"Temo per la meva vida": denuncien desaparicions de dones a l'Afganistan dels talibans
Ho denuncia un reportatge de la BBC, que ha documentat 4 desaparicions recents de dones activistes i 5 assassinats d'extreballadors del règim anterior
Els talibans estan reprimint les activistes que reclamen drets per a les dones a l'Afganistan i també estan matant antics policies i col·laboradors del règim anterior.
Ho denuncia un reportatge de la BBC, que ha documentat almenys 4 desaparicions de dones activistes i 5 assassinats d'expolicies i exsoldats, tots fets molt recents i a la mateixa capital, Kabul.
El reportatge l'ha fet Yogita Limaye, corresponsal de la BBC al sud de l'Àsia, que ha entrat al país i assegura que les evidències de les represàlies dels talibans estan augmentant:
Evidence of Taliban reprisals is mounting in #Afghanistan. With @sanjayganguly @Imo_Anderson @AakritiThapar https://t.co/RU0RudVvjM
Yogita Limaye (@yogital) February 11, 2022
Segons alguns mitjans, les activistes s'han manifestat regularment a Kabul des que els talibans van prendre el poder, però que a partir del 16 de gener els ho han impedit:
Afghan women have regularly protested against Taliban abuses since the group retook the country on Aug 15. We have cheered for their bravery & feared for their safety. On Jan 16 the Taliban response took a particularly scary turn. https://t.co/5rvNl0Y2nv pic.twitter.com/4xYrK5MS3E
Heather Barr (@heatherbarr1) January 19, 2022
"Temo per la meva vida"
El reportatge de la BBC entrevista una dona que va participar en la manifestació del gener, i que des de llavors viu amagada i canvia d'amagatall cada pocs dies:
"He rebut trucades de telèfon dels talibans que em diuen que no em pensi que els he despistat, i que em trobaran. Han dit que castigaran totes les dones que es van manifestar, he destruït la targeta SIM que tenia, temo per la meva vida."
Aquesta activista assegura que quatre de les dones que van participar en aquella manifestació han desaparegut, i que les tropes talibanes no estan respectant l'amnistia decretada pels seus superiors.
És el que van denunciar activistes a Twitter ja al gener, amb fotografies d'algunes de les dones que havien desaparegut:
#Taliban achieved what they wanted by abducting Tamana & Parwana & silenced the voices of #Afghanistan women protesters. Since the abduction of Tamana & Parwana, the protesting #women have all been hiding for fear of being abducted by Taliban, & haven't staged any demonstration. pic.twitter.com/rjehccMnrS
Natiq Malikzada | ناطق ملکزاده (@natiqmalikzada) January 29, 2022
En un vídeo divulgat a les xarxes socials es pot veure una dona en el moment en què piquen a la porta de casa seva, i com ella entra en pànic perquè interpreta que són els talibans que venen a buscar-la:
A protester from #Afghanistan says the #Taliban want to break into the house.
Sarhad Ke Paar (@Par1Ke) January 20, 2022
The women had taken part in a demonstration demanding women's rights in Kabul province yesterday.#AfghanistanCrisis@Nilofar_Moradi1 @calxandr pic.twitter.com/5RxnpZNAXx
Assassinats d'expolicies i exsoldats
A banda de la repressió a les dones, el reportatge de la BBC entrevista un testimoni masculí que assegura que un amic seu, que era policia abans de l'arribada dels talibans, el van detenir i va aparèixer mort l'endemà:
"Els talibans van anar a casa seva un vespre i se'l van endur dient que se l'enduien a la comissaria de policia del districte. L'endemà el van trobar mort a fora de la casa amb molts trets al cos."
Segons aquest testimoni, els talibans locals van explicar a la família que els assassins havien estat un grup de talibans vinguts de fora.
Altres testimonis d'una barriada a l'oest de Kabul expliquen que els talibans van assassinar tres germans fa dues setmanes, un d'ells exsoldat, i també el d'un exmembre dels serveis d'intel·ligència.
La BBC ha entrevistat Bilal Karimi, portaveu del govern talibà, que nega que els seus siguin els responsables de cap mena de represàlia o assassinat:
"Nego aquestes acusacions, la política de l'Emirat Islàmic no és fer mal a la nostra gent enlloc del país. Ningú trobarà cap cas en el qual les forces talibanes hagin assassinat sistemàticament ningú des que l'amnistia general es va anunciar."
Manifestacions contra les dones i a favor dels talibans
Després del final de les manifestacions de dones reclamant drets socials, a Kabul es van organitzar manifestacions de signe contrari, per exemple, una d'homes protestant contra les dones que no porten hijab:
Several hundred #Afghan men took part in a demonstration organised by the #Taliban in Kabul to protest against women who don't wear a #Hijab.
Sarhad Ke Paar (@Par1Ke) January 24, 2022
Taliban's extreme conservatism has ruined #Afghanistan@Nilofar_Moradi1 @CChristineFair pic.twitter.com/eaf5tkKgVn
I una altra de dones en suport dels talibans, i que algunes de les participants van assegurar que les havien obligat a afegir-se a la manifestació:
A woman who says she was present at a demonstration by pro-Taliban women told Afghanistan International that the Taliban forced us to protest. He explained that the Taliban did not allow women to leave the city yesterday after the Sirat al-Nabi exam in Kabul and forced them to_ https://t.co/0w8YHiysK6
S_Asaas (@Legend_Taj) January 21, 2022
"Els talibans són enemics de la cultura"
Aquest dissabte la directora de cinema afganesa Sahraa Karimi, convidada a la gala dels Premis Goya celebrada a València, ha denunciat que els talibans diuen una cosa i en fan una altra:
"Les dones afganeses viuen presoneres dels talibans, les oprimeixen i són enemics de la cultura, ataquen el cinema, ataquen els valors democràtics i han massacrat milers d'innocents en nom de de la religió en els últims 20 anys. Per què la comunitat internacional es planteja reconèixer el règim taliban i normalitzar-lo?"
#GoyaAward2022:
Sahraa Karimi/ صحرا كريمي (@sahraakarimi) February 13, 2022
The Taliban are enemies of culture and cinema, they are against democratic values, they have massacred millions of innocent people in the last twenty years... So why is the international community even considering recognise the Taliban regime? pic.twitter.com/sM4PJ0whpj
Formada cinematogràficament a Eslovàquia, Karimi va tornar a l'Afganistan el 2012, i ha dirigit una pel·lícula de ficció, tres documentals i 30 curtmetratges.
El 2019 es va convertir en la primera dona a dirigir la companyia estatal Afghan Films, però va haver de fugir del país a l'estiu quan els talibans van ocupar-lo del tot.
- ARXIVAT A:
- Afganistan