Temps de Flors 2024: 5 propostes que no et pots perdre de la festa del color de Girona
Girona celebra una nova edició del Temps de Flors i això vol dir que la ciutat està guarnida amb plantes i elements florals de tota mena. El festival, que s'allarga del dissabte 11 al diumenge 19, aquest any ha hagut d'abordar el repte de fer compatible l'ús de vegetació natural amb les restriccions de la sequera.
Així i tot, hi trobarem més muntatges que mai, 137, repartits en 109 espais. La majoria són al Barri Vell, però també en d'altres zones. Una desena els han posat en espais nous de la ciutat.
Repassem algunes de les propostes més destacades d'aquesta edició.
1. Escales de la catedral
És un dels escenaris més icònics del festival i, aquest any, es vesteix amb motius ben musicals. En concret, fileres de cinc jardineres amb flors --totes blanques-- que simulen un pentagrama, on es representen les notes de la sardana "Girona m'enamora".
Com en altres edicions, continua havent-hi flors i plantes naturals, però aquesta vegada se n'han buscat que requereixin molt poca aigua i que, "si aquests dies queden seques --assenyalen els organitzadors--, no quedaran lletges". En Joan Manel Guillén detalla que han fet servir molt poca aigua
"El muntatge s'ha fet amb una quantitat inicial de 240 litres d'aigua i, a partir d'aquí, no li caldrà manteniment. L'Ajuntament ho tenia clar: que sigui igual de maco que cada any, però amb el mínim de despesa d'aigua."
Entre d'altres, per aconseguir aquest objectiu, han incorporat unes esponges que ajuden a mantenir la humitat.
2. Claustre i soterranis de la catedral
A l'interior del temple, els guarniments també són molt musicals: un gran pastís al mig del pati amb les estrofes de l'"Aniversari feliç", per commemorar els 35 anys de l'Escola de Música del Gironès.
Per evitar problemes amb la sequera, al voltant del claustre han fet servir, directament, flors seques i liofilitzades. I n'han quedat molt satisfets, explica Maria Àngels Perpinyà.
"Pensàvem que utilitzar flor seca no seria el mateix i estàvem a l'expectativa, però ha estat un plaer. És una flor igualment natural i molt agradable de treballar. Estem molt contents."
Als soterranis de la mateixa catedral hi ha diferents espais, habitualment tancats al públic, que també han obert pel Temps de Flors. En un d'aquests espais, un grup de japonesos hi han fet dos muntatges florals. Quan els pregunten com és que han vingut de tan lluny, en Yutaka Hirano explica que tenen un vincle de llarg recorregut amb el món de les composicions amb flors.
"Porto 22 anys organitzant un dels concursos florals més grans del Japó, al centre de Tòquio, i cada any en surt un campió o campiona. Als guanyadors els portem a altres països del món i per això ara som a Girona.
Fa sis anys que vaig conèixer la ciutat de Girona i tenia ganes d'exposar els nostres muntatges aquí"
Un dels muntatges es titula "Simbiosi". Ha estat un disseny de la Yakato i ella matixa ha detallat que amb les flors han volgut fer evident "la importància de la convivència de la humanitat".
Als mateixos soterranis també hi ha un altre muntatge, molt visual, sobre l'efecte del canvi climàtic a les glaceres.
3. Banys àrabs
Deixem la música per capbussar-nos en l'element que més trobem a faltar últimament. Als Banys Àrabs, una altra de les parades obligatòries, han volgut recrear la ruta de l'aigua.
Ho han fet amb una composició on juguen amb els colors càlids i freds i també amb elements lumínics. Pel que fa al tipus de plantes, la protagonista és l'orquídia, ja que asseguren que "aguanta bé amb poca aigua i sense terra", així que han deixat les seves arrels a la vista.
De nou, aquest és un muntatge completament realitzat amb flor natural que, amb la limitació de reg, i segons explica Lídia Torrijos, s'anirà assecant amb el pas dels dies.
4. La Carbonera
Fent honor al seu nom, aquest espai cultural ubicat als baixos del Museu d'Història de Girona ha volgut retre un homenatge a la seva antiga funció --una botiga on, fins a finals dels anys 60, s'hi venia carbó-- i, més concretament, a la feina del carboner. Per fer-ho, aposten per tonalitats vermelles i taronges per representar les flames més vives, grocs per al foc més apaivagat, fins arribar als tons blaus i més foscos del carbó final.
5. La Casa Cúndaro, una de les 10 novetats d'aquest any
Entre les noves incorporacions d'aquest any, hi destaca l'ornamentació d'una casa senyorial del call jueu, la casa Cúndaro, amb un magnífic pati interior amb buguenvíl·lies ben florides.
En una de les sales, abandonen la flor natural i combinen una secció de més de 1.000 plantes fetes amb impressió 3D, un skyline de Girona amb flors de paper artesanals i la companyia d'un miler de mosques que volten per l'estança, que han muntat des de l'entitat del Banc del Temps-Pont del Dimoni de Girona.
Una altra entitat social, la Fundació Els Joncs, s'ha encarregat de decorar un altre dels recintes de la casa. Ho ha fet amb petits globus i volcans per recrear un paisatge típic de la Garrotxa.
També se sumen a aquesta edició espais com el pati gòtic de la casa Solterra, el camí de la reina Ermessenda, el Casino de Girona o el Palau de Caramany.
Si us animeu a visitar el festival, trobareu mapes gratuïts amb tots els espais visitables repartits pels carrers de la ciutat i al web del Temps de Flors, on també s'ofereix informació d'hotels, restaurants i de les activitats paral·leles que aquests dies omplen Girona.
Això sí, paciència! S'hi esperen milers de visitants --l'any passat, van ser més de 360.000-- i les cues estan garantides.