La policia especial Kosovar s'ha protegeix alguns edificis oficials a Mitrovica (REUTERS/Ognen Teofilovski)

Tensió a Kosovo: per què la policia protegeix els edificis oficials del nord del país?

La minoria sèrbia va intentar aturar aquest divendres l'accés dels alcaldes kosovars als ajuntaments
TEMA:
Sèrbia

Armats fins a les dents davant dels edificis oficials. La policia especial kosovar protegeix des d'aquest dissabte alguns dels edificis estatals del districte de Mitrovica, on viu la minoria sèrbia.

És la resposta a la tensió d'aquest divendres al vespre davant dels ajuntaments de Zvecan, Zubin, Potok i Leposavic. Grups de manifestants serbis van intentar aturar l'accés a l'edifici dels alcaldes albanokosovars escollits al mes d'abril en unes eleccions boicotejades per la minoria sèrbia a Kosovo.

La resposta de la policia especial kosovar, desplegada a la zona, ha estat criticada per la comunitat sèrbia, el govern serbi, la Unió Europea i els Estats Units. Van reprimir les protestes forcejant amb els manifestants, van utilitzar gas lacrimogen, bombes de so i també canons d'aigua.

Manifestants serbokosovars van intentar aturar l'accés dels alcaldes albanokosovars als ajuntaments (REUTERS/Valdrin Xhemaj )

Nova escalada

Aleksandar Vucic, el president serbi, sempre molt atent al que pugui passar entre la minoria sèrbia a Kosovo i el govern kosovar, ha elevat el nivell d'alerta de les forces armades a la frontera amb Kosovo i ha acusat Pristina de practicar el "terror" contra la comunitat serbokosovar.

Quan ja fa més de quinze anys que Kosovo va proclamar la independència, Sèrbia encara no ha reconegut Kosovo i la tensió entre els dos estats és constant. La Unió Europea lidera un pla per normalitzar les relacions, i per això la resposta davant la repressió de les protestes també s'ha fet sentir.

La Gran Bretanya, França, Itàlia, Alemanya i els Estats Units han fet una declaració conjunta en la qual demanen a les autoritats kosovars que facin un pas enrere i calmin la situació.

La majoria de serbis a Kosovo viuen al nord, a Mitrovica (REUTERS/Valdrin Xhemaj)

Boicot a les eleccions

Els serbis de Mitrovica no reconeixen l'autoritat dels alcaldes escollits a les eleccions. De fet, arran del boicot, la participació en aquests pobles va ser només del 3%.

El novembre del 2022 els serbokosovars es van retirar de les institucions de Kosovo per denunciar la discriminació que, asseguren, pateixen par part el govern, i és per això que Pristina va convocar unes noves eleccions.

El conflicte entre Kosovo i Sèrbia va esclatar en una guerra el 1998 durant la desintegració de l'antiga Iugoslàvia. Des de llavors, en absència de guerra, la tensió ha estat constant. L'últim episodi de tensió va ser a mitjans del 2022, quan Kosovo va ordenar als serbis que hi viuen el canvi dels documents d'identitat i les matrícules sèrbies.

Aquesta notícia explica el conflicte de les matrícules i descriu la situació habitual a la frontera entre Sèrbia i Kosovo i a Mitrovica:

 

ARXIVAT A:
Sèrbia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut