Un temporer recull fruita en un camp d'Osca (EFE / Javier Blasco)

Temporers que no poden fer quarantena, una dificultat afegida al brot de Lleida

Salut admet la "problemàtica social" lligada als casos en una regió que ha registrat el pic més alt de contagis en un sol dia des de l'inici de la pandèmia, amb 92 positius
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Complir la quarantena és una de les mesures essencials per evitar la propagació del coronavirus, però que els malalts no sempre compleixen. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha admès que la necessitat de treballar en fa difícil el compliment per part d'alguns afectats pels brots detectats a Lleida.

Tret dels positius detectats en una residència d'avis, els altres casos són de gent jove i amb símptomes lleus, molts dels quals són temporers de la fruita, que han de continuar treballant per subsistir:

"Hi ha molta problemàtica social associada a aquests brots, que fan un punt més difícil poder controlar-los. És senzill fer-ho, perquè tenim capacitat de detecció ràpida dels casos i per identificar els contactes, però, si costa identificar contactes i costa, sobretot, que les persones mantinguin aquestes quarantenes perquè de la seva feina diària depèn la seva vida, és més complicat".


Vergés ha admès que el brot detectat entre els treballadors del camp "no preocupa gaire a nivell sanitari" perquè la majoria de casos són lleus. De tota manera, treballen "conjuntament amb ajuntaments com el de Lleida i amb Afers Socials i Famílies per lligar el component social i el sanitari".

Aquests brots a Lleida estan "molt relacionats amb quatre comarques d'Aragó", ha afirmat Vergés, motiu pel qual divendres ja va avançar que analitza la situació per plantejar al govern aragonès que demani evitar el moviment de temporers cap a Lleida.

La consellera Vergés ha admès la "problemàtica social" del brot detectat entre temporers (ACN / Maria Bélmez)

 

En un sentit similar, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha afirmat que els brots de coronavirus de Lleida i Osca tenen moltes similituds i que tenen a veure amb les condicions en que viuen els temporers.

 

Pic de contagis a Lleida des de l'inici de la pandèmia

A Lleida, la darrera setmana s'han detectat 224 positius, 60 més que la setmana anterior. Una dada que encara creixerà quan s'hi acabin de sumar els del cap de setmana, quan s'han notificat 131 positius.

El pic més alt es va assolir divendres, amb 92 positius, la xifra més alta des que es va declarar la pandèmia. Fins ara, el dia amb més positius havia estat el 9 d'abril, amb 83. És clar que ara es fan més testos que abans, però caldrà veure com evoluciona el registre, que es distancia de la tendència a la baixa de la resta de regions sanitàries.

Salut ha reconegut que la incidència de positius de Covid-19 a Lleida "és molt superior per 100.000 habitants" a la de la resta de Catalunya. En xifres absolutes, fins ara s'hi han confirmat 3.263 casos.

Vergés ha apuntat, però, que no es plantegen retrocedir de fase:

"No és un tema d'anar cap enrere en una etapa de confinament. És un tema de gestionar i actuar davant d'uns brots i unes persones que són positives i els seus contactes".

L'Hotel Nastasi allotja els contactes

Entre aquest dilluns i dimarts està previst que reobri l'Hotel Nastasi de Lleida per traslladar-hi fins a una vuitantena de persones que hagin tingut contacte amb positius.

És un dels cinc espais habilitats a Lleida i a Juneda per aïllar positius i contactes, sobretot de persones que treballen a la campanya de la fruita.

Roba penjada en un dels pavellons habilitats per a temporers a Lleida

 


Keita Baldé diu prou i la Paeria pagarà hotels per a temporers

Un problema que continua vigent a Lleida és el de la falta de sostre per a temporers. La Paeria pagarà uns dies més el cost dels hotels que fins ara ha assumit el futbolista català Keita Baldé per a gairebé un centenar de treballadors de la fruita.

Els 15 dies que va sufragar Baldé ja han expirat i de moment no hi ha prou lloc als pavellons.

Segons ha sabut Catalunya Ràdio, el jugador ha dit prou a fer-se càrrec de les noves despeses perquè s'ha trobat sol a l'hora de pagar despeses extres. Ho explica l'activista de Fruita amb Justícia Social a l'emissora Nogay Ndiaye, que està en contacte amb el futbolista:

"Ha sigut una manca de comunicació i d'interpretació de missatges. El Keita no sap que l'administració no pot invertir diners en un local d'ús privat per realitzar-hi unes obres de dutxes i de licitacions, concurs, etc. Però es va trobar amb aquestes negatives. 'No, no et paguem nosaltres les dutxes. No, no caben al pavelló'.

Llavors el Keita va dir: 'Bé, si m'esteu intentant prendre el pèl, a sobre que us estic ajudant, ho sento molt'".

 

El jugador del Mònaco es va fer càrrec de l'estada dels temporers que durant dies havien dormit als carrers de Lleida. La idea era llogar un edifici al barri de la Mariola i habilitar-lo perquè s'hi poguessin estar fins que acabés la temporada.

El lloguer no ha tirat endavant, s'han acabat els 15 dies pagats pel futbolista i tots no caben als pavellons dels Camps Elisis. La regidora d'Educació i Drets Civils, Sandra Castro, ha explicat que se'ls anirà reallotjant:

"Els hem fet una pròrroga per uns dies, assumint el cost la Paeria, de manera que puguem anar absorbint progressivament les persones que hi ha allotjades".

Fruita amb Justícia Social ha explicat que, amb els diners que va aportar Keita Baldé, es pagaran bitllets de tornada a casa -algunes persones que no van aconseguir feina al camp procedien de Barcelona o València- per aconseguir que hi hagi més espai als pavellons i que ningú hagi de dormir al carrer.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut Pobresa
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut