The Washington Post carrega contra Espanya pel Catalangate: "Mereix una condemna"
- TEMA:
- Catalangate
El diari nord-americà The Washington Post ha dedicat un editorial a criticar l'ús de programaris espia com el Pegasus per part d'estats com Espanya, Alemanya o els mateixos Estats Units.
A l'editorial, titulat "Les democràcies no s'haurien de rendir a un futur de vigilància il·limitada", els màxims responsables del diari fan referència a l'espionatge a l'independentisme català.
En concret, citen el reportatge publicat per The New Yorker aquest dilluns que detalla la investigació feta pel grup canadenc Citizen Lab sobre l'ús de Pegasus per espiar 65 independentistes els últims anys.
I es fan especialment ressò del fet que aquesta investigació ha descobert "evidències circumstancials fortes" que el seu ús està relacionat amb "les autoritats espanyoles".
Proposen regulació internacional per evitar-ho
Però l'editorial va molt més enllà: denuncia que aquests programaris els estan fent servir sense garanties jurídiques "gairebé tots els governs d'Europa" i reclama que hi hagi legislació internacional perquè "els abusos proliferen":
"Quan les democràcies cometen vulneracions de les llibertats civils tan flagrants com sembla que s'ha comès a Catalunya, mereixen una condemna."
"L'única solució contra la proliferació sense control d'aquestes eines és que els estats compromesos amb la protecció de les llibertats civils s'uneixin per redactar algunes regles."
El text no qüestiona que aquests programes s'utilitzin per a "l'espionatge legítim" contra terroristes o contra enemics estrangers, però sí contra els mateixos ciutadans:
"L'ús del programari espia s'ha de regir per l'estat de dret i per limitacions imposades per evitar els abusos, especialment dins els estats."
En concret, suggereix que una possible solució és "crear incentius" per a les empreses i països que venen o utilitzen aquests programes perquè ho facin "de manera responsable".
Segons diuen, això hauria de servir per evitar que es venguin a estats o entitats "amb antecedents d'abús o sense un marc per protegir els drets humans".
Crítiques unànimes des de l'independentisme
La publicació de la recerca del Citizen Lab, que han titulat com a CatalanGate, ha aixecat una onada d'indignació en l'independentisme català.
Després que els líders dels partits i les entitats afectades anunciessin accions judicials i polítiques a tots els nivells, el govern va concretar que "congelava relacions" amb el govern espanyol.
A més a més, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va reclamar una reunió "cara a cara" amb Pedro Sánchez per parlar-ne, i hi va afegir que "perilla" el suport d'ERC al seu govern.
El govern espanyol nega cap responsabilitat
Per la seva part, el govern espanyol va negar cap responsabilitat en l'espionatge, afirmant que "no hi té res a veure" i que no té "res a ocultar", afegint que "no accepta que es posi en qüestió la qualitat democràtica" d'Espanya.
Aquest dijous al Parlament els partits amb perfil sobiranista del Parlament, ERC, Junts, la CUP i els Comuns, han aprovat una declaració de condemna a aquest espionatge que ha estat rebutjada per PSC, PP, Ciutadans i Vox.
- ARXIVAT A:
- Catalangate Espionatge Procés català