Tanquen una web que estafava amb les donacions per la dana: com ajudar sense caure en enganys
- TEMA:
- País Valencià
Creixen els intents d'estafa aprofitant el corrent de solidaritat amb els afectats per la dana a València. Aquest divendres hem sabut que el govern espanyol ha bloquejat la web ayudavalencia.es per indicis de frau.
La petició de tancar aquesta web l'ha feta la Policia Nacional de València després de rebre una denúncia que alertava que des d'aquest domini s'estaven demanant donacions fraudulentes a través de criptomonedes bitcoin.
L'actuació per bloquejar aquesta web s'ha fet amb caràcter d'urgència i amb la col·laboració de les principals operadores de telefonia mòbil del país. Mentrestant, la investigació policial per saber qui hi ha al darrere d'aquest ciberdelicte continua.
El govern espanyol aprofita aquest intent d'estafa dirigit als ciutadans que volen ajudar els damnificats per la dana per insistir que, abans de donar diners, cal que ens assegurem que aquell canal d'ajuda és fiable.
Estafes en nom de la Creu Roja
L'alerta del govern espanyol coincideix plenament amb el missatge que estan donant aquests dies les associacions de consumidors. Avisen que darrere del repunt de fraus relacionats amb aquestes donacions hi ha estafadors que es fan passar per entitats socials i humanitàries, com ara la Creu Roja.
Des dels primers dies d'afectació per la dana van començar a arribar notícies sobre falsos voluntaris de la Creu Roja que demanaven diners pels carrers o trucant directament a les portes de les cases. La majoria dels casos es van concentrar a la ciutat de València, però també van arribar més lluny, a Sòria.
El coordinador d'Emergències de la Creu Roja a Catalunya, Juan Antonio García, subratlla que la seva organització mai accepta diners en metàl·lic i recomana que tothom que vulgui ajudar econòmicament ho faci a través dels comptes bancaris oficials de les organitzacions humanitàries.
A través de les xarxes socials també informen per què les donacions econòmiques --fetes sempre a través de canals oficials i fiables-- són més eficients que les donacions de menjar i material en situacions d'emergència com la que es viu al País Valencià:
Com protegir-nos de les estafes?
El que recomanen des de la Creu Roja és el mateix que proclamen des de les principals organitzacions de consumidors. El portaveu de FACUA, Rubén Sánchez, demana que ens assegurem que al darrere de les donacions hi ha realment les entitats que asseguren representar:
"Si algú ens enxampa pel carrer i ens demana alguna cosa en nom de la Creu Roja, i porta un cartellet o una armilla amb el seu logotip, pot ser que no sigui ningú d'aquesta entitat. L'única via que ens dona la garantia total és consultar la seva pàgina web oficial "
Des d'una altra de les grans organitzacions de consumidors, l'OCU, el missatge va en la mateixa línia, però posen l'accent en una altra de les vies que estan utilitzant els estafadors: les trucades per telèfon i els missatges de whatsapp.
En declaracions a Europa Press, la portaveu de l'OCU, Ileana Izverniceanu, aconsella que quan ens truquin des de qualsevol ONG demanant-nos diners, no donem res fins a estar segurs que allò no és un frau. I com s'ha de fer això? Doncs buscant els telèfons oficials de contacte d'aquestes ONG i preguntant si efectivament estan fent algun tipus de campanya per telèfon.
- ARXIVAT A:
- País Valencià