Els habitacles que es llogaven tenien 15 metres quadrats sense ventilació (Ajuntament de Badalona)

Tanquen 18 infrahabitatges a Badalona: 15 metres quadrats sense ventilació per 450 euros

El propietari d'un local va transformar sense permís una antiga fusteria en 18 habitacles que comercialitzava una immobiliària; l'Ajuntament anuncia sancions
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Habitatge

Habitacions de 15 metres quadrats sense ventilació amb un llit, lavabo i una cuina precària. Així eren els infrahabitatges que un empresari de Badalona va construir en un local d'una antiga fusteria al barri de Coll i Pujol.

Les obres es van fer sense permís i al local s'hi van condicionar 18 habitacles que es comercialitzaven a través d'una immobiliària per 450 euros al mes. Fins a aquesta setmana hi havia inquilins en 16 espais. 

L'Ajuntament de Badalona ha clausurat l'activitat i anuncia sancions de fins a 12 milions d'euros per al propietari per diversos incompliments de la normativa de disciplina urbanística. També preveu multes a la immobiliària que llogava els habitacles.

Així eren per dins:


El cas recorda les obres il·legals que l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va aturar a principis de mes en dos locals on s'estaven fent 116 infrahabitatges sense ventilació que no es van arribar a comercialitzar. 

"Explotació habitacional"

L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha qualificat el cas com un exemple "d'explotació habitacional" per part d'un empresari "sense escrúpols". També ha carregat contra la immobiliària que comercialitzava els habitacles:

"Fan obres il·legals per crear zulos de 15 metres quadrats i traspassen la gestió a un professional. És una cosa inadmissible i demostra el grau de falta d'escrúpols del propietari i de la comercialitzadora."

En els espais que estaven ocupats hi malvivien una trentena de persones. Segons l'alcalde, l'Ajuntament "pararà el cop" als que no tinguin una alternativa d'habitatge, però recorda que l'ajuda està "limitada" en el temps. 

El local on es van fer els infrahabitatges havia estat una fusteria (ACN/Jordi Pujolar)

Es dona el cas que l'empresari que va condicionar aquests infrahabitatges és el propietari del bloc on hi ha el local de l'antiga fusteria i 24 dels 26 pisos són seus. L'Ajuntament està investigant si té més propietats on pugui haver fet el mateix. 

L'habitatge, al centre del debat

Aquest cas passa en plena crisi de l'habitatge, que està al centre del debat polític i social. A les manifestacions recents de Madrid i València pel dret a l'habitatge s'hi sumaran aviat protestes convocades a Barcelona, Màlaga i Sevilla.

En l'àmbit polític, aquest dimecres la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, es va endur una esbroncada al Congrés per part de l'oposició, els socis d'investidura i el seu soci de govern tot i els plans per blindar el parc d'habitatge públic i apostar per regular els lloguers.

Precisament, Rodríguez i el president Pedro Sánchez van reunir dimarts a La Moncloa organitzacions socials i representants del sector per abordar la crisi de l'habitatge i en va sortir el compromís de "regulació i posar-hi tots els recursos que calgui".

La trobada no va comptar amb el Sindicat de Llogateres, que va decidir no acudir a la reunió en protesta per la presència de la patronal immobiliària.

Tot plegat, la mateixa setmana que Junts s'ha avingut a tramitar la proposició de llei de regulació dels lloguers un mes després de votar-hi en contra al Congrés i impedir que el text tirés endavant. El canvi de parer és perquè ara "es blinden les competències" de la Generalitat.

A Catalunya, el president Salvador Illa també ha fixat l'habitatge com a prioritat i ha aprovat un pla de mesures per mobilitzar 50.000 pisos públics fins al 2030.
 

 

ARXIVAT A:
Habitatge
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut