Tensió Xina-Estats Units: Nancy Pelosi visita Taiwan malgrat l'advertència de Pequín

La Xina considera el viatge com una provocació i ha començat maniobres militars als voltants de l'illa

RedaccióActualitzat

La presidenta de la Cambra de Representants nord-americana, Nancy Pelosi, ha aterrat aquest dimarts a Taiwan en un moviment que pot generar una forta tensió amb la Xina.

Pequín considera l'illa com a territori propi i Pelosi és la tercera autoritat del país, després del president i el vicepresident dels Estats Units.


"Amèrica dona suport a Taiwan"

Pelosi s'ha reunit amb la presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen, i ha esvaït els dubtes que poguessin quedar sobre la intenció de la visita:

"La nostra delegació ha vingut aquí per enviar un missatge inequívoc: Amèrica dona suport a Taiwan."

La presidenta del Congrés dels EUA, Nancy Pelosi, i la presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen, aquest dimecres a Taipei (Reuters)

La presidenta taiwanesa, per la seva banda, ha criticat la reacció militar xinesa a la visita, qualificant-la "innecessària":

"Els exercicis militars de la Xina són respostes innecessàries, Taiwan sempre ha estat obert al diàleg constructiu i treballarem amb socis per portar estabilitat i pau a la regió."


Avions xinesos entren en l'espai aeri taiwanès

En aquest sentit, Taiwan ha denunciat que avions de la Xina han envaït en les últimes hores una vintena de vegades el seu espai aeri, en unes maniobres militars agressives que s'han fet coincidir amb la visita.

A més de reunir-se amb la presidenta, Pelosi s'ha trobat amb representants del Parlament i tenia previst fer-ho amb el president de la principal empresa de Taiwan.

Aquesta empresa fabrica la major part dels semiconductors del món, dels quals depèn fins i tot la Xina, que per la seva banda ha interromput les exportacions i importacions de diversos productes com a represàlia.

A banda, el govern xinès ha cridat a consultes l'ambaixador de la Xina als Estats Units.


Menys de 24 hores

Pelosi ha marxat de Taiwan aquest dimecres, en una visita que ha durat menys de 24 hores, però que pot tenir "repercussions severes" en les relacions entre els EUA i la Xina, segons ha afirmat el govern d'aquest país.

La visita de Pelosi a Taiwan ha estat només una parada en el viatge que està fent per Àsia: abans havia visitat Singapur i Malàisia, i ara es dirigeix a Corea del Sud.


Segons la Casa Blanca no ha estat una visita oficial

Malgrat el clar missatge que ha donat Pelosi al país, la Casa Blanca havia dit prèviament que el viatge no significa que el govern dels Estats Units doni suport a Taiwan.

En concret, el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, havia circumscrit la visita a Taipei a una decisió personal de Pelosi.

Per la seva banda, el coordinador de seguretat nacional de la Casa Blanca, John Kirby, havia insistit a la CNN que els Estats Units donen suport a la política d'una sola Xina, defensada per Pequín, i que l'aterratge de Pelosi a Taiwan no canvia res.


"Compromís indestructible"

De fet, el viatge s'ha fet sense cap mena d'avís previ, i ni les autoritats del país ni l'oficina de la representant nord-americana havien confirmat la visita.

Just després d'aterrar a Taiwan, la política nord-americana del Partit Demòcrata va fer un fil de tuits en què ha qualificat la visita de "compromís indestructible per donar suport a la democràcia de Taiwan".


Pelosi havia assegurat que el viatge és un més dels que han fet representants del Congrés i que no violen la política exterior dels Estats Units:


Però el cert és que la visita de Pelosi ha estat la de més rang institucional que ha fet un representant dels EUA en vint-i-cinc anys. El darrer president de la Cambra de Representats que va viatjar a l'illa va ser el republicà Newt Gringrich, l'any 1997.


Un vol que ha fet trontollar les relacions EUA-Xina

Pequín havia reaccionat anunciant "operacions militars selectives" com a resposta a la visita de Pelosi. El règim xinès ja havia advertit que considerava el viatge una provocació greu i havia començat maniobres militars als voltants de l'illa.

Com a resposta, els Estats Units havien posicionat quatre vaixells de guerra, incloent-hi un portaavions, a les aigües a l'est del país. Davant de l'escalada de la tensió a la regió, a Taiwan ja s'havien preparat, amb simulacres, per a un possible atac aeri.

Gratacels de Taipei donen la benvinguda a Nancy Pelosi
Gratacels de Taipei donen la benvinguda a Nancy Pelosi (EFE/Ritchie B. Tongo)

Pequín veu Taiwan com a part integrant del seu territori i havia refermat la seva determinació a salvaguardar la sobirania nacional i la integritat territorial de la República Popular de la Xina, segons va explicar Zhao Lijian, portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers del país.

La portaveu d'Exteriors xinesa, Hua Chunying, havia assegurat que "si la tercera persona més important al govern dels Estats Units arriba a Taiwan en un avió militar", la visita "de cap manera serà no oficial".

Els Estats Units no mantenen relacions oficials amb Taiwan, una condició imposada per la Xina, però és el principal subministrador d'armes del govern taiwanès i seria el seu principal aliat en cas de conflicte bèl·lic amb el gegant asiàtic.


Desplegament militar abans de l'arribada de Pelosi

Des que va començar-se a especular sobre una possible visita de la presidenta de la Cambra de Representants a Taiwan, la Xina havia fet diversos moviments militars.

Avions militars xinesos SU-35 havien començat a travessar l'estret de Taiwan aquest dimarts a la nit (hora de Taipei), segons han informat mitjans estatals xinesos.  

Protestes a Taipei, la capital de Taiwan, contra la visita de Pelosi
Protestes a Taipei, la capital de Taiwan, contra la visita de Pelosi (EFE/Ritchie B. Tongo)

Mentrestant, dos portaavions de l'exèrcit xinès eren fora de les seves bases i fa hores que navegaven davant l'arribada de Pelosi.

D'altra banda, Pequín havia enviat un vaixell destructor de l'exèrcit a uns 80 quilòmetres de les coses de l'illa de Lan Yu (coneguda com l'illa de les orquídies), al sud-est de Taiwan. L'embarcació té un radi de vigilància de 380 quilòmetres a nivell del mar i de fins a 560 quilòmetres si fa monitoratge de l'espai aeri del voltant.


Milers de persones segueixen el recorregut de l'avió de Pelosi

L'expectació generada pel viatge de la presidenta de la Cambra de Representants havia fet que més de 200.000 persones seguissin el recorregut de l'avió a través de la pàgina web Flightradar24, després que s'enlairés de Kuala Lumpur sense especificar destinació.

ARXIVAT A:
Estats UnitsXina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut