Tele UCI, un projecte innovador per atendre en remot pacients d'hospitals sense UCI a Lleida
- TEMA:
- Salut
Quan un pacient arriba o està ingressat en estat crític o semicrític a l'Hospital Comarcal del Pallars és atès en remot per l'equip de medicina intensiva de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. Amb una sola trucada i el suport de càmeres robòtiques, el metge de l'Hospital del Pallars comparteix informació i valoració del pacient amb els intensivistes de l'Arnau de Vilanova a través de sis pantalles en què poden veure en temps real les constants, l'analítica o l'estat general del malalt ingressat a Tremp.
Es tracta del nou projecte innovador que ha impulsat l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, l'UCI remota. A la demarcació, només els dos hospitals de Lleida capital tenen unitat de cures intensives. La idea és que, gràcies a la connexió remota amb els especialistes, es pugui fer un seguiment d'aquests pacients greus als seus hospitals de referència i evitar així que s'hagin de desplaçar.
Jesús Caballero, cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Arnau de Vilanova, destaca que aquest nou projecte permet "optimitzar la intel·ligència humana" abans de l'arribada de la intel·ligència artificial, que "també ens ajudarà a prendre decisions":
"El que fem és connectar els professionals amb tots els mitjans tecnològics que tenim ara a l'abast, que no només són les dades, sinó també el monitoratge en temps real i una videoconferència en temps real."
A banda de l'atenció immediata, el sistema evita trasllats i millora l'acompanyament dels professionals que treballen en hospitals allunyats i sense unitats de cures intensives, tal com explica Eduard Sanjurjo, director assistencial i metge internista de l'Hospital Comarcal del Pallars:
"En un hospital aïllat com és el nostre, que no tens tantes mans com tenen en un hospital de tercer nivell com és l'Arnau, moltes vegades et pots trobar sol. I el fet de tenir-los al costat, veure'ls la cara i que et vagin guiant o et vagin donant suport en les decisions et dona una seguretat que abans no teníem."
El projecte Tele UCI es va posar en marxa al maig i des de llavors s'han valorat o seguit de forma remota una vintena de pacients.
La prova s'emmarca en el projecte CRÍTIC.CAT, que té com a objectiu dotar el sistema català de salut de les eines necessàries per fer més eficient la gestió de pacients crítics i facilitar la coordinació dels serveis d'intensius d'arreu del país.
Dels 5 hospitals que hi ha a la demarcació de Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran només l'Arnau de Vilanova i el Santa Maria de Lleida disposen d'unitat de cures intensives. Un cop finalitzada la prova pilot, es pretén estendre el projecte Tele UCI als hospitals de la Seu d'Urgell i de Vielha.
- ARXIVAT A:
- Salut