Tensió, insults i absència de càrregues policials als vídeos de l'1-O de la Fiscalia
- TEMA:
- Judici procés
Forcejaments entre policies i manifestants, gent entrellaçada i barrant el pas als agents, crits de "som gent de pau", "votarem", "no passaran", "fora les forces d'ocupació" o "fills de puta". Com a úniques agressions, el llançament d'una cadira i una puntada de peu a un agent, i de pedres contra el dispositiu policial. Aquestes són escenes que s'han pogut veure aquest dimarts a la tarda en el judici del procés, el primer dia que s'han projectat vídeos del 20S i l'1-O.
Mapa interactiu: Memòria audiovisual de l'1-O
Entre les imatges més impactants, les de l'Escola Mediterrània de Barcelona, gravades per la càmera que un policia duia al casc. Es veu la gent oposant resistència, cridant i empentes de la policia, que va apartant la gent. Hi apareix un home gran a primera fila que rep algun cop, una dona que cau a terra i un home ensangonat per un trau al cap.
Les imatges corresponen a aquesta actuació policial:
A diferència del que ha passat al matí, el fiscal José Moreno ha fet en bona part els deures i ha anat ubicant les gravacions, tot i que amb alguna confusió. Per exemple, l'advocat Benet Salellas ha alertat que situava al mateix lloc dos vídeos que, en realitat, corresponien a l'Escola Nostra Llar, de Sabadell, i a la Pau Romeva, de Barcelona.
En aquest últim cas, s'ha vist un vídeo de la Policia Nacional desorientada a l'hora d'anar-se'n de les proximitats del centre, una gravació que tenia, fins i tot, un punt còmic. De lluny se sentia gent cridant, el repic de cassoles i les salves dels agents en retirada.
El que no ha canviat respecte del matí és que els vídeos s'han visionat de forma desordenada - no agrupats per centres de votació- i alguns s'han repetit del matí i a la mateixa sessió de la tarda, fins al punt que el jutge Marchena ha hagut de dir "següent vídeo, si us plau". Les declaracions en català s'han sentit en versió original i sense subtítols.
També s'han ensenyat imatges de l'Escola Pia Sant Antoni, de Barcelona, on els agents que van testificar van afirmar que els havien "llançat motos". Això no s'ha vist, però sí que la gravació mostrava com uns concentrats llançaven tanques, encara que no es veia que caiguessin a sobre de ningú.
En general, s'han mostrat vídeos de moments de tensió entre concentrats i policies, on s'increpa i insulta els agents i s'ofereix resistència, a banda de les dues agressions. Aquest és el vídeo de la coça a un agent a Sant Esteve Sesrovires el dia del referèndum:
Entre les imatges projectades, el vídeo de Sant Carles de la Ràpita del llançament de pedres contra el dispositiu policial, després d'una intervenció que va deixar 40 ferits al municipi.
Com ja era previsible, no s'han vist les càrregues de l'1-O, que ben segur apareixeran en el torn de les defenses.
La gent que va fer recular els policies a Roquetes l'1-O
Després d'haver sentit en el judici com es parlava de "muralles humanes", en els vídeos proposats per la Fiscalia per a aquesta prova documental s'ha vist com la policia havia de recular a Roquetes, caminant d'esquena i seguida a pocs metres per un nombrós grup de gent. L'alcalde, Francesc Gas, proclamava, megàfon en mà: "Els hem derrotat perquè no s'han endut les urnes."
L'alcalde de Roquetes parlant als concentrats l'1-O al poliesportiu del municipi
També s'ha vist gent oposant resistència als escorcolls del 20S a Sabadell, a les seus d'Unipost a Terrassa i Manresa o davant la seu central de la CUP. I de Mossos d'Esquadra carregant contra manifestants en una carretera el 8N, ja amb l'article 155 en vigor. Curiosament, no s'han pogut visionar imatges de l'IES Pau Claris perquè hi ha hagut un problema tècnic.
Jordi Sànchez i Jordi Cuixart s'adrecen als concentrats a Economia el 20S
Entre els vídeos projectats a petició de la Fiscalia n'hi havia del 20S i de l'endemà, amb discursos de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Carme Forcadell, fent crides a la mobilització pacífica, a anar a votar l'1-O o a no parar fins que quedessin en llibertat els detinguts el 20 de setembre.
Vídeos en què es parlava de "revolta democràtica", com va fer Sànchez el 20 de setembre, d'un poble "unit, alegre i combatiu", com va fer Cuixart el 21S, o que "la millor manera de demostrar que no tenim por és anar a votar", com va afirmar Forcadell aquell mateix dia. Discursos en què la Fiscalia confia sustentar una acusació de rebel·lió i que, paradoxalment, les defenses poden esgrimir per reclamar l'absolució dels acusats.
Mossos i cassolades als vídeos de l'Advocacia de l'Estat
Després del visionat dels vídeos de la Fiscalia, Marchena ha ordenat un recés i tot seguit s'han començat a veure els vídeos proposats per l'Advocacia de l'Estat i que no s'han exhibit durant el torn de la Fiscalia. L'encarregada de guiar la reproducció de vídeos ha estat Elena Sáenz, que ha fet una exposició molt més ordenada que la dels fiscals.
S'han vist més discursos dels acusats, com quan Jordi Sànchez, en un acte a Montjuïc, va dir que l'1-O hi hauria urnes "perquè el govern s'hi ha compromès". També s'ha projectat l'anunci de les vies de tren que es bifurquen o de la campanya institucional de l'1-O i cassolades. Per exemple, una davant la caserna de la Guàrdia Civil d'Igualada, en què concentrats avisen els agents que "no dormiran" a la ciutat.
Mossos emportant-se urnes del CEIP Francesc Macià, de Barcelona, entre aplaudiments
Del dia del referèndum, el tribunal ha vist de mossos enduent-se urnes després del tancament dels col·legis i de gent aplaudint els agents, dient "aquesta és la nostra policia".
Amb aquesta selecció, l'Advocacia de l'Estat vol demostrar "passivitat" del Cos de Mossos d'Esquadra davant la votació.
El partit d'extrema dreta Vox, que exerceix d'acusació popular, s'ha adherit als vídeos de les altres acusacions.
La sessió s'ha allargat fins a quarts de 8 i han quedat pendents alguns vídeos que no s'han pogut emetre per qüestions tècniques. Aquests i els de les defenses, que n'han proposat uns 300, protagonitzaran la sessió de dimecres.
- ARXIVAT A:
- Judici procés