Tailàndia prohibeix l'ús d'algunes cremes solars en llocs emblemàtics pels danys al corall
- TEMA:
- Medi ambient
Algunes cremes solars són perjudicials per al medi ambient, i no només si l'envàs no es recicla correctament. La loció impregnada a la pell dels banyistes passa als oceans i afecta l'ecosistema.
Aquest fet ha portat el govern de Tailàndia, un país amb algunes de les platges més visitades del món, a prendre mesures. Des d'aquest dimecres, es prohibeix fer servir dins dels parcs naturals marins cremes que continguin químics considerats nocius per als coralls.
Es tracta de productes que "deterioren els esculls, destrueixen les larves, n'obstrueixen el sistema reproductiu i provoquen la decoloració dels coralls". Els components prohibits són l'oxibenzona, l'octinoxat, el 4-metilbencilidè alcanfor i el butilparabè.
Els turistes que portin cremes amb aquestes substàncies hauran de deixar-ne els pots a l'entrada dels parcs. Qui incompleixi la norma es pot enfrontar a multes d'uns 2.500 euros.
En els últims anys, ecologistes experts han alertat del dany causat als coralls pel turisme massiu i les cremes solars que feien servir els visitants.
Abans de la pandèmia, Tailàndia preveia arribar als 40 milions de turistes anuals. Fer compatible el rendible sector turístic amb la conservació dels espais naturals és tot un repte.
El 2018 van haver de tancar de manera indefinida la badia de Maya, on Leonardo Di Caprio va rodar la pel·lícula "La platja", perquè els esculls de corall de la zona estaven greument malmesos.
Hawaii també els ha prohibit
L'estat de Hawaii aplica una mesura similar a totes les seves platges. Aquest gener va entrar en vigor una llei aprovada l'any 2018 que prohibeix les cremes solars que continguin oxibenzona o octinoxate.
D'aquests components, que perjudiquen greument els escosistemes marins, se'n van trobar nivells elevats a platges conegudes i barres de corall, com la platja de Waikiki o una reserva natural a Maui.
La mesura va ser qüestionada, en el moment d'aprovar-se, pels fabricants de cremes solars i també per alguns dermatòlegs, que temien que la prohibició de determinades cremes solars portés la gent a no fer-ne servir cap.
La petita nació insular de Palau, a la Micronèsia, també va aprovar una mesura similar l'any 2018. Altres zones del món es plantegen fer el mateix.
També contaminen l'aigua dolça
L'oxibenzona, un dels components químics que filtra els rajos UV prohibits a Tailàndia i a Hawaii, és present a 3.500 marques de crema solar a tot el món. Entre 6.000 i 14.000 tones de crema solar acaben en zones properes al corall cada any.
Les concentracions més elevades d'aquest químic són a prop de barreres de corall molt turístiques, sobretot a Hawaii i el Carib. Ho va detectar un estudi publicat el 2015 a la revista Archives of Environmental Contamination and Toxicology.
Components com aquest, però, també poden ser nocius per als ecosistemes d'aigua dolça. Els filtres solars poden ser letals per a les puces d'aigua o dàfnies.
Aquests crustacis, que fan entre cinc i sis mil·límetres de llarg, són importants en la cadena alimentària de moltes espècies petites de peixos. La seva pèrdua podria afectar tot l'ecosistema, segons un estudi liderat per biòlegs de la Universitat d'Alberta, al Canadà, i publicat al gener a la revista Science of the Total Environment.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient Turisme