Incendis en el pic de calor: preocupa el d'Artesa i Lladurs encara no està estabilitzat

S'ha activat el nivell 3 del Pla Alfa en 93 municipis catalans i s'ha tancat l'accés als espais naturals de la Baronia de Rialb, de la serra del Montsec i del Montsant
Redacció Actualitzat
TEMA:
Incendis

Segon dia de focs simultanis a Catalunya, ara en el pic de l'onada de calor. Les temperatures han sobrepassat els 40 graus en alguns punts del país i el risc d'incendi forestal és extrem. Hi ha, a més, risc de tempestes seques.

L'incendi d'Artesa de Segre, a la Noguera, és el que més preocupa ara mateix als bombers. El foc continua actiu, amb dos flancs que evolucionen de forma diferent: el que més amoïna és el de l'oest, perquè té un potencial de crema de 8.000 hectàrees. Aquest és l'incendi més extens i ja haurien cremat més de 1.600 hectàrees. S'ha aconseguit que el foc no escapés del perímetre de 5.000 hectàrees marcat en l'estratègia d'atac.

El que més fa patir els Bombers són dues llengües de foc, d'1,8 i 1,4 quilòmetres respectivament, que baixen des de sota de la part alta de Sant Mamet cap a la Vall de Meià. Aquestes llengües de foc es troben a 500 metres d'una franja llaurada, que es confia que actuï com a tallafoc i que serveixi per contenir l'avanç de les flames.

 

Al Solsonès l'incendi de Lladurs, que no arriba a les 50 hectàrees cremades, té un potencial de crema de 50.000 hectàrees. El foc afecta una zona de molt difícil accés i molt boscosa. Els Bombers confien a donar per estabilitzat aquest incendi a última hora d'aquest divendres.

A primera hora de la tarda ha començat un nou incendi de vegetació forestal a Altès, al terme municipal de Bassella, a l'Alt Urgell. Els bombers treballen per evitar que aquest nou foc, que crema amb molta intensitat, s'estengui. Fins ara ha cremat unes 12 hectàrees de terreny forestal. En aquest nou focus de foc treballen 15 vehicles d'aigua, 2 vehicles lleugers i una unitat dels GRAF. 

 

Segons el cap d'intervenció dels incendis del Solsonès, Eduard Martínez, el foc de Lladurs està envoltat però el perímetre continua inestable. Esperen donar-lo per estabilitzat abans de les 10 de la nit. 

La bona notícia és que el foc de Castellar de la Ribera s'ha donat per estabilitzat i, a la Terra Alta, l'incendi de Corbera d'Ebre ha quedat controlat aquest migdia. Això ha permès desviar mitjans cap als incendis que encara no estan sota control.

 


"Danys extrems"

El president Pere Aragonès, en una compareixença amb el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha dit que ens trobem davant una situació "d'excepcionalitat i d'extrema dificultat" on els incendis poden produir "danys extrems" i ha assegurat que ha calgut "prioritzar":

"Estem davant d'una situació en que es poden produir uns danys extrems parlant de desenes de milers d'hectàrees potencials. Això s'ha anat limitant progressivament amb una estratègia de priorització ben clara: s'han hagut de prioritzar els efectius en aquells espais on era essencial que hi fossin"

Aragonès ha agraït a la pagesia "la seva col·laboració a l'hora de llaurar camps" i en les tasques tant de prevenció com d'extinció. També ha fet una crida a la responsabilitat de tota la ciutadania per facilitat la feina dels professionals i voluntaris en l'extinció dels focs. 


Hectàrees cremades

Els agents rurals han fet una estimació provisional de les hectàrees afectades per aquests incendis:

 

 

 

Des del centre de coordinació de Bellaterra, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el cap de l'operatiu de Bombers, David Borrell, han dit que aquest divendres la situació està més controlada que ahir, però alerten que les altes temperatures i les tempestes seques poden tornar a complicar el dia.

 


Els Bombers han resseguit amb un helicòpter la ruta de llamps per la zona del Solsonès i el Pirineu nord, per revisar possibles punts de perill. Al matí s'han detectat quatre columnes de fum a la vall de Rialb, on s'han enviat efectius aeris per evitar que creixin i s'han pogut estabilitzar ben aviat.

 

L'incendi que s'ha declarat aquest matí a Peramola, a l'Alt Urgell, s'ha pogut estabilitzar a quarts de dues del migdia.

David Borrell, cap de l'operatiu dels Bombers, ha explicat que els focs s'afronten amb una visió estratègica global.

"L'important és que es tingui aquesta visió estratègica, que s'estan fent les valoracions amb un prisma global de Catalunya. Que els recursos que tenim es gestionen de la millor manera, no anant darrere dels incendis, sinó anticipant-nos-hi. I si hi ha alguna zona que mantenim activa és que considerem que podem permetre-ho per evitar problemes més grans."

 

 

En total hi ha uns 400 bombers amb 120 vehicles i 21 mitjans aeris desplegats pel territori, així com 320 efectius de l'UME. A més, també hi ha mobilitzats efectius dels Agents Rurals, dels Mossos d'Esquadra, tècnics de Protecció Civil, efectius de les ADF, tècnics del Departament d'Acció Climàtica, Creu Roja, Guàrdia Civil, pagesos, policies locals i voluntaris.


Incendi de Corbera d'Ebre: controlat

Els bombers han aconseguit controlar l'incendi de Corbera d'Ebre i s'hi manté un dispositiu de 30 dotacions. Les que s'alliberin aniran als altres focs que segueixen actius. El foc ha afectat un perímetre d'unes 400 hectàrees.

 

Als pagesos ara els preocupa com han quedat els camps d'ametllers i la vinya, segons ha dit a TV3 l'alcalde de Corbera d'Ebre, Antonio Álvarez. Es preveu que aquest divendres podran accedir a les seves finques.

Massa forestal cremada en l'incendi de Corbera d'Ebre, amb dos aerogeneradors de fons (ACN / Jordi Marsal / Eloi Tost)


Incendi de Castellar de la Ribera: estabilitzat

Aquest foc, que ha afectat unes 400 hectàrees, s'ha estabilitzat a primera hora del matí d'aquest divendres. L'alcaldessa de Castellar de la Ribera, Claustre Suñé, ha dit a TV3 que "aquest divendres s'espera que es pugui donar per controlat".

Santi Lleonart, el cap d'intervenció dels Bombers, ha informat a TV3 que cal estar alerta perquè no es revifin focus secundaris en una zona on hi ha un perill potencial de 8.000 hectàrees.

A Castellar de la Ribera el foc ha envoltat algunes masies (ACN / Jordi Borràs)

També caldrà que els pagesos continuïn llaurant els camps perquè facin de tallafocs i poder estrènyer aquest front fins a contenir-lo. El potencial d'aquest incendi és de 5.000 hectàrees.

 

Els Agents Rurals han tancat els accessos als espais naturals de la Baronia de Rialb, el Montsec d'Ares i el Montsec de Rúbies.

La situació fa que els accessos als espais de la Baronia de Rialb, el Montsec d'Ares i el Montsec de Rúbies quedin tancats (ACN / Oriol Bosch)


D'aquesta manera es reforça el dispositiu de prevenció d'incendis forestals i s'augmenta la vigilància en aquests espais per fer complir les restriccions d'accés i la normativa de prevenció d'incendis forestals.

Protecció Civil ha fet una crida a extremar les precaucions davant d'aquest episodi de perill molt alt d'incendi motivat per les temperatures extremes per a l'època de l'any.

 

ARXIVAT A:
Bombers Incendis
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut