Carles Puigdemont, amb altres dirigents de Junts per Catalunya a Waterloo (ACN)

Targeta groga de Junts a Sánchez i Illa pels pressupostos, la immigració i el català

Si no s'avança en les negociacions, Junts podria donar per acabades les reunions a Suïssa amb mediació internacional
Laura Catalan Asenjo Actualitzat
TEMA:
Carles Puigdemont

Les negociacions entre Junts i el PSOE amb mediació internacional no estan donant els fruits que voldrien els de Puigdemont. Segons ha pogut saber TV3, Junts no veu avanços en les tres qüestions que hi ha ara mateix damunt la taula: el traspàs de competències en matèria d'immigració, el sostre de despesa per l'elaboració dels pressupostos i l'oficialitat del català a les institucions europees.

Junts desconfia de la voluntat real d'arribar a acords i ja ha tret la targeta groga als socialistes.

La pròxima reunió de la taula negociadora a Suïssa, que s'ha de fer abans del Congrés de Junts que tindrà lloc del 25 al 27 d'aquest mes d'octubre, pot ser clau per determinar si hi ha un canvi de rumb en les relacions entre els dos partits i si Junts decideix posar el punt final a la taula de negociació amb mediació internacional, un dels acords del pacte d'investidura de Pedro Sánchez.  
 

Pressupostos

Junts és determinant per aconseguir la majoria que Pedro Sánchez necessita per aprovar els pressupostos i, tot i que el president espanyol podria prorrogar un any més els actuals, si es tomba el seu projecte, l'acció del govern espanyol quedaria debilitada.

Els socialistes van aturar el segon intent d'aprovació del sostre de despesa després que Junts tombés la primera proposta del govern espanyol al·legant la baixa execució pressupostària a Catalunya.

Els socialistes es volen assegurar el suport dels de Nogueras al Congrés, però per ara no hi ha hagut avanços.

Immigració

Una altra de les exigències de Junts és la cessió de competències en matèria d'immigració. Aquesta és la contrapartida que Junts va arrencar al govern espanyol després de facilitar l'aprovació del decret Òmnibus del gener.

Per ara les declaracions públiques de Junts i del govern espanyol han diferit sobre l'abast de les competències.

Pels de Puigdemont ha de ser un traspàs íntegre que permeti controlar els fluxos d'entrada d'immigrants, mentre que Pedro Sánchez els ha recordat que no es poden transferir les competències en matèria de control de fronteres perquè és una funció exclusiva de l'Estat.

Junts té retrets per a Sánchez i Illa i reclama que es compleixin els pactes amb els socialistes (Europa Press)

Oficialitat del català

Aconseguir l'oficialitat del català a les institucions europees. Aquesta és una de les condicions que Junts va exigir per votar Francina Armengol presidenta de la mesa del Congrés l'agost de l'any passat.

El mateix dia de la votació el ministre José Manuel Albares va enviar la sol·licitud a la presidència del Consell de la UE perquè el català, l'euskera i el gallec fossin llengües cooficials a les institucions europees. Però fins ara la proposta no s'ha tingut en compte per la reticència d'alguns dels estats membres com Suècia, Finlàndia, Letònia i Lituània.

Davant d'això Junts reclama de fa temps a Pedro Sánchez que s'impliqui directament en la negociació i despengi el telèfon. Per ara el president espanyol no ho ha fet.

Crítics també amb Illa

Els greuges no només són amb el PSOE: Junts considera que el govern de Salvador Illa tampoc no ha començat amb bon peu. Creuen que ha menystingut el respecte institucional a Carles Puigdemont, a qui no ha convocat a la ronda de contactes d'Illa amb els expresidents.

Des del govern es justifica perquè només s'han produït trobades amb els expresidents que ja no estan actius en política, i aquest, diuen, no és el cas de Puigdemont. Illa per ara tampoc s'ha reunit amb cap grup parlamentari ni tampoc amb cap líder de partit.

Segons la portaveu del govern, Sílvia Paneque, quan es defineixi el paper de Carles Puigdemont ja decidiran què fan. Amb tota probabilitat, Puigdemont serà elegit president de Junts en el congrés del partit l'últim cap de setmana d'aquest mes. 

El conseller d'Acció Exterior, Jaume Duch, també ha anunciat que en les pròximes setmanes Illa anirà a Brussel·les, on mantindrà reunions d'alt nivell. La pregunta és si ho farà també amb Carles Puigdemont.

ARXIVAT A:
Junts PSC PSOE Carles Puigdemont Salvador Illa
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut