Actuació policial en el referèndum de l'1-O a Sant Julià de Ramis (ACN)
Actuació policial en el referèndum de l'1-O a Sant Julià de Ramis (ACN)

"The Economist" diu que la gestió de la crisi catalana degrada la democràcia a Espanya

El grup editorial britànic critica el "legalisme exacerbat" de l'estat espanyol per respondre a "una qüestió democràtica"

RedaccióActualitzat

Espanya està en risc de ser degradada a la categoria de "democràcia imperfecta" per la Unitat d'Intel·ligència de "The Economist", la EIU, amb seu al Regne Unit, a causa del tractament "repressiu" de la crisi catalana.

En el seu informe anual, aquest influent "think tank", o centre d'anàlisi geopolítica, alerta que la repressió policial de l'1 d'octubre i l'aplicació del 155 haurien portat Espanya a una situació de pèrdua de qualitat democràtica.

 

 

Acusacions "arcaiques"

L'informe també destaca la persecució judicial per sedició i rebel·lió i l'empresonament dels líders independentistes. La EIU critica el "legalisme exacerbat" d'Espanya per respondre al que considera "essencialment una qüestió democràtica":

"En la nostra època, en una democràcia moderna, veure els polítics electes perseguits per acusacions que, com a mínim, semblen arcaiques, no sembla permetre que es classifiqui Espanya com una democràcia plena."

L'informe rebaixa la "nota democràtica" de 8,30 a 8,08. La EIU classifica les "democràcies plenes" entre 8 i 10 punts, mentre que entre 6 i 8 passen a ser "democràcies imperfectes".

Règims "híbrids" i règims autoritaris

Aquesta "nota" es calcula basant-se en l'anàlisi de cinc categories: processos electorals i pluralisme, llibertats civils, funcionament de l'Estat, participació política i cultura política. Per sota de les democràcies imperfectes hi ha els règims "híbrids" i, en últim lloc, els autoritaris.

El país més ben valorat és Noruega, seguit d'Islàndia i Suècia. Alemanya és el número 13, i Espanya apareix com a número 19, l'última de les "democràcies plenes". El número 20, Corea del Sud, és la primera "democràcia imperfecta", seguida dels Estats Units.

En el Fòrum de Davos, el rei Felip VI va citar aquest "think tank" per defensar la solidesa de la democràcia espanyola, utilitzant dades d'aquest informe, però d'una edició anterior.

 

ARXIVAT A:
Article 155Referèndum 1-OEleccions 21DGovern empresonatProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut