
Teatre: 10 propostes d'espectacles per no deixar "Cap butaca buida"
La segona edició de la convocatòria per omplir els teatres catalans serà el 22 de març i s'estén a les Balears, la Catalunya Nord, el País Valencià i l'Alguer
Marta Vives Masdeu
Cap de Cultura de Catalunya Ràdio, especialitzada en teatre
Més de 200 teatres d'arreu de Catalunya es preparen per omplir les platees el 22 de març i celebrar la Diada del Teatre a través de la segona edició de "Cap butaca buida", una iniciativa pionera al món pensada per reivindicar el poder transformador de les arts escèniques.
En aquesta segona edició, la convocatòria creix i traspassa fronteres i per primera vegada s'estén més enllà de Catalunya i incorpora sales de les illes Balears, la Catalunya Nord, el País Valencià i l'Alguer.
En total es podran veure 250 espectacles de tota mena, des de grans clàssics fins a propostes innovadores, per a tots els públics i edats, i de tots els formats i gèneres escènics. N'hem escollit 10 repartits per tot el territori:
"La nit del peix kiwi"
Teatre Auditori Miquel Pont de Castellar del Vallès (Vallès Occidental), 18.00

Els peixos kiwis no existeixen. Són una metàfora sobre la recerca d'alguna cosa que sembla inabastable. "La nit del peix Kiwi" està escrita per Josep Julien i interpretada per Santi Ricart, en el paper d'un actor sense feina que es guanya les garrofes sobre una grua municipal.
Una confessió a cau d'orella que exigeix a Ricart desplegar, en un monòleg trepidant, la fragilitat d'un ofici permanentment a la corda fluixa i de tot el que passa quan un actor sense feina perd el senderi i a qui ja li és tot una mica igual.
"La Passió" de Cervera
Al Gran Teatre de la Passió de Cervera (Segarra), 16.00

A "La Passió" de Cervera tot és gran. És una de les representacions més multitudinàries, i amb més de 500 anys d'història és la més antiga d'Europa, ja que data del 1477.
Compta amb un nodrit nombre d'actors i actrius que donen vida als diferents personatges i arriba a mobilitzar més de dues-centes persones entre equip artístic i tècnic.
Enguany "La Passió" té dues novetats importants: estrena escenari, que permet més polivalència i espectacularitat, i compta amb un Judes nou.
"El mètode Grönholm"
A Can Costa Centre Cultural de Taradell (Osona), 19.00

Aquest text de Jordi Galceran és una de les obres més versionades i representades del teatre català.
Els actors de la companyia de teatre no professional Aquinahora Teatre de Centelles es posen en la pell d'aquests quatre aspirants que mostren totes les seves misèries i egos per aconseguir un càrrec executiu en una multinacional.
"Jump"
Al Teatre de l'Aurora d'Igualada (Anoia), 20.00

Una obra que reflexiona sobre com pesen els èxits del passat, en especial quan vols avançar cap a altres estadis creatius.
L'actor Marc Balaguer s'obre en canal en aquest diàleg intern entre la fantasia ingènua d'aquell nen que ho tenia tot per fer i el jove que reconeix encerts, errors i pors. Una autoficció emotiva i contundent que ens permet reflexionar.
"Tots ocells"
Teatre Kursaal de Manresa (Bages), 20.00

Una de les perles de la temporada. La Perla 29 ha arrasat amb aquesta història d'amor impossible entre dos mons irreconciliables. Perquè diu Oriol Broggi que és impossible llegir Wajdi Mouawad i no quedar-s'hi enganxat. Ja n'ha portat sis damunt l'escenari: "Incendis", "Assedegats", "Cels", "Boscos" i "Un obús al cor", i ara hi ha tornat amb aquesta història d'amor entre una àrab i un jueu i amb la guerra entre Israel i Palestina de teló de fons.
Una guerra global, per parlar d'una guerra particular, sobre herències familiars, sobre el 'qui ens creiem que som?', sobre l'amor, sobre tot allò que no diem perquè no en som capaços o perquè no en sabem prou.
"Lluna plena"
Al Teatre de Salt (Gironès), 20.00

Una nova oportunitat de veure aquesta faula delicada sobre la fragilitat i la memòria a través de la història d'un matrimoni gran que viu en un geriàtric i que coneixem quan a ella li acaben de diagnosticar Alzheimer.
És una novel·la d'Aki Shimazaki que Àlex Rigola ha adaptat i ha convertit en aquesta peça protagonitzada per una magnífica Lluïsa Castell i Andreu Benito. "La vida és estimar i que t'estimin". Tan senzill. Tan difícil.
"Tirant lo Blanc"
Al Teatre de Llotja de Lleida (Lleida), 20.00

Joan Arqué ("Canto jo i la muntanya balla") dirigeix aquesta adaptació teatral signada per Màrius Serra sobre el clàssic literari de Joanot Martorell, amb una perspectiva trencadora i actual.
Agafant els capítols més èpics de les aventures del cavaller de València, aquest muntatge vincula les aventures del mític personatge amb els conflictes contemporanis.
"Com cantar 'Sobreviviré' sense que m'exploti un pulmó"
Sala Trono de Tarragona (Tarragonès), 20.00

El punt de partida d'aquesta proposta és biogràfica. L'actriu Raquel Camón als trenta anys va rebre un diagnòstic que li va canviar la vida. Tenia sarcoïdosi pulmonar, una malaltia minoritària que afecta sobretot dones joves.
L'experiència la va convertir en una peça, juntament amb Dana Carbonell, Júlia Cortina i Anna Griera, on es barreja reflexió, humor i esperança. Però, sobretot, sensibilització. I de segur que sortireu de la sala Trono cantant a ple pulmó la cançó "Sobreviviré".
"Sicalíptiques"
Ateneu de Guissona (Segarra), 20.00

Aquest és el muntatge que presenta la Federació d'Ateneus, que enguany té un paper destacat en aquesta nova edició del "Cap butaca buida".
"Sicalíptiques" és un espectacle de la companyia Le Croupier dirigit per Xavier Albertí i interpretat per Mont Plans i que s'inspira en el Paral·lel de principis del segle XX i en les cupletistes d'aquella època.
"Oppereta", del Cor de Teatre
Auditori de Manacor, 19.00

Un camàlic deixa un piano en un escenari abandonat. De l'instrument surten personatges tots vinculats al món del teatre: tramoistes, il·luminadors, sastres, directors, actrius i actors...
Junts interpretaran, amb la complicitat de les més famoses obertures, àries i cors d'òpera, des de "La traviata" fins a "El barber de Sevilla" en un muntatge ple de ritme i força visual.
- ARXIVAT A:
- Teatre