Test d'antígens de la Covid: quan s'ha de fer, què detecta i què passa si és negatiu
- TEMA:
- Covid-19
Les proves autodiagnòstiques d'antígens es poden adquirir a les farmàcies des del mes de juliol, quan ho va aprovar el Consell de Ministres i el reial decret es va publicar al BOE.
Els tests d'antígens, més ràpids i barats que les PCR, són una eina eficaç, ràpida, senzilla i barata per identificar els casos positius i així intentar frenar els contagis.
Les farmàcies havien reclamat repetidament aquesta mesura, perquè disposaven dels tests i perquè la venda estava autoritzada a molts altres països europeus. A més, així es redueix la possibilitat que s'intentin adquirir per altres canals tests que no són necessàriament fiables.
Plantegem i responem algunes preguntes bàsiques sobre aquests tests, que estan exposades una mica més extensament a la web del Canal Salut.
Què és un test ràpid d'antígens i què detecta?
Es tracta d'una prova per detectar les proteïnes del cononavirus SARS-CoV-2 i així identificar les persones que han estat infectades.
Quan s'ha de fer?
Quan hi ha símptomes de Covid, sobretot en els primers cinc dies des de la seva aparició, i si s'ha tingut contacte estret amb persones que hagin tingut símptomes o hagin donat positiu.
Com es fa?
Des de la segona quinzena de juliol, es poden adquirir lliurement a les farmàcies, sense recepta, i es poden fer en el mateix establiment o a casa. Els tests consisteixen a recollir una mostra del nas i de la gola amb un bastonet.
Si es vol fer a casa, cal seguir amb cura les instruccions que hi ha en el kit. Primer s'introdueixen 10 gotes del líquid reactiu en el tub de plàstic. Després es pren la mostra amb el bastonet, introduint-lo uns tres centímetres en el nas i fregant per recollir moc i cèl·lules.
Posteriorment s'introdueix el bastonet en el tub, es remena i es torna a treure. Es prenen unes gotes del líquid del tub i es posen en el xip. Al cap de 15 o 20 minuts apareix el resultat.
Com s'interpreten els resultats?
Si apareix una única ratlla a l'altura de la C (control), és negatiu. Si n'apareixen dues, una a la C i una altra a la T (test), és positiu.
També pot passar que no aparegui cap ratlla o que només en surti una a la T. En aquest cas, el test no és vàlid i s'ha de repetir.
Què s'ha de fer si dona positiu?
Un resultat positiu significa que s'és portador del virus. Per tant, a part de controlar l'evolució de la malaltia, cal comunicar-ho, perquè existeix la capacitat de transmetre la infecció. Els professionals sanitaris indicaran què cal fer.
Si el test dona negatiu significa que la persona no s'ha de preocupar?
Un resultat negatiu indica que no s'han detectat proteïnes del virus. Pot ser que el pacient no s'hagi infectat, però no permet excloure-ho del tot. Per això, convé repetir la prova al cap de dos o tres dies o fer un test amb PCR. Això és important sobretot en persones que ja mostren símptomes compatibles amb la Covid.
A més, cal tenir ben present que la infecció es pot agafar en qualsevol moment. Per tant, poca o molta estona després d'un test negatiu, si hem tingut contacte, sabent-ho o no, amb alguna persona infectada ens podem haver contagiat. Un test negatiu no dona carta blanca per rebaixar les mesures de precaució, com mascareta i distància física.
Quina diferència hi ha amb una PCR?
La principal diferència és que la PCR detecta directament la presència de material genètic del SARS-CoV-2. Es fa també obtenint una mostra de la mucosa del nas i/o de la gola, però les anàlisis es realitzen en un laboratori especialitzat i els resultats triguen entre 24 i 72 hores. Té una fiabilitat alta i és molt sensible i específica. Es considera la tècnica de referència.
Com en el cas dels test d'antígens, un resultat negatiu no assegura de cap manera que en les hores o dies posteriors a la presa de la mostra no s'hagi produït el contagi. Per això, en els llocs o països on les exigeixen s'ha d'haver dut a terme amb poca antelació i se'n pot exigir una altra al cap d'uns dies.
Quins altres tests de la Covid hi ha?
Una tercera prova és el test serològic. En aquest cas, es detecten anticossos contra el virus SARS-CoV-2 a la sang. Si els antígens són elements, com les proteïnes del virus, que aixequen l'alarma del sistema immunitari, els anticossos són les armes específiques que aquest sistema produeix contra un agent infecciós concret.
És útil per determinar l'estat immunitari de la persona enfront del virus i per determinar l'estat immunitari de la població. Es fa amb una mostra de sang i els resultats poden trigar entre uns minuts i unes hores. Però només es fa sota criteri clínic. Si dona positiu, indica que la persona ha passat la malaltia o ha estat vacunada, però no serveix per diagnosticar si la infecció està activa.
- ARXIVAT A:
- Covid-19 Coronavirus