Elon Musk, el mes d'agost passat a Berlín
Elon Musk, el mes d'agost passat a Berlín (Reuters/Patrick Pleul)

Tesla cau a borsa després que Elon Musk preguntés a Twitter si vendre el 10% d'accions

L'home més ric del món encén el debat sobre els impostos amb una comprometedora enquesta a Twitter en què deixava la decisió en mans dels seus seguidors

Actualitzat

Elon Musk, l'home més ric del món, torna a ser polèmica a través de les xarxes socials. Després que el govern dels EUA anunciés la intenció d'implantar un impost per als multimilionaris, el mateix Musk ha fet una enquesta a Twitter en què pregunta als usuaris si creuen que hauria de vendre el 10% de les seves accions de Tesla per pagar impostos.

Ha guanyat el sí, i s'ha compromès a acceptar el resultat d'una enquesta en què han votat tres milions i mig de persones i el 58% li ha dit que vengui. Aquest dilluns, hores després de la controvertida enquesta de Musk, Tesla s'ha enfonsat a la borsa. A més, és clar, de l'intens debat que ha generat.


El pagament d'impostos, el debat de fons

Més enllà del resultat de l'enquesta, el tuit del director executiu de Tesla ha generat un intens debat. Com molts multimilionaris, Elon Musk paga molt pocs impostos. No té una nòmina ni bonificacions i la fortuna que acumula surt del creixement astronòmic del preu de les seves accions, que només tributen quan es venen.

Per tant, ell mateix reconeix que, si vol pagar impostos, ha de vendre accions. En aquest cas, la venda "aprovada" pels seus seguidors tindria un valor de 20.000 milions de dòlars i a Hisenda en pagaria uns 5.000.

El magnat Elon Musk, fundador de l'automobilística Tesla(Reuters/Joe Skipper)


Responsabilitat social o tripijoc?

Ara, el dubte és descobrir què s'amaga darrere de l'enquesta del multimilionari. Pels experts, és difícil de saber. Pot ser que vengui perquè considera que les accions estan massa inflades i així, com ha passat ara, baixi el preu, o perquè fa temps que ja volia desprendre-se'n d'una part.

Però, de fons, sembla que qüestioni la proposta dels demòcrates al Congrés, que estan a punt d'aprovar un impost inèdit a les 1.000 primeres fortunes del país sobre l'augment de la seva riquesa d'un any a l'altre. D'aquesta manera s'aconseguiria que Musk i la resta de multimilionaris deixessin d'evadir legalment impostos. El govern Biden calcula que recaptaria mig bilió de dòlars, que podria destinar a l'ampliació que ha promès de l'estat del benestar.


La companyia se'n ressent a borsa

Tesla ha caigut fins un 7,2% en les operacions prèvies a l'obertura del mercat en comparació amb el tancament de divendres a Nova York. En global, aquest any les accions del fabricant de vehicles elèctrics s'han disparat un 73%, fins arribar als 1.055 milions d'euros aquest divendres. Ara mateix, si Musk exercís totes les opcions de compra i vengués immediatament les accions de Tesla, guanyaria uns 82.913 milions d'euros.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTwitterFrau fiscal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut