La papereria Conesa va obrir el 1950 com a distribuïdora de llibres
La papereria Conesa va obrir el 1950 com a distribuïdora de llibres (Barna Centre)

Tanca la papereria Conesa de Barcelona, després de 75 anys al carrer Petritxol

La tercera generació d'aquest negoci familiar abaixa la persiana per jubilació i sense relleu

RedaccióActualitzat

El centre de Barcelona perd un altre dels establiments històrics. La papereria Conesa, al carrer de Petritxol, tanca portes després de 75 anys al barri Gòtic.

L'establiment va abaixar la persiana dissabte passat per la jubilació del propietari, Joaquim Conesa, la tercera generació d'aquest negoci familiar.

"És molt esclau, aquest negoci, la gent no se'n fa el càrrec", explica al 324.cat en Joaquim, sense relleu generacional. Havia de renovar el lloguer del local properament i temia un increment considerable.

El propietari de la papereria lamenta que "la gent de Barcelona ja no baixa al centre, només per Nadal" i que "només hi ha turistes". Des de la pandèmia van notar també l'impacte del comerç electrònic.

 

Molts anys treballant el paper

La papereria Conesa es va fundar el 1950 com una distribuïdora de llibres. A finals dels anys 50, el fill va agafar el relleu i va ampliar el negoci fent estampes de sants i rosaris.

De mica en mica, es van fer també impressions de targetes de visita amb màquines artesanals, en un carrer de Petritxol amb poc comerç i per on encara passaven cotxes.

L'especialitat era el paper (tallat, imprès, manipulat...) i es podien dissenyar i imprimir al gust del consumidor cartes, targetes, etiquetes, catàlegs, calendaris, postals...

En Joaquim Conesa, tercera generació, amb l'artista Alicia Kopf a l'aparador de la papereria el 2022
En Joaquim Conesa, tercera generació, amb l'artista Alicia Kopf a l'aparador de la papereria el 2022 (Jordi Oliver/Barna Centre)

En Joaquim Conesa explica que parelles que havien imprès les targetes de casament a la papereria tornaven anys després per fer-ne de noves per celebrar els aniversaris de boda. "Alguns feia 50 anys que s'havien casat!", diu.

La Conesa va ser de les primeres papereries a tenir llibretes i "bolis de fantasia" més enllà del material d'oficina clàssic.

ARXIVAT A:
Comerç
Anar al contingut