TikTok alerta al Congrés dels Estats Units que un veto perjudicaria l'economia

El conseller delegat de la plataforma, Shou Chew, insisteix que no hi ha cap prova que la Xina tingui accés a les dades dels usuaris de l'aplicació
TEMA:
TikTok

TikTok, al cor de la democràcia dels Estats Units. El conseller delegat de la popular xarxa social, Shou Chew, ha comparegut aquest dijous al Congrés nord-americà, davant del Comitè d'Energia i Comerç de la Cambra de Representants.

Davant les amenaces, més o menys explícites, de vetar l'aplicació als Estats Units, Chew ha alertat que això perjudicaria l'economia i la llibertat d'expressió al país:

"És una aplicació en què la gent pot ser creativa. Hi ha prop de cinc milions de negocis als EUA, la majoria petits, que l'utilitzen per buscar clients i impulsar el creixement."

Per exemplificar-ho, abans de la compareixença de Chew, alguns dels 150 milions d'usuaris que té la plataforma al país s'han concentrat a l'esplanada del Congrés per defensar l'aplicació i rebutjar-ne la prohibició.

Manifestació a favor de TikTok als afores del Capitoli (Reuters / Evelyn Hockstein)

L'ombra de la Xina

La direcció administrativa del Congrés ja ha prohibit la descàrrega i l'ús de TikTok als dispositius mòbils governamentals, com també han fet diverses institucions europees. A més, des de principis d'any ja s'han presentat dos projectes de llei que volen prohibir-la a tots els dispositius del país.

Per molts congressistes, TikTok és una amenaça perquè les dades i les metadades dels usuaris podrien acabar en mans del govern xinès. De fet, el president de la comissió d'afers estrangers de la Cambra de Representants, Michael McCaul, va definir l'aplicació com un "cavall de Troia modern".

La presidenta del Comitè d'Energia, Cathy McMorris Rodgers, ha etzibat a Chew que permetre TikTok és com si els Estats Units haguessin deixat que l'URSS tingués programes infantils a la televisió nord-americana en plena guerra freda.

En aquest sentit, Chew s'ha defensat dient que ell és de Singapur i hi resideix, que TikTok està dirigida per un equip executiu tant als Estats Units com a la ciutat-estat asiàtica i que té les seus a Los Angeles i a l'illa i que no està disponible en territori continental xinès.

Tot i així, ha admès que el fet que TikTok sigui propietat de l'empresa xinesa ByteDance pot generar suspicàcies. Però ha insistit que no hi ha cap prova que Pequín tingui accés a les dades dels usuaris:

"ByteDance no està sota la propietat o control del govern xinès. És una empresa privada. No tinc proves que l'executiu xinès tingui accés a les dades, mai ens les han demanat."

En canvi, la resposta sobre si ByteDance ha espiat nord-americans ha estat força més ambigua: "No crec que espiar sigui la manera adequada de descriure-ho", ha apuntat.

La congressista republicana Kat Cammarck, amb un cartell en contra de TikTok (Reuters / Evelyn Hockstein)

Els quatre compromisos de TikTok

El màxim dirigent de TikTok ha insistit que la companyia està subjecta a les lleis nord-americanes, arran de l'amenaça de l'administració Biden a ByteDance de prohibir la xarxa social si no ven les accions de l'aplicació.

Davant dels legisladors nord-americans, Chew s'ha compromès a quatre punts: protegir els menors, protegir les dades dels ciutadans nord-americans, defensar la llibertat d'expressió i sotmetre's a exàmens independents.

Per garantir que les dades dels ciutadans nord-americans s'emmagatzemen al país i s'allotgen en una empresa amb seu als Estats Units, TikTok ha contractat Oracle, empresa líder en els serveis al núvol. A les dades només hi pot accedir el personal d'una nova unitat de la plataforma, TikTok US Data Security.

Chew ha respost les preguntes dels congressistes sobre TikTok (EFE / Michael Reynolds)

Intercanvi de retrets entre els EUA i la Xina

TikTok es troba al bell mig de la pugna entre la Xina i els Estats Units. Coincidint amb la compareixença de Shou Chew al Congrés nord-americà, els dos governs han intercanviat crítiques. El secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, ha reiterat que l'aplicació és una "amenaça" per a la seguretat nacional dels Estats Units.

Davant d'un comitè de la Cambra de Representants, al mateix Congrés on hores abans havia declarat Chew, a Blinken li han preguntat si s'hauria de prohibir la xarxa social als Estats Units, a la qual cosa ha respost que "hauria d'acabar d'una manera o altra" i que "hi ha diferents maneres de fer-ho":

"Nosaltres, l'administració, i altres ens estem enfrontant al desafiament que suposa i estem prenent mesures per abordar-ho."

D'altra banda, el govern xinès ha alertat que un veto de l'aplicació "debilitaria la confiança dels inversors" de diversos països, entre els quals la Xina, als Estats Units.

"La Xina s'hi oposaria fermament", ha resumit la portaveu del Ministeri de Comerç, Shu Jueting.

 

ARXIVAT A:
TikTok Estats Units Xina Xarxes socials
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut