El secretari de Defensa, Pete Hegseth, al Despatx Oval amb Donald Trump
El secretari de Defensa, Pete Hegseth, al Despatx Oval amb Donald Trump (Reuters/Carlos Barria)

The Atlantic respon als atacs de Trump i difon missatges del xat secret sobre l'atac al Iemen

Mentre el Pentàgon nega que al xat hi hagués informació classificada, la revista publica fragments del grup de Signal en què van incloure per error el periodista Jeffrey Goldberg

Redacció/AgènciesActualitzat

"El temps és FAVORABLE. Acabo de CONFIRMAR amb CENTCOM que ENDAVANT amb el llançament de la missió."

És el missatge que el secretari de Defensa dels Estats Units, Pete Hegseth, va enviar a les 11.44 del 15 de març, el dia de l'atac dels Estats Units al Iemen, al xat de Signal amb diversos alts funcionaris en què, per error, s'hi havia inclòs el periodista Jeffrey Goldberg.

En les últimes hores, l'administració Trump ha negat insistentment que es compartís informació classificada en aquest xat. Però aquest dimecres la revista The Atlantic ha publicat alguns dels missatges del grup, que detallen els atacs contra objectius houthis al Iemen abans que es produïssin.

Són missatges com aquests:

"1215: LLANÇAMENT F-18 (grup del 1r atac)"

"1410: Més LLANÇAMENT F-18 (grup del 2n atac)"

"1415: Drons de l'atac sobre l'objectiu (AQUEST ÉS EL MOMENT EN QUÈ LES PRIMERES BOMBES COMENÇARAN A CAURE, SENS DUBTE)"

Al xat hi havia, entre d'altres, el vicepresident, J. D. Vance; el secretari d'Estat, Marco Rubio; o el director de la CIA, John Ratcliffe. Segons Goldberg, si la informació que s'hi va compartir hagués arribat a mans d'adversaris dels Estats Units, podria haver posat en perill la missió.

El secretari de Defensa, Pete Hegseth, parlant per telèfon
El secretari de Defensa, Pete Hegseth, parlant per telèfon (Reuters/Leah Millis)

L'administració Trump ho nega tot

A l'article, Goldberg explica que la portaveu de la Casa Blanca, Karoline Leavitt, li va confirmar per correu que al xat de Signal "no hi havia informació classificada", tot i que no els agradava veure-la publicada.

Des que dilluns es va saber que Goldberg havia pogut veure els missatges d'aquest xat, la Casa Blanca s'ha esforçat a treure-hi ferro i atacar, amb més o menys intensitat, tant el periodista com la publicació.

El president, Donald Trump, ha rebaixat la importància de la filtració: "No hi havia informació classificada, pel que tinc entès", ha conclòs. Trump també ha defensat el seu assessor de Seguretat Nacional, Mike Waltz, que hauria estat el creador del grup i qui va incloure-hi el periodista de The Atlantic. "És un molt bon home i continuarà fent una bona feina", va apuntar.

El vicepresident JD Vance, amb el secretari de Defensa, Pete Hegseth, i l'assessor de Seguretat Nacional Mike Waltz
El vicepresident J. D. Vance, amb el secretari de Defensa, Pete Hegseth, i l'assessor de Seguretat Nacional Mike Waltz (Reuters/Evelyn Hockstein)

Waltz ha assumit "tota la responsabilitat" dels missatges i ha promès "arribar fins al fons de l'assumpte". En una entrevista a la cadena Fox, Waltz no s'ha mossegat la llengua a l'hora d'atacar Goldberg, de qui ha dit que té una "horrible reputació", que és "l'escòria més gran entre els periodistes" i que no el té guardat com a contacte al telèfon:

"El conec en el sentit que sé que odia el president, però no li envio missatges."

El secretari de Defensa, Pete Hegseth, un dels participants en la conversa, ha definit Goldberg com un "presumpte periodista" i l'ha descrit com  "un mentider amb molt poc crèdit".

En una audiència al Senat, la directora d'Intel·ligència, Tulsi Gabbard, ha dit que res del que es va compartir al xat era informació protegida i que no volia entrar en detalls perquè els fets s'estan "revisant".

En la mateixa línia, el director de la CIA, John Ratcliffe, ha admès que va participar en la conversa, però ha recalcat que els seus missatges "van ser totalment permesos i legals i no es va compartir res classificat".

La directora d'Intel·ligència, Tulsi Gabbard, el director de la CIA, John Ratcliffe, i el director de l'Agència d'Intel·ligència de Defensa, Jeffrey Kruse, en la vista d'aquest dimarts al Senat
La directora d'Intel·ligència, Tulsi Gabbard, el director de la CIA, John Ratcliffe, i el director de l'Agència d'Intel·ligència de Defensa, Jeffrey Kruse, en la vista d'aquest dimarts al Senat (EFE/Jim Lo Scalzo)

The Atlantic assegura que els missatges de les últimes hores els han portat a creure que "la ciutadania hauria de veure els missatges per treure'n les seves pròpies conclusions".

Aquesta segona publicació ja ha tingut resposta per part de la portaveu de la Casa Blanca. Karoline Leavitt considera que la publicació "ha reconegut" que els missatges "no eren plans de guerra" i que la història és "una bola escrita per un 'hater' de Trump que és conegut pels seus girs sensacionalistes".

 

 

 

ARXIVAT A:
Donald Trump
Anar al contingut