Treballadors de l'empresa elèctrica intenten arreglar un pal d'elèctric a la capital cubana (EFE/ Ernesto Mastrascusa)

Tercera apagada total a Cuba: escoles tancades i el país en alerta per l'huracà Oscar

La majoria de les llars no tenen electricitat ni tampoc aigua corrent perquè no funcionen els motors de bombeig i el trànsit d'internet ha caigut en picat
Redacció
TEMA:
Cuba

Gran part de l'Illa de Cuba i milions de cubans continuen a les fosques per quart dia consecutiu

Diumenge, la paciència de la població ha tornat a posar-se a prova amb una tercera apagada general del sistema elèctric

A les cinc de la tarda, hora de l'Havana, el Ministeri d'Energia i Mines ha informat de la tercera caiguda general del sistema elèctric nacional en menys de tres dies. 

La notícia ha caigut com una gerra d'aigua freda a l'illa. Les autoritats havien anunciat feia poc que s'estava avançant de forma positiva en el restabliment de l'energia al llarg de la jornada de diumenge després de diversos intents fallits. 

Treballadors de l'empresa elèctrica intenten arreglar un pal d'elèctric a la capital cubana (EFE/ Ernesto Mastrascusa)

Però la realitat és que només 160.000 clients de l'Havana havien recuperat el subministrament elèctric. La majoria de la població de la capital cubana, uns dos milions de persones continuaven a les fosques. 

El ministre d'Energia, Vicente de la O Levy, ha hagut de reconèixer que la situació del sistema elèctric cubà "és molt tensa" i que la falta de servei elèctric ha deixat "a la majoria de cubans" també sense aigua corrent a casa. La raó és que a la majoria de les llars els motors que es fan servir per bombar l'aigua són elèctrics. 

La xarxa elèctrica cubana va col·lapsar divendres al migdia per primer cop, després que la més gran central elèctrica de l'illa quedés inoperativa per culpa d'una avaria. 

Molts cubans han hagut de fer fogueres per cuinar perquè tenen cuines elèctriques que ara no poden fer servir (EFE/ Ernesto Mastrascusa)

Tanquen escoles i edificis de l'administració

Abans de notificar la nova apagada del sistema, el govern cubà ja havia suspès fins dimecres dia 23 tota l'activitat dels treballadors estatals "no imprescindibles".

Tanquen les escoles i tots els centres educatius de secundària i universitats i totes les oficines estatals d'activitats administratives. Només els treballadors essencials hauran d'anar a treballar aquest dilluns.

Es mantenen operatius els serveis vitals per a la població, inclosos els hospitals

Divendres passat ja s'havia aturat part de l'activitat econòmica com a mesura d'urgència per apaivagar la crisi energètica que viu el país. 

A tot plegat s'afegeix l'alerta ciclònica per l'arribada de l'huracà Oscar, que ha tocat terra a Cuba aquest dilluns ja convertit en tempesta tropical, amb vents de fins a 160 km/h, segons l'avís del Centre Nacional d'Huracans dels Estats Units (NHC).

L'huracà ha entrat  l'illa per l'extrem oriental, en les províncies de Guantánamo i Holguín i el servei meteorològic cubà ha advertit que provocarà "una situació extremadament perillosa". 

"Cuba està fora de línia"

Un dels indicadors de l'abast de l'apagada elèctrica a l'illa de Cuba és la reducció dràstica del tràfic d'Internet al país. Segons dades del grup de control Netblocks, "les dades de la xarxa mostren que Cuba continua en gran manera fora de línia". I és que sense connexió elèctrica disponible, la majoria de la població cubana no pot ni carregar els dispositius mòbils ni connectar-se a Internet.  

ARXIVAT A:
Cuba
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut