Tanca el cinema Comedia, últim supervivent d'una espècie desapareguda al passeig de Gràcia

Desenes d'espectadors han anat l'últim dia a aquesta sala històrica per acomiadar-se'n

RedaccióActualitzat

Últim dia de projeccions per a un dels cinemes més emblemàtics de Barcelona. La notícia del tancament dels Comedia, situats al número 13 del passeig de Gràcia, a la confluència amb la Gran Via de les Corts Catalanes, ha fet que desenes d'espectadors hi hagin anat per acomiadar-se'n.

"Després d'uns quants anys en què hem compartit grans històries del setè art, el contracte per a la gestió d'aquestes sales ha arribat al final", va assegurar fa uns dies Yelmo Cines, que estava al capdavant d'aquests cinemes des del 2017.

Aquest tancament se suma a les nombroses sales que han tancat les portes els últims anys a Barcelona, com Niza, Urgell, Palacio Balañá i els últims, els Icaria, que també gestionava Yelmo i que van abaixar la persiana el juliol del 2023.

Desenes d'espectadors s'han acostat als Comèdia per acomiadar-se de la sala
Desenes d'espectadors han anat als Comedia per acomiadar-se'n (ACN/Ariadna Comas)

Tanca l'últim cinema històric del passeig de Gràcia

Els Comedia eren els últims supervivents d'una espècie en extinció, la dels cinemes històrics del passeig de Gràcia. Es van quedar tots sols des del 2011, quan va tancar portes el Casablanca, que era a l'altra punta del passeig.

A principis dels anys 90, un incendi va posar fi a la història d'un altre cinema del passeig, el Fémina, i la dècada dels 2000 va ser encara més fatídica. Van deixar d'existir el Savoy, el Fantasio i el Publi, tres cinemes nascuts en una època feliç pel que fa al setè art, els anys trenta del segle passat.

L'adeu dels Comedia deixa aquesta zona cèntrica de la ciutat òrfena de pantalles, més encara si ampliem la lupa i recordem que ja no hi són ni l'Alcázar, ni el París, ni el Novedades, entre altres.

Més enllà dels tancaments, les últimes dècades han estat de reconfiguració del mapa de cinemes barceloní. En especial des de finals dels 90, amb el boom de les multisales, amb naixements sonats com els Cinesa Diagonal o el Gran Sarrià i, més tard, amb casos com els multicines Balmes.

També han obert portes cinemes de sala única i pantalla extragran com el Phenomena i, fa poc, tenim el cas del renaixement dels cinemes Texas, que han tornat a funcionar aquest octubre. Uns cinemes, aquests, que han tornat a la vida a Gràcia, però no al passeig.

Què passarà amb l'edifici dels Comedia?

L'edifici on estan ubicats els Cinemes Comèdia van ser una residència particular, el Palau Marcet, fins al 1934, quan va passar a ser el Teatre de la Comèdia. I no va ser fins a l'any 1960 que va convertir en un dels principals cinemes de la ciutat.

En els últims anys, aquesta històrica sala llanguia fins que el 2017 Yelmo es va fer càrrec de la seva explotació i la va salvar del tancament, però la crisi d'espectadors arran de la pandèmia va acabar-lo de rematar.

Ara, la incògnita és saber què s'hi farà a l'antic Palau Marcet. La possibilitat que hi hagi botigues està, ara mateix, descartada.

"Hem de ser conscients que el teatre està protegit, i tot apunta que continuarà sent un equipament cultural", assegura la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

Segons l'ordenament urbanístic de la ciutat, l'edifici que acull el cinema Comedia no admet un ús comercial ni tampoc com a habitatge, i només podria acollir equipaments docents, sanitarioassistencials, culturals i religiosos, esportius i recreatius o tecnicoadministratius i de seguretat, entre d'altres.

ARXIVAT A:
CulturaCinema
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut