Theresa May abandona el càrrec sense aconseguir un acord pel Brexit (Reuters)

Theresa May deixa oficialment el càrrec: els errors que l'han sentenciada

La primera ministra britànica firma la carta de dimissió tot i que quedarà en funcions mentre no trien qui la substitueixi
Actualitzat
TEMA:
Theresa May

Últim dia de Theresa May com a líder del partit conservador britànic. El seu fracàs en el Brexit obre la lluita per rellevar-la com a primera ministra, un càrrec que mantindrà en funcions fins a finals del mes que ve.

La primera ministra britànica, Theresa May, ha firmat aquest divendres la carta de dimissió, tal com va prometre ara fa quinze dies.

Ara bé, continuarà en funcions en el càrrec mentre no trien substitut, previsiblement a mitjans de juliol. L'exministre d'Exteriors Boris Johnson és el favorit per succeir-la.

 

Boris Johnson, candidat a la successió de May (Reuters)

Theresa May ha decidit passar aquest dia a Maidenhead, que és la seva circumscripció electoral dels afores de Londres.

El Brexit ha marcat els tres anys de mandat de May, però entre els errors del seu mandat hi ha -a més de no ser capaç de superar el repte de consensuar un acord per deixar la Unió Europea- altres punts claus que han contribuït a la seva retirada.

Brexit: un repte enverinat

L'artífex del referèndum, l'anterior primer ministre, David Cameron, va plegar taral·lejant una cançó després d'anunciar la seva retirada. Va deixar a la seva successora la feina d'aplicar el resultat, i Theresa May, després de 3 anys d'intentar-ho, va anunciar la seva marxa plorant.


"He servit el país que estimo."

 

Theresa May plora anunciant la seva retirada (Reuters)

Tres anys abans, però, Theresa May havia arribat a Downing Street somrient: què és, doncs, el que ha fallat?

 

Theresa May, somrient amb el seu marit a la porta del 10 de Downing Street a l'inici del seu mandat


1- Una data per al Brexit sense un pla

El primer error de Theresa May va ser anunciar un Brexit dur i una data de sortida sense tenir un pla concret.

Es va passar mesos i mesos d'indefinició sobre el Brexit que volia i omplia els discursos de frases buides com:

"Brexit significa Brexit."

Després va optar per un Brexit dur per fer front a l'amenaça dels "brexiters" del seu partit. Va decidir després una data per al Brexit però sense un full de ruta sòlid i va alimentar unes expectatives que després no va complir. Resultat: frustració de la seva pròpia formació i empipada de molts conservadors.

"Que no hi hagi acord és millor que un mal acord. Hem d'estar preparats per agafar el camí de la porta."

I va acabar donant ales al Partit del Brexit de Nigel Farage.


2- No escoltar ningú

May no va dialogar amb l'oposició i, quan ho va voler fer, ja era massa tard. Ni al Parlament, ni en la societat civil. May va tirar pel dret i ha deixat que les posicions d'uns i altres anessin tant als extrems que teixir un consens ha estat impossible. Fins a tres vegades el Parlament ha respost no al seu pla.

Tampoc es va acostar a la ciutadania. En el tràgic incendi de la Torre Grenfell, va preferir els contactes oficials, mentre la reina escoltava les víctimes. I només ha anat a veure els nord-irlandesos quan la mal tancada qüestió de la frontera ja s'havia convertit en un problema insalvable.


3- Avançar unes eleccions

Convocar unes eleccions, creient que arrasaria, va ser un error immens.

"El govern convocarà unes eleccions que es faran el dia 8 de juny."

Theresa May creia que esclafaria l'oposició laborista i va perdre la majoria absoluta al Parlament i va passat a dependre d'un petit grup de diputats unionistes nord-irlandesos que li han fet la vida política impossible.

 

4- Frontera irlandesa

La negociació de la frontera irlandesa va tenir una mala solució. Fins i tot l'advocat general de l'Estat va advertir en un informe que per evitar una frontera dura entre les dues Irlandes, May havia format un acord amb Brussel·les que podria deixar tot el Regne Unit atrapat a la Unió Europea.

Això s'ha acabat convertint en un escull insalvable per molt que l'encara primera ministra volgués atraure suports al seu pla fins i tot apareixent en un míting ballant la música dels ABBA.

May va ballar "Dancing queen" d'ABBA en un míting, en un esforç per atraure suports

 

Sense sortida

Pressionada pel seu propi compte enrere, amb un Brexit finalment tou i amb tres votacions perdudes al Parlament, May va topar amb la realitat.

"No sortirem de la Unió Europea a temps amb un acord."

 

Theresa May en el seu últim acte durant la commemoració del 75 aniversari del dia D (Reuters)


May ha esperat a deixar el seu càrrec l'endemà de la celebració dels actes de commemoració del 75 aniversari del desembarcament de Normandia, el dia D.

Durant aquests actes, May ha acabat el seu mandat oficial acompanyada d'un president, Donald Trump, que sempre l'ha menystinguda, i també en aquesta visita en la qual el president nord-americà s'ha saltat totes les convencions de la diplomàcia.

Theresa May amb Donald Trump en la seva última visita Londres (Reuters)


I també del primer ministre francès, Emmanuel Macron, que no deixa de ser el símbol d'una Europa que ha tornat a costar-li el càrrec a un primer ministre britànic.

Theresa May al costat d'Emmanuel Macron als actes del dia D (Reuters)

 

Els conservadors s'enfonsen

Amb tots els escenaris oberts pel que fa a la seva successió i també pel que fa a com acabarà el divorci de Londres de la Unió Europea, les últimes hores s'ha sabut que el Partit del Brexit no ha aconseguit entrar al Parlament britànic.

Aquest dijous es van fer eleccions parcials, i els laboristes han mantingut per poc l'escó que hi havia en joc a la circumscripció de Peterborough. Malgrat perdre 17 punts de suport respecte als anteriors comicis, conserven la diputada, mentre que la formació de Nigel Farage -amb el 29% dels vots- es queda a només dos punts de donar la sorpresa. Els conservadors s'han enfonsat i cauen 25 punts.

Theresa May va anunciar la seva retirada fa quinze dies (Reuters)

Informació relacionada. 30 minuts: "Compte enrere cap al Brexit"

ARXIVAT A:
Theresa May Brexit
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut