Tempestes, inundacions i pedra: què fer per protegir-se de les pluges
- TEMA:
- Meteorologia
Què hem de fer abans, durant i després d'un episodi de pluges intenses? Protecció Civil ha demanat a la gent que es faci més responsable de la seguretat personal, tenint en compte que la crisi climàtica farà que fenòmens meteorològics com inundacions o pedregades siguin més freqüents i violents.
Amb aquest objectiu, ha instat a replantejar-nos, com a societat, la manera com s'afronten els episodis de pluja intensa i abundant.
Consultar les eines de seguiment del temps
Cal estar atents a les previsions i consultar eines com els radars del Servei Meteorològic de Catalunya, així com els mitjans de comunicació o les xarxes socials de Protecció Civil (Twitter, Facebook, Instagram i YouTube).
Abans de les pluges
- Coneix les zones inundables de l'entorn on et mous (casa, feina, universitat...). Pots consultar-ho al Mapa de Protecció Civil.
- Revisa periòdicament la teulada i mantén nets els baixants i desguassos d'aigua de pluja, especialment als patis o als terrats.
- Si vius en zona inundable i tens garatge o soterrani, preveu mesures de protecció i disposa d'eines per treure l'aigua (bombes d'aigua, etc.).
- Si vius en zona inundable, tingues elements d'utilitat a mà, com ara un transistor, la documentació personal, els medicaments indispensables i roba de protecció (impermeables i botes d'aigua). Portar el telèfon mòbil carregat.
En cas de previsió de pluges
- Retira el vehicle de rieres o zones inundables abans de la pluja.
- Estigues alerta de possibles restriccions.
- Adapta o suspèn la mobilitat i les activitats a l'exterior, sobretot en el medi natural, a les zones afectades per les alertes de Protecció Civil. Mai s'han de fer si no es tenen garanties de seguretat suficients.
- Retira els objectes o mobles de l'exterior que l'aigua pugui arrossegar.
Si et sorprenen les inundacions a l'exterior
- En un lloc urbanitzat, busca refugi dins d'un edifici segur i tanca bé portes i finestres.
- A la muntanya, ves cap a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents.
- Respecta les restriccions i els tancaments d'accés a zones inundables.
- Mai intentis travessar un gual o zona baixa, perquè la inundació podria ser sobtada i no hi hauria temps de reaccionar. Les rieres seques i els petits rius són els que provoquen més mortalitat.
- Si ets a la costa i hi ha grans onades, no et quedis a la platja ni als espigons ni t'aturis a contemplar les onades.
- Si algú cau a l'aigua, truca immediatament al 112 i no perdis de vista el punt exacte on ha caigut per indicar-lo als serveis de salvament.
- Si caus a l'aigua, neda en direcció oposada a les roques i intenta resistir flotant, sense fer cap altre esforç, a l'espera de socors.
Si circules en vehicle
- Modera la velocitat i mantén les distàncies de seguretat.
- Circula preferentment per les rutes principals i les autopistes. Si tens problemes de visibilitat, atura el vehicle i senyalitza la teva posició.
- Allunya't de rieres, torrents i zones que es poden inundar i no hi estacionis el vehicle. No et quedis sota els ponts.
- No travessis rius, rieres ni zones inundades. Encara que no ho sembli, els cotxes floten amb poca alçada d'aigua i els arrossega amb facilitat.
- Si has de travessar un bassal gran d'aigua avança molt a poc a poc a una velocitat curta, per evitar que l'aigua esquitxi el motor i es pari. Després d'haver passat, comprova diverses vegades que els frens del vehicle funcionen bé.
- Si el cotxe comença a flotar i a ser arrossegat, cal sortir-ne immediatament. Els ocupants que es queden a dins, sovint no sobreviuen. Si tens dificultats per obrir la porta, surt ràpidament per les finestres.
Si ets a casa
- Si s'inunda el garatge o el soterrani, no baixis mai a treure el vehicle o altres objectes. Pots quedar atrapat per l'aigua.
- Si els carrers estan inundats i entra aigua dins de casa, no surtis a l'exterior. Puja a les zones altes de casa o de l'edifici. Truca al 112 i fes-te visible.
- Si a l'edifici on ets no hi estàs segur, surt, tanca la porta i dirigeix-te a algun punt alt de la zona.
- Si s'inunda la casa, tanca l'interruptor general de l'electricitat.
- Que els animals que tens a casa estiguin en llocs alts i protegits, com també l'aigua potable, els documents importants, els objectes de valor i, sobretot, els productes perillosos (com ara verí per a les rates, dissolvents, etc.).
Si Protecció Civil ha ordenat l'evacuació
- Agafa la documentació personal i els medicaments imprescindibles.
- Tanca les claus de pas de l'aigua i del gas i l'interruptor general de l'electricitat.
- Tanca i assegura portes i finestres.
- No caminis per zones on hi hagi aigua en moviment i, si cal, ajuda't d'un bastó per determinar l'alçada de l'aigua o detectar zones perilloses. Segueix les instruccions dels equips d'emergències.
Quan tornis a casa un cop passat el perill
- Fes una inspecció prèvia i no hi accedeixis si hi ha perill d'ensorrament.
- No manipulis elements elèctrics mullats o altres de similars que estiguin malmesos.
- Si l'aigua no té garanties de potabilitat, beu aigua embotellada.
- Revisa l'estat dels aliments abans de consumir-los. No ho facis si s'han mullat i no estàs segur que estiguin bé.
En cas de calamarsa o pedra
- Busca refugi immediatament a l'interior d'un edifici o sota cobert. Actua amb calma, però de forma ràpida, perquè pot caure pedra grossa de forma sobtada.
- Si ets a l'aire lliure sense cap refugi disponible a prop, ajup-te i protegeix-te el cap amb les mans o amb algun objecte.
- Refugiar-te sota els arbres pot ser perillós i ha de ser l'últim recurs, perquè és freqüent que caiguin branques durant les tempestes fortes.
- Si ets a casa, allunya't de les finestres i assegura't de no situar-te sota una teulada lleugera que pugui ser traspassada per la pedra.
- No surtis a l'exterior fins que s'acabi la pedregada.
- Quan s'acabi la pedregada, allunya't dels arbres i dels edificis que hagin pogut quedar afectats i retira la pedra acumulada dels embornals i desguassos, sobretot del terrat.
Si la pedra t'enxampa al cotxe
- Atura't i aparta't de la circulació, si pots, perquè la carretera es converteix en una pista de gel. Si no pots, modera la velocitat i incrementa les distàncies de seguretat. Circula per rutes principals i autopistes.
- Si les condicions són extremes, busca refugi fora de la calçada, mai a l'interior de túnels, ni sota els ponts ni als vorals, i senyalitza sempre la ubicació del cotxe amb els llums d'emergència activats.
- Situa't el més lluny possible dels vidres de davant i de darrere del vehicle. Posa una peça de roba o similar davant del vidre per protegir-te si es trenca. Tapa't els ulls amb una peça de roba. No surtis del vehicle fins que no pari de caure calamarsa.
En cas de tempesta elèctrica
- No t'acostis a elements metàl·lics o a l'aigua, ja que actuen com a cossos conductors. Allunya't de filats, reixats, pals de la llum o vies de tren, sobretot a camp obert, i també de rius, llacs i superfícies humides.
- No et refugiïs sota els arbres, especialment en un arbre que està sol. Si ets a camp obert, és millor anar al bosc, encara que no és del tot segur.
- Evita quedar-te en zones elevades, on pots fer efecte punta i atreure llamps.
- Allunya't dels fons de les valls per evitar crescudes d'aigua associades a la tempesta.
- A l'aire lliure, si no trobes refugi, ajup-te, toca a terra només amb la punta dels peus, encreua els braços sobre els genolls i posa el cap entre els braços. És important ajuntar els peus i tapar-se les orelles per protegir-se dels trons.
- Els llocs més segurs són els que ens aïllen de l'exterior, com edificis o vehicles tancats, perquè condueixen l'electricitat per la part exterior fins a terra sense fer mal als ocupants. Dins del vehicle, tanca bé portes i finestres i no toquis cap part metàl·lica.
- Vigila amb les branques, rètols o murs que puguin caure't al damunt.
Si ets a casa
- Tanca portes i finestres per evitar corrents d'aire, que atreuen els llamps.
- Desconnecta els aparells elèctrics, com televisors o ordinadors, perquè no es facin malbé.
- Allunya't d'instal·lacions elèctriques i no facis servir el telèfon fix.
- Apaga la llar de foc, perquè genera corrents d'aire, i allunya't de la xemeneia.
- Si ets a la banyera o la dutxa, és millor que surtis.
- Tingues preparades llanternes, espelmes o altres sistemes d'enllumenat autònoms per si hi ha un tall de llum.
Si la tempesta et sorprèn a la muntanya o fent esport
- Un cotxe amb les portes i finestres tancades pot ser un bon refugi.
- Desfés-te de material metàl·lic com piolets, bastons, motxilles amb carcassa, etc., i d'objectes que tinguin forma de punxa, perquè poden atreure els llamps. Les tendes de campanya no són un refugi segur.
- Si la tempesta et sorprèn banyant-te a la piscina, al riu o a la platja, surt immediatament de l'aigua i eixuga't.
- Si la tempesta et sorprèn pescant, deixa la canya.
- Si estàs jugant a golf, allunya't dels pals.
- Evita conduir bicicletes i motos.
- Si navegues al mar, no et quedis a la coberta de l'embarcació.
- Cal esperar mitja hora després de sentir l'últim tro abans de reprendre les activitats a l'aire lliure.
El risc natural que més morts ha provocat
Les inundacions són el risc natural que ha provocat més morts i danys materials a Catalunya els últims 10 anys.
Les pluges torrencials del 22 d'octubre del 2019 van causar 7 morts (6 al riu Francolí i 1 a la riera d'Arenys) i destrosses per com a mínim 100 milions d'euros.
Altres episodis greus són ben recents, com el de Mataró l'any passat, l'aiguat de l'1 de setembre del 2021 a Alcanar i Sant Carles de la Ràpita o la llevantada del 19 d'octubre del 2018 a les Terres de l'Ebre.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia Medi ambient Crisi climàtica