Un exemplar d'os bru del Pirineu català del gairebé un centenar que es calcula que hi ha al Pirineu (3Cat)

Tercer atac de l'os bru aquesta temporada a la Vall d'Aran amb dues ovelles mortes

L'atac ha passat a Garós (Naut Aran), en un ramat que pasturava a pocs metres de les cases del poble
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ramaderia

Un os ha matat dues ovelles a Garòs (Naut Aran) aquest cap de setmana. L'atac ha passat en un ramat que pasturava en un prat, a la part alta del poble de Garòs (Naut Aran), a molt pocs metres de les cases i protegit per un tancat no electrificat.

Es tracta del tercer atac confirmat d'os a la Vall d'Aran aquesta temporada, després que al maig, un exemplar va matar dues ovelles, un boc i un marrà a prop de Gessa (Naut Aran) i pocs dies després, una ovella, a Bagergue (Naut Aran).

Les darreres setmanes havien aparegut també, al mateix terme municipal de Naut Aran, dues cabres mortes, i n'havien desaparegut cinc més. Tot i això, no s'ha pogut confirmar que l'os hagi estat el causant d'aquestes altres morts.

Després de l'atac, que es va produir les nits de divendres i dissabte, els agents de Medi Ambient van analitzar la zona, amb l'ajuda d'un gos especialitzat, i van trobar-hi excrements i mostres de pèl del plantígrad. A més, les càmeres de seguiment n'han constatat la presència.

Un cop confirmat que l'os ha estat el causant d'aquestes morts, el Conselh Generau d'Aran i el propietari del ramat han reforçat la seguretat dels animals amb un tancat electrificat.


Un centenar d'ossos al Pirineu

La reintroducció de l'os bru al Pirineu assoleix xifres cada vegada més altes i la població ja supera els 90 exemplars, després que se n'hagin albirat 9 més aquest estiu. Segons les dades del departament d'Acció Climàtica, l'any passat se'n van detectar 41 a Catalunya, dels quals 8 són cries, repartits entre les comarques de la Vall d'Aran, els Pallars, l'Alta Ribagorça i l'Alt Urgell. 

Aquesta temporada, després del període d'hibernació, diversos exemplars s'han deixat veure al Pirineu català. Com aquest, que va ser captat pels ocupants d'un cotxe, sortint d'un bosc a tocar d'una carretera de la Vall Ferrera (Pallars Sobirà):

Malgrat tot, l'espècie continua estant en greu perill d'extinció, segons el Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat.


Convivència complicada

L'augment de la població d'ossos bruns al Pirineu genera des de fa temps preocupació entre els ramaders, que denuncien que és incompatible la coexistència entre la ramaderia i aquests animals.

Arran dels albiraments a prop de carreteres, zones habitades i ramats, el passat mes de maig, sindicats agraris van organitzar protestes al Pallars Sobirà, plantejant el debat sobre "quants ossos pot assumir el Pirineu".

La resposta del departament d'Acció Climàtica va ser la defensa de la coexistència dels ossos amb la ramaderia, argumentant que els atacs es mantenen estables, tot i el creixement de la població.

D'aquesta controvèrsia que ja fa anys que dura també se'n fa ressò el documental "El no a l'os", dirigit per la il·lustradora i pastora Vanesa Freixa, que explica els problemes que han comportat les polítiques de reintroducció de l'os bru als Pirineus.

ARXIVAT A:
Ramaderia
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut