
Tanquen 23 escoles concertades en 4 anys: queixes d'infrafinançament i menys natalitat
El departament d'Educació reconeix que aquests centres reben pocs recursos però atribueix els tancaments només a la baixada de la natalitat
A finals d'aquest curs tancaran portes dues escoles concertades, la Mireia de Barcelona i la Sant Ferran de Castelldefels. Són dos exemples més, que se sumen a les 23 escoles concertades que han tancat els últims 4 anys.
Segons dades del departament d'Educació que avança Catalunya Ràdio, els últims quatre cursos els centres escolars concertats han perdut prop de 15.000 alumnes als ensenyaments obligatoris. Des del sector alerten que la pèrdua d'alumnes és una de les causes principals d'aquests tancaments.
I és que perdre estudiants pot implicar també perdre part de la subvenció econòmica que reben les escoles concertades. Això, en el cas de centres, sobretot petits, que ja estiguin al límit, pot abocar-los a haver de plegar. Des del Departament d'Educació, però, minimitzen l'afectació, ja que la vintena de centres que han tancat només suposen un 3,3% del total de centres concertats que hi ha a Catalunya, que ara són 671.
Queixes per infrafinançament
Des de l'Agrupació Escolar Catalana, una de les quatre patronals del sector, alerten que hi ha molts centres que no poden més. Segons Eva Salvà, directora general de la patronal, afecta sobretot "escoles petites, d'una sola línia, que són més febles perquè tenen menys coixí econòmic per sobreviure". I afegeix: "Hi ha un infrafinançament tan gran per part de l'administració que les posa en perill"
Fa molt de temps que els centres concertats denuncien la falta de finançament i consideren que la situació ha empitjorat els últims anys. Asseguren que ara atenen més alumnat vulnerable, però sense que es cobreixi tota la despesa que generen.
Eva Salvà assegura que a l'infrafinançament que ja tenen d'entrada, i que no permet complir el que seria la gratuïtat real, se li sumen que aquests alumnes "tampoc venen finançats, tenen una petita subvenció, però no és el 100% de la despesa que generen als centres, de manera que aquí tenim dos forats econòmics".

Què hi diu el departament d'Educació?
Reconeixen que els centres concertats no reben prou recursos i expliquen que hi ha una proposta de millora que ha quedat aturada amb la pròrroga dels pressupostos. Xavier Güell és el director general de centres privats i concertats del departament:
"Els centres educatius fan realitat allò de 'de les pedres fer-ne pans', perquè et quedes parat de tot el que fan amb els pocs recursos que reben"
Güell, però, atribueix aquest degoteig de tancament de centres només a la baixada de la natalitat. Parlem, diu, d'un tancament de tres o quatre centres cada any. Amb un total de 671 centres concertats, "podem dir que estem dins de la mitjana de la normalitat que malauradament impera en els nostres temps".
El departament d'Educació assegura també que, en aquests moments, cap centre concertat els ha demanat passar a la xarxa pública per falta de finançament. De fet, aquest curs els centres concertats han repuntat en nombre d'alumnes. A principis de curs hi havia 1.500 alumnes més respecte al curs anterior.
- ARXIVAT A:
- Educació