Tenir el 70% de la població mundial vacunada el 2022, la nova promesa de la UE i els EUA
- TEMA:
- Vacunes
La Casa Blanca i la Comissió Europea comparteixen l'objectiu que el 70% de la població mundial estigui vacunada de la Covid l'any que ve, segons ha afirmat la presidenta de l'executiu comunitari, Ursula von der Leyen.
Per aconseguir-ho, Brussel·les preveu destinar als països més pobres 500 milions de dosis "en els pròxims mesos".
En una compareixença sense admetre preguntes, Von der Leyen ha demanat a altres països que facin un pas endavant per fer arribar vacunes a tot arreu i ha avançat que portarà la qüestió a la cimera del G20.
Actualment, segons el portal OurWorldInData, el 47,5% de la població del món ha rebut com a mínim una dosi de la vacuna, però el percentatge cau dràsticament fins al 2,7% si només es tenen en compte els països amb més pobresa.
"Hem exportat tant com hem entregat a la UE"
Ha explicat que la Comissió Europea ha donat 87 milions de vacunes a països pobres, a través de la plataforma COVAX, el mecanisme creat amb participació de l'Organització Mundial de la Salut amb l'objectiu que ningú es quedés enrere en la vacunació.
La xifra de donacions a països pobres està per sota de les exportacions a altres estats, com el Japó, Turquia, el Regne Unit, Nova Zelanda, Sud-àfrica o el Brasil, on la Unió Europa ha destinat 1.000 milions de dosis des del desembre de 2020, quan va començar la vacunació massiva al continent.
"La Unió Europea està fent la seva part", ha destacat Von der Leyen, que ha presumit de la solidaritat de Brussel·les:
"Sempre hem compartit les nostres vacunes amb la resta del món. Hem exportat tant com hem entregat als ciutadans de la Unió Europea."
Von der Leyen ha afegit que la UE exporta una de cada dues vacunes produïdes al seu territori i que també ho va fer quan hi havia escassetat d'aquests fàrmacs.
El paper de les vacunes xineses
Segons l'interactiu del New York Times que fa seguiment de les vacunes de la Covid, el fàrmac d'Oxford i AstraZeneca és el que ha arribat a més països, 187, seguit de Pfizer-BioNTech, amb 137. Al darrere queden la xinesa Sinopharm i la nord-americana Moderna, amb 76.
Les vacunes desenvolupades a la Xina, com Sinopharm o CoronaVac, han tingut un paper important en la lluita contra la pandèmia als països amb menys riquesa.
La revista Nature ha publicat que aquestes marques suposen la meitat dels 7.300 milions de vacunes de la Covid repartides globalment i preocupen els estudis que apunten que la protecció que ofereixen disminueix ràpidament.
D'on sortiran els 500 milions de dosis
Dels 500 milions de dosis de què ha parlat, la meitat provindran d'un contracte nou que la UE ha de signar amb un productor de vacunes d'ARN missatger (la tecnologia que fan servir Pfizer-BioNTech i Moderna) i l'altra seran vacunes ja comprades per socis comunitaris.
En total, les vacunes procedents de la UE han arribat a 150 països de l'exterior. En alguns casos, a potències que ja tenien contractes signats amb els fabricants de vacunes establerts en països comunitaris.
Brussel·les ha firmat contractes per comprar 2.400 milions de dosis de Pfizer-BioNTech fins al 2023 i 460 milions de Moderna.
La UE va instaurar un mecanisme de control de l'exportacions de vacunes al gener, que només va activar per impedir que 250.000 dosis d'AstraZeneca fossin transportades a Austràlia al març, en plena disputa amb la firma anglosueca per l'arribada de menys dosis de les pactades.
Diferències notables segons el país
Aquest gràfic elaborat a partir de les informacions oficials mostra l'enorme diferència en el progrés de la vacunació, entre el 95% de població amb almenys una dosi dels Emirats Àrabs Units i el 2,4% de Nigèria.
Una diferència que s'observa molt clarament en aquest mapa, on es veu com Àfrica queda lluny dels altres continents.
- ARXIVAT A:
- Vacunes Coronavirus Covid-19