Taigua: una empresa pública gestiona l'aigua a Terrassa, després de 77 anys
Aquest dilluns, l'empresa creada per l'Ajuntament assumeix la xarxa d'aigua municipal
A partir d'aquest dilluns, l'aigua que raja de les aixetes de Terrassa, la tercera ciutat de Catalunya, amb més de 200.000 habitants, la gestiona directament l'Ajuntament.
S'acaben, per tant, 77 anys de concessió per part de l'empresa Mina, que va aconseguir-ne la gestió el 1941, i deixa pas a Taigua, l'empresa pública de nova creació, que n'assumeix el servei.
Avui 10 de desembre, ha canviat la gestió del servei d'abastament d'aigua a #Terrassa. La nova Entitat Pública Empresarial Local (EPEL) que gestiona el servei, es diu Taigua, Aigua Municipal de #Terrassa pic.twitter.com/4JDOTbshXZ
Ajuntament Terrassa (@ajterrassa) December 10, 2018
Des de l'executiu municipal s'assegura que volen aterrar de manera suau a l'antiga Mina i que, de moment, hi haurà pocs canvis. Per exemple, el preu de l'aigua per al 2019 serà el mateix que el 2018.
Els beneficis, per invertir i abaixar el preu
El tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat de Terrassa, Marc Armengol, ha destacat els avantatges econòmics del canvi:
"En tractar-se d'una empresa pública amb gestió directa, tots els beneficis que fins ara s'han embutxacat els accionistes ara quedaran per fer inversions o reduir el cost del servei."
Per Marc Cadevall, director de l'àrea de Territori i Sostenibilitat de l'Ajuntament i gerent en funcions de Taigua, la prioritat és la millora del servei:
"El que cal plantejar és com podem millorar des de tots els àmbits: un servei de més qualitat, amb una aigua que tingui més bon gust, unes tarifes estables i transparents i més inversions per millorar la xarxa."
Un Observatori vigilarà Taigua
Gairebé tota la plantilla de Mina ha estat assumida per Taigua, que aquest dilluns també pren possessió de la xarxa d'abastament de l'antiga concessionària.
De moment, la novetat principal és que la nova empresa estarà vigilada de prop per l'Observatori de l'Aigua, un ens ciutadà creat al juliol que s'encarregarà de fiscalitzar la gestió.
Tot i el traspàs ordenat, Mina ha recorregut al jutjat contenciós administratiu el procés de municipalització, de manera que judicialment encara no s'hi ha dit l'última paraula.
Reportatge relacionat - 30 minuts: "La batalla per l'aigua"
Un procés llarg
A Terrassa, aconseguir la municipalització de la gestió de l'aigua ha suposat un llarg procés, fins que la pressió ciutadana va aconseguir, el juliol del 2016, que la majoria de grups municipals li donessin suport.
El desembre d'aquell any el ple de l'Ajuntament va desestimar les al·legacions presentades per Mina, i els següents mesos la mobilització ciutadana va pressionar perquè el projecte no es quedés al calaix.
El setembre del 2017 l'Ajuntament va aprovar la creació de la nova empresa pública, i el març del 2018 es va fer l'aprovació definitiva del canvi de model de privat a públic.
Aquesta aprovació va comptar amb els vots a favor del PSC, Terrassa en Comú, ERC i la CUP, els vots en contra del PP i Ciutadans i l'abstenció del PDeCAT. Llavors ja es va fixar el calendari perquè l'empresa assumís la gestió aquest desembre.
Han aprofitat la fi de la concessió
L'empresa privada que ha gestionat l'aigua de Terrassa fins ara la van fundar el 1842 els empresaris del tèxtil per portar aigua a les seves fàbriques. Li van posar un nom equívoc: Mina Pública d'Aigua de Terrassa, però no ha estat mai pública.
La dècada del 1930 va aconseguir el dret d'extreure aigua del riu Llobregat, i el 1941, just després de la guerra civil, va obtenir una concessió de 75 anys per explotar l'aigua de la ciutat.
Aquesta concessió va acabar el 9 de desembre del 2016, extinció que ha aprofitat el govern municipal per poder municipalitzar la gestió sense costos excessius.
Malgrat això, l'empresa Mina, que actualment forma part del grup Agbar, encara litiga amb l'Ajuntament per reclamar indemnitzacions.