Teràpia familiar per tractar trastorns mentals, una via gairebé inexistent a la salut pública

Els professionals asseguren que cal teràpia familiar per al tractament dels trastorns mentals, però també com a eina de prevenció

Actualitzat

''El que hauríem de fer és apostar per crear unitats de teràpia familiar a tots els hospitals on tinguin servei de psiquiatria, com una unitat més." Així ho creu Anna Vilaregut, presidenta de la Societat Catalana de Teràpia Familiar. Es tracta d'una disciplina que atén tota la família d'una persona amb un trastorn mental, com a part del tractament, però també com a eina de prevenció de la salut mental.

La teràpia familiar té molta tradició a la sanitat privada, però és gairebé inexistent en la pública. Per això, des de l'Hospital de Sant Pau, aquesta unitat és pionera, excepcional i molt ben valorada. Atenen persones amb un trastorn mental i les seves famílies, que són part activa del tractament. A les sessions, es treballen la comunicació i les emocions.

El coordinador d'aquesta unitat, José Soriano, assenyala que "no s'ha acabat d'incorporar la teràpia familiar dins de la cartera de serveis públics".

"Jo crec que per part de l'administració sí que hi ha interès, el que hi ha és una manca de recursos.''

Recursos i temps, perquè "no la pots fer en un quart d'hora o vint minuts que et donen per fer la consulta. Per treballar amb la família necessites com a mínim una hora", afegeix Anna Vilaregut.

A les sessions de teràpia familiar s'atenen persones amb trastorns mentals i les seves famílies (3Cat)  

Una feina d'equip

Mentre dues terapeutes treballen amb la família, les altres ho segueixen des de l'altra banda del mirall i hi intervenen quan creuen que cal trencar alguna dinàmica. Soriano assenyala que "moltes vegades hi ha molta incomprensió dintre de la família": 

"La gent no sap el que passa, la gent no sap com ajudar i realment poden fer coses errònies en un intent d'ajudar."

Però és que, a més, asseguren, és també una eina de prevenció per evitar que la resta de la família també emmalalteixi. I pot ser una teràpia complementària als tractaments farmacològics i a la psicoteràpia individual.

Aquest dissabte s'ha acabat el 43è Congrés Nacional de Teràpia Familiar que s'ha fet a Barcelona des del 24 d'octubre, amb debats científics i trobades professionals per fer avançar aquesta disciplina.

ARXIVAT A:
SalutSalut Mental
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut