Taula de diàleg amb crisi de govern i avís de Pedro Sánchez: "No ho resoldrem en 2 anys"
El president del govern espanyol exigeix autocrítica als partits independentistes alhora que dona suport a Pere Aragonès
Després de la crisi d'aquest dimarts entre ERC i Junts per la composició de la part catalana de la taula de diàleg o de negociació amb el govern espanyol, aquest dimecres finalment es farà la reunió.
La previsió és que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, arribi cap a les tres de la tarda al Palau de la Generalitat per fer una primera reunió amb Pere Aragonès.
Després d'una hora de reunió, cap a un quart de cinc preveuen atendre per separat els mitjans de comunicació, primer Sánchez i després Aragonès.
Segons ha explicat Presidència de la Generalitat, a continuació vindrà la segona part de la taula amb els representants dels dos governs i es preveu que els presidents hi siguin només al principi.
Moncloa treu dos ministres
La Moncloa ha explicat que el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, coordinarà la part espanyola, que ha reduït el nombre de components.
En un primer moment es va anunciar que hi anirien sis ministres, però finalment dos ministres, l'exalcaldessa de Gavà i actual ministra de Transports Raquel Sánchez i el d'Universitats Manuel Castells, no seran a la reunió, per "equilibrar delegacions".
El govern espanyol redueix la delegació que envia a la taula de diàleg, segons la seva agenda. No hi seran Raquel Sánchez ni Manuel Castells. pic.twitter.com/8PATPXz1XY
Jordi Pons (@jordi_pons) September 14, 2021
El motiu és que, després de la crisi d'aquest dimarts, per la part catalana només hi haurà els designats per ERC, que són el president i dos consellers, Laura Vilagrà i Roger Torrent.
L'acord de @govern que recull la composició de la delegació catalana a la taula de negociació, per ara només amb membres d'Esquerra. pic.twitter.com/NSk9vKkK8t
Jordi Pons (@jordi_pons) September 14, 2021
Per part del govern espanyol la delegació serà finalment el president, Pedro Sánchez, la vicepresidenta Yolanda Díaz i els ministres Félix Bolaños, Isabel Rodríguez i Miquel Iceta.
Els noms de Junts
La crisi va esclatar aquest dimarts al matí, quan Junts va fer públics els noms que proposava per a la taula, entre els quals només hi havia un membre del govern, el vicepresident Jordi Puigneró.
La resta no ho eren: el secretari general del partit, Jordi Sànchez, el vicesecretari Jordi Turull i la diputada i portaveu al Congrés de Junts, Míriam Nogueras.
Els noms es van fer públics abans de la reunió del Consell Executiu que havia de decidir la composició de la part catalana de la taula, i Aragonès no va acceptar-los.
Es va acabar la reunió sense resoldre-ho, i poc després el president va comparèixer per explicar que la part catalana la compondrien només ell, Vilagrà i Torrent.
Junts rebutja "la porta oberta"
Va afegir que quedava "la porta oberta" a incorporar-hi persones de Junts però amb la condició que fossin membres del govern, cosa que a la tarda aquest partit va rebutjar.
Ho va explicar Jordi Sànchez, que va dir que no canviarien els noms proposats, i va assegurar que "se sentien vetats per Pedro Sánchez", a qui va responsabilitzar de la condició imposada per Aragonès.
Sànchez va afegir que la crisi no havia d'afectar el govern de la Generalitat, perquè no considerava que el veto hagués sortit del seu soci de govern.
La "imposició" del referèndum
Mentrestant, Pedro Sánchez, aquest dimarts a la tarda mateix, va refredar força les expectatives que a la taula es parli en els termes que desitgen els partits independentistes.
Ho va fer al ple del Senat, on va polemitzar amb la senadora d'ERC Mirella Cortès, que li va reclamar la celebració d'un referèndum, i Sánchez ho va qualificar d'"imposició":
"Si volem avançar en la taula de diàleg, entenc que haurem de començar a parlar d'aquelles coses en què estem més a prop, perquè si només es pot parlar d'autodeterminació i d'amnistia, això és un diàleg, això és una negociació, o és una imposició?"
"No ho resoldrem en 2 anys, ni en 3, ni en 4"
El president del govern espanyol també va qüestionar el termini de 2 anys amb què treballa ERC perquè la taula de diàleg doni fruits:
"Després del que ha passat avui crec que tots tenim clar, tots aquells que creiem de debò en el diàleg, que el diàleg serà llarg i que, per tant, per evitar frustracions, no ens posem termini. El que ha passat en aquests últims 10 anys no ho resoldrem en 2 anys, ni en 3 ni en 4."
Sánchez va aprofitar també per qüestionar que els partits independentistes parlin de "conflicte polític", i els va reclamar que facin autocrítica per haver "vulnerat la Constitució i la legalitat democràtica" el 2017.
En paral·lel a aquest discurs dur amb l'independentisme, el govern espanyol no va fer sang amb la crisi dins del govern de la Generalitat.
La consigna de La Moncloa als ministres va ser de no aprofitar per criticar ERC i Junts per les seves tensions, i de limitar-se a donar suport a Pere Aragonès.
Segona vegada que es celebra
Aquesta és la segona reunió de la taula de diàleg entre els governs català i espanyol: la primera es va fer el febrer del 2020, just abans de la pandèmia.
Aquella es va fer a Madrid, i per part catalana hi van ser el president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès, a més dels consellers Jordi Puigneró i Alfred Bosch.
A més hi havia tres diputats, Marta Vilalta i Josep Maria Jové per part d'ERC i Elsa Artadi de Junts, a més de l'excap del gabinet de Carles Puigdemont i de Torra, Josep Rius.
Torrent, abans al TSJC
Es dona la circumstància que, abans de la reunió, aquest dimecres al matí Roger Torrent ha declarat com acusat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
L'acusació és de desobediència al Tribunal Constitucional quan era president del Parlament, una causa originada per una querella de la Fiscalia.
Els acusats d'aquesta causa són els membres independentistes de l'anterior mesa del Parlament per haver propiciat debats sobre l'autodeterminació de Catalunya i sobre la monarquia.
- ARXIVAT A:
- Pedro SánchezPere Aragonès