Un nen i una nena miren des de la finestra d'un tren estacionat a Kiev a punt de sortir cap a la ciutat de Lviv
ciutadans abandonen Kiev des de l'estació central de tren per dirigir-se cap a Lviv, a l'oest d'Ucraïna (REUTERS/Umit Bektas)

Tancs russos a la capital d'Ucraïna: "Els hem vist per la finestra i hem decidit fugir"

S'intensifica l'èxode de milers de persones que fugen més a prop de les fronteres amb la UE o surten del país, especialment amb destinació a Polònia

Redacció/AgènciesActualitzat

L'exèrcit rus ha entrat a la capital d'Ucraïna. Els tancs són a Kíev, on haurien entrat pel districte d'Obolon. Així ho ha confirmat el Ministeri de Defensa ucraïnès a través de Twitter, en un missatge en què també s'encoratja els ciutadans a fer-hi front amb còctels Molotov per defensar el territori.

Alguns ciutadans han viscut amb sorpresa i incredulitat l'arribada dels vehicles blindats. Han compartit en vídeos a les xarxes socials des de la zona on es poden veure tancs, que suposadament serien de l'exèrcit rus:

 

Davant d'aquesta presència militar explícita, l'èxode de la ciutadania s'intensifica. Vika Maratxenko, resident a Kíev, és una de les persones que està fugint en direcció a la frontera amb Polònia. En una entrevista a "Els matins" de TV3 ha explicat el seu testimoni.

A les 4 de la matinada han tornat a sentir explosions. A trenc d'alba, per la finestra, han vist passar "molts tancs" i han pres la decisió de marxar.

Ha fugit juntament amb el marit, la filla i dues famílies més. Ha explicat que la situació a la capital "està fatal" i que els seus veïns els diuen que està "ple de tancs russos que tallen el pas".

 

Maratxenko parla català perquè havia passat molts estius a Catalunya. La seva mare viu a prop de Txernòbil i li ha explicat per telèfon que senten "explosions" i s'han amagat perquè han vist "moltes tropes russes".

Afirma que els ponts estan destruïts i que tota la carretera fins a Kíev està "controlada pels russos". Confia poder tornar a casa però "no sabem quan". Han agafat "roba de primavera, als supermercats hi ha menjar i a les gasolineres hi ha gasolina, encara que s'ha de fer molta cua".

El seu marit les vol deixar en un lloc segur i tornar, perquè pot ser requerit per combatre. No presentar-s'hi pot comportar conseqüències penals. Maratxenko ha demanat que no se'ls oblidi: "Seguiu parlant de nosaltres, perquè no volem aquesta guerra."


Allau de refugiats

Famílies com la de Vika Maratkenko són només un dels milers d'exemples dels efectes que està tenint la invasió russa d'Ucraïna, una allau de persones que es desplacen internament o bé que intenten sortir del país.

Moltes persones opten per refugiar-se a les zones més occidentals, a prop de la frontera amb Polònia, que estarien més protegides i amb poca presència russa, o bé per abandonar el país.

Carreteres col·lapsades, restriccions a les gasolineres i autobusos plens a vessar de famílies que fugen dels atacs. Una nova onada de refugiats enmig d'Europa.

Una família ucraïnesa a la frontera amb Eslovàquia
Una família ucraïnesa a la frontera amb Eslovàquia (Reuters/Radovan Stoklasa)

Moltes d'aquestes persones intenten arribar als països fronterers: Hongria, Romania, Eslovàquia, Moldàvia i, sobretot, Polònia. Durant la fugida, s'han viscut escenes de pillatge i robatoris a les carreteres, que són la via més factible un cop l'espai aeri civil ha quedat tancat.


Una nit al metro

Els habitants de Kíev han passat una nit de por i d'incertesa que ha estat el preludi de la segona jornada des de la invasió ordenada per Vladímir Putin i que el Kremlin denomina com a "operació militar especial".

Alguns s'han amagat al metro de la ciutat per por dels bombardejos. Moltes famílies han buscat refugi als profunds túnels per evitar les bombes russes. L'ofensiva russa s'ha anat accelerant a mesura que passaven les hores.

A les xarxes, molts ciutadans han publicat vídeos que recullen com s'ha passat la nit sota terra:

 

El metro de Kíev es va construir perquè pogués servir de refugi antiaeri. Ningú es pensava, però, que el 2022 s'hi convertiria de debò.

Una imatge del metro de la capital d'Ucraïna, Kíev, amb persones que hi han passat la nit
Una imatge del metro de Kíev, amb persones que hi han passat la nit (Reuters/Irakli Gedenidze)

Es tracta d'uns dels metros amb les estacions més profundes del món.

Altres famílies de Kíev han optat per una altra opció: amagar-se al soterrani d'una escola de la capital per por dels bombardejos. Entre taules i cadires escolars, miren d'ocupar el temps, els adults pendents de la informació que arriba de l'exterior, i els nens jugant.

Un soterrani d'una escola, refugi de diverses persones a Kíev
Un soterrani d'una escola, refugi de diverses persones a Kíev (EFE/EPA/Sergey Dolzhenko)

Han buscat refugi per passar la que ha estat la primera nit amb toc de queda i la segona d'ofensiva militar.

Avions que sobrevolen la ciutat i algunes destrosses

No tothom ha fugit. Els qui s'han quedat a la capital d'Ucraïna han vist míssils i avions sobrevolant la ciutat. L'exèrcit ucraïnès assegura que aquest divendres ha abatut un avió rus que sobrevolava Kíev.

Les restes de l'aparell han impactat contra un edifici del centre de la ciutat i han causat un incendi i moltes destrosses.

Oksana Gulenko, que resideix a l'edifici afectat, ha explicat a l'agència Reuters que estava dormint quan una explosió l'ha llançat a uns tres metres de distància, "des del llit fins al corredor".

Casa seva ha quedat malmesa i, mentre endreça i escombra els vidres, la seva filla Katya canta l'himne nacional d'Ucraïna.

 

L'alcalde de Kíev ha dit que almenys 3 persones han resultat ferides, una d'elles de gravetat. En l'últim balanç provisional, Ucraïna ha comptabilitzat 137 morts i 300 ferits.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut