Tamara Carrasco, detinguda en l'operació contra els CDRs: "No és justícia, és escarment"
La Guàrdia Civil no ha pogut determinar l'origen de l'àudio de WhatsApp, que, si va ser difós per un grup privat, no comportaria el delicte d'incitació al desordre públic
El cas de Tamara Carrasco ha quedat vist per a sentència. Aquest dilluns, el jutjat penal 25 de Barcelona ha celebrat la vista contra l'activista de Viladecans per un suposat delicte d'incitació a desordres públics. Tamara Carrasco va ser acusada inicialment de terrorisme i va estar confinada al seu municipi durant més d'un any arran de les accions reivindicatives dels CDRs, Comitès de Defensa de la República, durant la Setmana Santa del 2018.
La Fiscalia ha demanat 7 mesos de presó i inhabilitació especial per l'exercici del dret de sufragi durant la condemna. El ministeri públic acusa l'activista d'haver enviat un missatge de veu a través de WhatsApp en què "impartia directrius per a accions reivindicatives dels CDRs".
Tot i que els seus advocats demanaven l'arxivament del cas, la Fiscalia va decidir portar-la a judici. Tamara Carrasco ha assegurat que, malgrat tot, ara ha tingut l'oportunitat de declarar davant d'un jutge, cosa que, segons diu, no ha pogut fer fins ara.
Tamara Carrasco diu que no podia imaginar-se una reacció tan desproporcionada per l'àudio que va gravar la Setmana Santa del 2018. La CDR nega haver ordit sabotatges. Afirma que tenia un itinerari imprès per anar a una concentració a BCN pic.twitter.com/hG91isTTTM
maria nuria revetlle (@marianuria2011) September 28, 2020
Al final de la vista Carrasco ha exercit el seu dret a l'ús de la paraula. Ha denunciat ser víctima d'una persecució política des de fa més de 2 anys.
"He pagat un preu personal altíssim perquè algú va dir el meu nom en un despatx, i això no és justícia, és escarment."
Carrasco ha defensat el dret de la societat a exercir els seus drets civils, de manifestació i de protesta, l'"única manera de fer que es canviïn les lleis o els polítics en parlin".
També ha recordat Adrià Carrasco, de qui ha dit "és igual que jo", i "no ens faran canviar les idees i les conviccions."
El missatge d'àudio, clau del judici
El seu advocat, Benet Salellas, ha reiterat que esperen l'absolució de Tamara.
"No hauríem d'haver arribat mai al judici que es fa avui aquí i, per tant, el que esperem que passi és que sigui una absolució clara i determinant, i que fixi precedent perquè operacions com la de Tamara Carrasco no tornin a repetir-se."
El ministeri públic considera constatat que la nit del 26 i la jornada del 27 de març una "multitud de persones indeterminada" va fer actes per "pertorbar la convivència". També destaca que el missatge de veu constitueix un delicte de distribució o difusió pública d'una consigna que incita a la comissió d'un delicte de desordres públics.
Salellas ha defensat que el missatge es va difondre per un grup privat i, per tant, es va vulnerar el dret a la intimitat de Tamara.
L'advocat de Tamara Carrasco al·lega davant de la jutge que es processa la seva clienta amb una prova, un àudio de WhatsApp, que es difon en un grup privat. Per això -diu- que s'ha violat el dret a la intimitat de Carrasco. pic.twitter.com/lFRXOhBsOZ
maria nuria revetlle (@marianuria2011) September 28, 2020
En aquest sentit, els guàrdies civils que han declarat a la vista no han pogut concretar d'on van treure l'àudio del WhatsApp de Tamara Carrasco. Si es va difondre només per un grup tancat no podria considerar-se delicte. A més, la defensa ha afegit que una de les convocatòries era envoltar l'estació de Sants que, segons Salellas, no es pot considerar sabotatge.
El 10 d'abril del 2018, la Guàrdia Civil va detenir Tamara Carrasco sota l'acusació de terrorisme, rebel·lió i sedició, en una operació coordinada per l'Audiència Nacional. Va ser empresonada preventivament durant dos dies i després li van prohibir sortir de Viladecans durant un any, fins al maig de l'any següent.
El magistrat de l'Audiència Nacional Diego de Egea, el mes de novembre del 2018, ja va decidir enviar el cas als jutjats catalans després de rebaixar l'acusació a un delicte de desordres públics, però va mantenir el confinament de Tamara. A Catalunya, no es va decidir el jutjat on es destinava el cas fins a 6 mesos més tard.
A les portes de la Ciutat de la Justícia, hi ha una concentració de suport a Tamara Carrasco, mentre que a la xarxa destaca el suport del president Quim Torra, que precisament aquest dilluns s'enfronta a la seva inhabilitació.
Demà l'activista de Viladecans Tamara Carrasco s'enfronta a un judici on la Fiscalia li demana set mesos de presó per incitació a desordres públics. Protestar i manifestar-se són drets fonamentals, no desordres. Tot el suport, @TamaraVila83!https://t.co/w7E4ShEDpJ
Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) September 27, 2020
O del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.
Abraçada, @TamaraVila83! Ens volien atemorits per fer-nos renunciar a tot, però rere cada muntatge policial, el suport mutu per lluitar plegats per la llibertat i contra la repressió #DemàPotsSerTu https://t.co/GtPE8Fzw6s
Jordi Cuixart (@jcuixart) September 28, 2020
També, de Carles Puigdemont.
La repressió contra ciutadans pel fet de ser dissidents és impròpia de les democràcies. Com ho és que un cap d'estat hereditari encapçali un cop d'Estat, els jutges facin política i la premsa sàpiga les sentències abans que els encausats. Tot el suport a la @TamaraVila83
Carles Puigdemont (@KRLS) September 28, 2020
Adrià Carrasco
El mateix dia que va ser detinguda Tamara Carrasco, la Guàrdia Civil va intentar fer el mateix amb Adrià Carrasco, un activista d'Esplugues de Llobregat. L'Adrià va poder fugir de casa seva i ara es troba exiliat a Bèlgica.
Es va dictar una ordre de recerca i captura, però, igual que amb Tamara Carrasco, l'Audiència va retirar els càrrecs per terrorisme. En el cas de l'Adrià, es va enviar la causa als jutjats de Granollers i Vilanova, perquè, segons el fiscal, va ser en aquests municipis on el CDR va tallar les carreteres, i el motiu d'investigació per desordres públics.
- ARXIVAT A:
- CDRJudicialProcés catalàIndependència