Tardà sobre l'1-O: "Va ser la voluntat d'un poble indefens, pacífic i democràtic"
El diputat d'ERC ha avalat les tesis dels acusats: tant el 20S com l'1-O van ser pacífics, mentre que els "actes vandàlics de la policia" van ser avalats pel rei Felip VI
Després que tots els 12 acusats ja han declarat al judici del procés al Tribunal Suprem, aquest dimecres han començat a declarar els testimonis demanats per les parts i acceptats pel tribunal.
El primer testimoni a declarar en la vista oral del judici contra els líders independentistes acusats de rebel·lió ha estat Joan Tardà, diputat al Congrés per ERC.
El seu testimoni l'havia demanat la defensa de Jordi Cuixart i també l'acusació exercida per Vox.
L'única "llengua oficial" al Tribunal Suprem, el castellà
El president del tribunal, Manuel Marchena, ha començat la sessió pocs minuts després de les 10 del matí advertint que en el sistema jurídic espanyol no existeix la figura del "testimoni opinant" i demanant que els interrogatoris ho evitessin.
Tardà ha respost a Marchena mig en català i mig en castellà, i traduint el que deia en català, i quan ha començat l'interrogatori de l'advocat de Vox, Pedro Fernández, ha dit que li respondria en català.
Llavors Marchena li ha dit que no podia, perquè, com a testimoni, "té l'obligació de fer servir la llengua oficial" al Tribunal Suprem.
Tardà s'ha queixat, i ha afirmat que "aquest judici està inspirat en la venjança", però ha continuat responent en castellà.
El president del tribunal, Manuel Marchena, reclamant a Joan Tardà que respongui en castellà a Vox
"La voluntat d'un poble indefens"
Preguntat per Fernández per un tuit que va publicar el juliol del 2017 en el qual deia que "la negativa del PP i del PSOE a negociar" havien portat a un referèndum unilateral, Tardà ha dit que un any abans, en la investidura de Mariano Rajoy, ja havia exposat el mateix al Congrés dels Diputats.
El diputat d'ERC ha afegit que hi havia hagut molts intents abans:
"Va ser la voluntat d'un poble indefens, cívic, pacífic i democràtic, que, per allò que va passar prèviament, quan l'any 2014, 3 persones, una d'elles Jordi Turull, avui aquí, una altra a l'exili, i una persona que llavors era diputat, Joan Herrera, que no era independentista, amb el mandat de dues terceres parts del Parlament de Catalunya van ser al Congrés dels Diputats a demanar autorització per fer un referèndum."
"De tot allò, d'aquella pols, van sorgir els fangs d'un procés que tots els demòcrates sempre hem volgut, tant espanyols com catalans, que fos dialogat."
Pedro Fernández, advocat de Vox, aquest dimecres al Tribunal Suprem
En les següents preguntes de Fernández, Marchena ha qüestionat com les formulava, li ha reclamat que no preguntés a Tardà per les seves opinions, i que s'ajustés les preguntes als fets.
L'advocat de Vox ha fet un parell més de preguntes i ha donat el seu interrogatori per acabat.
Andreu Van den Eynde, advocat de Junqueras i Romeva, aquest dimecres al Tribunal Suprem
Tardà i el 20S
Preguntat per Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Tardà ha explicat que el 20S va arribar a primera hora del matí davant de la conselleria d'Economia, i que va dir a la gent que hi havia que evitessin "qualsevol violència":
"Anant en taxi a casa, vaig sentir per la ràdio que ciutadans s'estaven concentrant davant la conselleria. Vaig anar cap a allà, entenc que com a diputat la meva obligació era anar-hi. Em vaig presentar allà quan encara hi havia, potser, 200 persones, potser menys, fins i tot."
"Em vaig dirigir ciutadans reclamant sobretot, sobretot, que no es caigués en cap provocació, que calia evitar qualsevol violència. És cert que jo tenia por que hi hagués infiltrats que provoquessin violències."
Van den Eynde li ha preguntat també pel referèndum de l'1-O, i Tardà ha dit que sí que hi va participar, i ha explicat com el va viure:
"Va ser un dels dies més emotius de la meva vida. En el moment de votar, vaig pensar en la meva família republicana que no ho podia viure."
El diputat d'ERC ha assegurat que tant el 20s com l'1-O van ser pacífics, i que l'única violència que hi va haver van ser els "actes vandàlics de la policia" el dia del referèndum.
El PSOE i el rei
En aquest sentit, Tardà ha recordat que el dia després de l'1-O, el PSOE va presentar una interpel·lació al Congrés per reprovar la vicepresidenta del govern Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría.
Tardà ha dit també que el PSOE va retirar aquella iniciativa després del discurs del rei Felip VI del 3 d'octubre:
"El que va passar és que el dia següent, el dia 3, el cap de l'Estat, Felipe VI, va fer el discurs amb el qual s'avalava la repressió i l'"A por ellos", raó per la qual el Partit Socialista va retirar la interpel·lació i aquest debat ja mai es va substanciar al Congrés."
Ha tancat la declaració de Tardà l'advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, la part que, juntament amb Vox, havia demanat el seu testimoni. Roig li ha preguntat sobre el 20S, i Tardà ha descrit el dia com "normal" però amb molta "indignació":
"Hi havia una situació de normalitat el 20S. No em vaig sentir violentat ni hi havia tensió. Només indignació."
Els advocats defensors, amb Dolors Bassa i Carme Forcadell en primer terme i Oriol Junqueras i Raül Romeva al fons
- ARXIVAT A:
- Judici procés