La Josefa Pérez és la primera persona de Catalunya que va rebre la tercera dosi (ACN/Albert Segura Lorrio)

Tercera dosi amb una vacuna diferent: què en diu el primer assaig clínic sobre el tema

L'estudi, fet a Anglaterra, demostra que una tercera dosi, que pot ser de sis vacunes diferents, proporciona una elevada protecció als que tenen la pauta completa d'AstraZeneca o de Pfizer
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Vacunes

La tercera dosi de sis vacunes diferents és segura i enforteix la resposta del sistema immunitari quan s'administren a persones que ja havien rebut la pauta completa d'Oxford-AstraZeneca o de Pfizer-BioNTech.

Aquest efecte segur i positiu d'una tercera dosi amb una vacuna que pot ser diferent de la rebuda abans és la conclusió del primer assaig clínic sobre aquest tema, dut a terme per metges i investigadors britànics i que es publica en el setmanari The Lancet.

L'estudi s'emmarca en el projecte COV-BOOST, promogut per l'Hospital Universitari de Southampton i que té com objectiu avaluar la seguretat i eficàcia d'una tercera dosi de vacuna contra la covid.

La vacuna d'AstraZeneca s'administra a més de 180 països i proporciona una protecció del 79% contra hospitalització i mort per covid, almenys fins després de sis mesos. La de Pfizer s'utilitza a més de 145 països i ofereix una protecció superior, del 90%.

Però alguns estudis apunten que la protecció contra la infecció pot disminuir amb el temps i per això s'ha plantejat l'administració d'una tercera dosi, sobretot en certs grups d'edat, amb problemes de salut o més exposats.

L'assaig clínic es va fer amb 2.878 persones que entre 10 i 12 setmanes abans havien rebut la segona dosi de les vacunes d'AstraZeneca o de Pfizer. Totes van ser reclutades al Regne Unit. Havien rebut les primeres dosis entre desembre del 2020 i febrer del 2021 i havien completat la pauta almenys 70 dies abans de rebre la tercera dosi -84 si havien rebut la de Pfizer.

Segons els diferents grups formats, als participants se'ls va administrar una altra vacuna contra la covid o bé una contra la infecció per meningococ. Aquesta no augmenta les defenses contra el SARS-CoV-2 però servia de control perquè provoca efectes secundaris semblants.

Les set vacunes estudiades van ser les tres d'ARNm (Pfizer, Moderna i la CureVac alemanya); dues d'adenovirus (la d'AstraZeneca i la de l'holandesa Janssen), una de proteïnes (de la nord-americana Novavax) i una de virus inactivat (de la francesa Valneva, que encara no s'utilitza a cap país).

Així, hi havia un total de 13 grups en què s'administrava als que havien rebut AstraZeneca o Pfizer una dosi de reforç, mitja dosi en alguns casos o bé la vacuna control.


Totes efectives, tret d'una

En tots els casos, la tercera dosi d'Oxford, Pfizer, Moderna, Novavax, Janssen i Curevac varen augmentar les defenses contra el virus. L'excepció va ser Valneva.

De totes aquestes combinacions, la producció més elevada d'anticossos es va aconseguir administrant Moderna o Pfizer als que tenien pauta completa d'AstraZeneca. En canvi, si la tercera dosi era de Valneva els resultats eren inferiors als assolits amb una tercera dosi també d'AstraZeneca.

Per als vacunats amb Pfizer, els millors resultats s'aconseguien si la tercera dosi era també de Pfizer o bé de Moderna. Amb una tercera dosi de Valneva els anticossos gairebé no van augmentar.

Sis marques diferents de vacuna han demostrat efectivitat amb la tercera dosi(Reuters)

Els resultats són molt satisfactoris, segons Saul Faust, que ha liderat l'assaig:

"És realment encoratjador que un ampli rang de vacunes, que utilitzen tecnologies diferents, mostri beneficis amb una tercera dosi després de rebre tant AstraZeneca com Pfizer-BioNTech. Això dona confiança i flexibilitat per desenvolupar programes de reforç aquí al Regne Unit i globalment, tenint en compte altres factors, com la cadena de subministrament i la logística, que també juguen un paper".

Els participants tenien almenys 30 anys i gairebé la meitat superaven els 69 anys. Els resultats es van mesurar en un grup més jove, de mitjana d'edat entre 51 i 53 anys, o en un de gent gran, amb mitjana entre 76 i 78 anys.

Per als que havien rebut primer AstraZeneca els nivells d'anticossos van augmentar entre 1,8 i 32,3 vegades. Per als que tenien pauta completa de Pfizer, la millora va estar entre 1,3 i 11,5 vegades.

Els efectes adversos van ser similars en tots els casos i bàsicament van ser fatiga, mal de cap i dolor en el lloc de la injecció. Només en 24 casos, menys de l'1%, van ser greus.

El doctor Faust matisa que els resultats s'han donat 28 dies després de l'administració de reforç i que calen estudis a més llarg termini:

"Treballs posteriors generaran dades tres mesos i un any després i això proporcionarà coneixements sobre l'impacte en la protecció a llarg termini i la memòria immunològica".

Ha afegit que també estan estudiant l'efecte d'una tercera dosi si s'administra set o vuit mesos després de la segona, "però els resultats no estaran disponibles fins l'any vinent".


A Catalunya, Moderna en tercera dosi

L'estudi coincideix amb les recomanacions que va fer aquest dijous la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en roda de premsa, en què va explicar que per a les dosis de recordatori sempre es dona la vacuna més adient de què es disposa en aquell moment i ara és la de Moderna:

"A més, hem fet un estudi amb les dades de Catalunya i hem comprovat que les pautes heteròlogues, en aquest cas AstraZeneca més vacuna d'ARN, tenia resultats magnífics, fins i tot millors que la pauta homologa".

Per això, va afegir, "totes les persones que estan a la franja de 60-69 anys que varen rebre AstraZeneca abans, és perfecte portar ara una vacuna de Moderna".


Resultats positius també a Israel amb Pfizer

Els resultats de l'assaig britànic s'han fet públics tres dies després d'un altre estudi fet a Israel i publicat a JAMA Internal Medicine.

Dut a terme per metges i investigadors de Kupat Holim Maccabi, una de les mútues mèdiques israelianes, i de la Unievrsitat de Yale, conclou que l'afebliment de l'efecte protector de la vacuna de Pfizer es pot contrarestar amb una tercera dosi de la mateixa vacuna.

Fet amb 306.710 adults de 40 anys o més, l'estudi va constatar que els receptors d'una tercera dosi tenien, al cap de poques setmanes, menys probabilitats d'infectar-se amb el SARS-CoV-2 que les persones que només tenien les dues dosis.

Els que van rebre la dosi de reforç també tenien menys risc d'hospitalització si s'infectaven.

Els autors matisen que cal fer un seguiment a llarg termini per establir quant dura aquest reforç de la protecció.

 

ARXIVAT A:
Vacunes Coronavirus Covid-19
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut