Tècnica pionera per reparar el sòl pelvià: sis casos greus tractats a l'Hospital Trueta

L'hospital gironí es convertirà en centre formador d'una tècnica que utilitza malles que redueixen el dolor del postoperatori per prolapse uterovaginal
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salut

El prolapse uterovaginal segueix sent un problema molt prevalent, molt incapacitant i, malauradament, també molt ignorat o acceptat com a normal.

Gairebé una de cada quatre dones tindrà prolapse uterovaginal al llarg de la seva vida; és a dir, el descens d'òrgans com l'úter o la bufeta per la debilitat de la musculatura pelviana.

Aquesta debilitat pot produir-se per sobrepès, per haver tingut parts vaginals o per la menopausa, entre d'altres. I entre les conseqüències de tenir un prolapse hi ha la incontinència urinària.

Ara, l'Hospital Josep Trueta de Girona està aplicant una tècnica pionera a Catalunya per als casos greus. Es busca una cirurgia menys agressiva, més conservadora, però que sigui tan efectiva o més.

La intervenció permet corregir el descens d'òrgans pelvians de la seva posició anatòmica normal, amb una cirurgia de curta durada, mínimament invasiva i amb una estada hospitalària reduïda.

La tècnica s'ofereix a pacients amb casos greus (CCMA)


El cas de l'Imma
Una de les primeres a sotmetre's a la nova tècnica ha estat Imma Mora. Explica que havia d'anar més sovint al lavabo i fins i tot alguna vegada havia tingut alguna pèrdua d'orina.

A l'hora de dormir no podia agafar segons quines postures, i si s'ajupia a la feina notava molèsties per carregar pesos. Tot plegat perquè des que li van treure la matriu patia un descens progressiu dels òrgans pelvians.

Per això es va sotmetre a la tècnica pionera a l'Hospital Josep Trueta, on li van implantar una pròtesi per restituir la posició natural dels òrgans uterovaginals. Ara que fa un mes de l'operació, explica que s'ha recuperat molt de pressa, no nota cap símptoma i fins i tot pot dormir millor.

La malla és de nova generació i amb un marc rígid (CCMA)

La malla, de nova generació i amb un marc rígid, queda desplegada sense fixar-se a cap lligament. Això permet una intervenció més ràpida i menys dolor al postoperatori, com explica Joan Meléndez, que és cap de la Unitat de Sòl Pelvià de l'hospital.

"El que hem vist els últims anys és que no hi ha cap tècnica infal·lible ni innòcua, sempre hi ha uns riscos. A Catalunya i Espanya hem anat reconduint les tècniques que oferim i som més cautelosos."

Meléndez explica que les tècniques en què utilitzen una malla cada cop són més seleccionades, i es limita més a quines dones s'ofereix i quins centres ho poden fer.

De moment, l'Hospital Trueta ja ha fet sis intervencions a pacients per la gravetat dels casos, i ara es convertiran en centre formador d'aquesta tècnica a Catalunya.

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut