Tampons i compreses gratuïts a Escòcia, primer país del món d'aprovar-ho

Es calcula que un 40% de les dones del país pateixen el que es coneix com a pobresa menstrual i no poden adquirir aquests productes

RedaccióActualitzat

El Parlament escocès s'ha posat d'acord i unànimement ha aprovat una moció perquè els productes d'higiene menstrual femenina siguin gratuïts. D'aquesta manera, Escòcia es converteix en el primer país del món on compreses i tampons seran productes d'accés universal i es podran aconseguir lliurement en edificis públics.

Han estat quatre anys de campanya sobre la desigualtat provocada per la menstruació i el Parlament, aquest dimarts, ha fet l'últim pas. Al febrer, es va votar el projecte de llei i ara s'ha donat l'últim pas per tirar endavant una mesura llargament reivindicada.

La campanya ha estat liderada per la portaveu de salut del Partit Laborista escocès, Monica Lennon. "Això marcarà una gran diferència a la vida de les dones i noies que menstruen", ha dit. "Hi ha hagut un gran progrés a nivell comunitari i a través de les autoritats locals per dignificar la menstruació."

Aquesta llei preveu que aquests productes siguin accessibles en determinats llocs públics, com centres sanitaris, educatius, juvenils i farmàcies.

Es calcula que al govern li costarà al voltant de 24 milions de lliures cada any, uns 28 milions i mig d'euros .

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha expressat la seva satisfacció a Twitter pel que ha qualificat d'"una política important per a dones i noies".

 

 

El 2018, Escòcia ja es va convertir en pioner de repartir aquests productes d'higiene a estudiants sense recursos en escoles, instituts i universitats.

Es calcula que cada dona es gasta unes 13 lliures al mes, més de 14 euros en comprar productes d'higiene femenina.

Més d'un quaranta per cent de les joves del Regne Unit no es poden permetre aquesta despesa perquè tampons i compreses són massa cars i es veuen obligades a utilitzar mitjans alternatius com tovalloles de bany, mitjons, paper de diari o paper de vàter. És el que es coneix amb el nom de "period poverty", és a dir, "pobresa menstrual".

Aquesta situació impacta directament en la seva higiene, la seva salut i el seu benestar.

El director de cinema Ken Loach  ho va fer visible amb la pel·lícula "I, Daniel Blake". En una de les escenes, la coprotagonista, una jove mare soltera, roba una capsa de tampons perquè no els pot pagar.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEscòcia
Anar al contingut