Taula de diàleg o comissió bilateral: primera divergència PSOE-ERC postinvestidura
- TEMA:
- Investidura
No han passat ni 24 hores de la investidura de Pedro Sánchez i ja hi ha discrepàncies al voltant de la mesa de negociació acordada entre el PSOE i ERC per abordar el "conflicte polític" català. Aquest dimecres al matí, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha circumscrit la taula de diàleg entre governs a la comissió Estat-Generalitat prevista a l'Estatut. Des d'Esquerra es nega rotundament que es tracti d'una comissió bilateral i s'afirma que aquesta mesa és un instrument que s'ha creat ara.
En declaracions a TVE, Calvo ho ha comparat a les taules de diàleg amb altres autonomies:
"És una comissió bilateral que preveu l'Estatut de Catalunya i altres estatuts de les comunitats autònomes del nostre país."
El document pactat per a la investidura de Pedro Sánchez acorda la "creació d'una taula bilateral de diàleg, negociació i acord per resoldre el conflicte polític".
En aquest context, la vicepresidenta espanyola ha recordat dos punts de l'article 2 de la Constitució:
"La unitat de l'estat espanyol es construeix sobre la diversitat dels seus territoris i a l'inrevés, que la diversitat dels seus territoris amb dret a l'autonomia política construeixen la unitat de l'estat espanyol."
Calvo ha subratllat que aquest diàleg requerirà "valentia i sinceritat". Ha dit que el govern de Pedro Sánchez està decidit a "no envair" competències de les comunitats autònomes però tampoc no cedirà competències exclusives del govern espanyol.
Esquerra convida Calvo a llegir l'acord
Gabriel Rufián, aquest dimarts, al seu escó del Congrés (EFE/Mariscal)
Les paraules de Carmen Calvo han sorprès Esquerra. La mesa de negociació acordada amb el PSOE per facilitar la investidura de Sánchez "no s'emmarca en cap cas en la comissió bilateral" Estat-Generalitat inclosa a l'Estatut, segons assenyalen fonts republicanes que recull Europa Press.
"És una mesa de nova creació com recull l'acord", indiquen les mateixes fonts, que afegeixen:
"Ja sabem que Carmen Calvo no va estar en les negociacions i pot ser que no ho sàpiga, però no costaria res que es llegís l'acord abans de fer declaracions."
En definitiva, aquestes fonts que esmenta la mateixa agència atribueixen les afirmacions de la vicepresidenta al desconeixement de Calvo. Adverteixen que, si això no fos així, "seria un molt mal començament de la legislatura."
En tot cas, fonts de Vicepresidència han aclarit després a Europa Press que la mesa pactada amb Esquerra no és la comissió bilateral que ja existeix, sinó una cosa diferent. Aquestes fonts han puntualitzat que Carmen Calvo ha volgut dir que la relació de bilateralitat entre el govern espanyol i el català està prevista tant a l'Estatut català com en altres autonomies.
Aquest dimarts, el vicepresident català i coordinador nacional d'Esquerra, Pere Aragonès, ha afirmat a "El matí de Catalunya Ràdio" que un dels eixos d'aquesta mesa de negociació PSOE-ERC hauria de ser que el govern de l'Estat es retirés de les causes judicials obertes contra l'independentisme. Aragonès confia que aquesta taula es posarà en marxa les pròximes setmanes.
Mentrestant, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha revelat, després de la reunió del govern, que ja hi ha hagut els primers contactes perquè hi hagi una reunió entre Sánchez i Torra.
"Certament ahir mateix i avui hi ha hagut contactes entre els gabinets del president Torra i del president Sánchez per trobar al més aviat possible una data de trobada. (···) Per poder negociar amb la màxima força com a màxim representant del govern de Catalunya va emplaçar dissabte diferents actors polítics, partits i entitats de l'independentisme, a reunir-se per poder establir els continguts, les condicions i les garanties per al diàleg amb el govern de l'estat espanyol."
- ARXIVAT A:
- Pedro Sánchez PSOE ERC Pere Aragonès Investidura