Boris Johnson, favorit a substituir Theresa May (Reuters)

Tanquen les primàries per elegir primer ministre britànic, amb Johnson com a favorit

Les primàries del Partit Conservador britànic han finalitzat i dimarts es farà públic qui és el guanyador, Boris Johnson o Jeremy Hunt
Redacció Actualitzat
TEMA:
Brexit

S'han acabat les votacions per decidir el nou líder "tory" i el primer ministre del Regne Unit. Els 160.000 afiliats del Partit Conservador britànic han votat el seu líder fins aquest dilluns a la tarda i aquest dimarts al matí s'anunciarà el guanyador. Després d'eliminar una desena d'aspirants, la decisió final de les primàries ha estat entre Boris Johnson i el ministre d'Exteriors, Jeremy Hunt.

Johnson és el possible triomfador perquè la militància conservadora és, com ell, favorable a un Brexit sense acord. Es tracta majoritàriament d'homes blancs amb una mitjana d'edat de 57 anys.

 

El relleu de Theresa May

Finalitza, així, la campanya interna per elegir el substitut de Theresa May, que va dimitir com a cap de govern el 7 de juny per la crisi per trobar un acord per al Brexit. L'endemà de saber-se el resultat, dimecres, May anirà al palau de Buckingham per comunicar el nom del seu successor a la reina Isabel II. Després, el nou "premier" també es reunirà amb la cap d'Estat i finalment ja es dirigirà a la residència oficial del Downing Street per començar a nomenar els ministres.


Brexit amb acord o sense

Boris Johnson ha insistit durant la campanya interna del Partit Conservador britànic que complirà amb la data del 31 d'octubre pel Brexit, el que podria significar que el país sortís de la Unió Europea sense acord. Aquesta possibilitat no espanta Johnson:

 

"Han dit que no hi haurà menjar per al sopar de Nadal amb un Brexit sense acord el 31 d'octubre. Us sembla que aquest gran país no és capaç de fer un sopar de Nadal?"

 

Jeremy Hunt, ministre d'Exteriors britànic i finalista a les primàries (Reuters)

 

En canvi, el ministre d'Exteriors, Jeremy Hunt, considera que una sortida sense pactar ha de ser l'última opció. Hunt, antic detractor del Brexit, vol complir amb la data marcada del 31 d'octubre, però també està obert a ajornar-la si això suposés arribar a un acord amb Brussel·les.

 

La frontera entre les dues Irlandes

En comú, Johnson i Hunt tenen un punt. Els dos coincideixen a confiar que la Unió Europea renegociï l'acord del Brexit i rebutgen l'anomenat "backstop", la clàusula que faria que el Regne Unit continués dins de l'actual unió duanera en cas que no s'arribi a un acord comercial amb Brussel·les en el termini previst. El "backstop" pretén impedir la tornada d'una frontera dura entre Irlanda i Irlanda del Nord. Jeremy Hunt considera que no és una opció vàlida perquè deixaria el Regne Unit "atrapat":

"El problema és que quedaríem atrapats a la unió duanera fins que la UE ens donés permís per sortir-ne. I, això, el Parlament no ho acceptarà."

 

Sobre el problema de la frontera entre les dues Irlandes, Boris Johnson aposta perquè segueixi sent invisible per a no perjudicar el procés de pau nordirlandès després del Brexit. Fent un símil amb la missió a la Lluna de fa 50 anys, Johnson assegura que es pot aconseguir a Irlanda "un comerç sense friccions" amb nova tecnologia:

"Hi ha poques tasques molt complexes que la humanitat no pugui resoldre si tenim un vertader sentit de missió per dur-les a terme."

 

Protestes contra l'elecció de Boris Johnson (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Brexit Theresa May
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut