Dues de les fonts més conegudes: Times News Roman i Arial

Times New Roman o Arial, tipografies bloquejades a Rússia per les sancions

Les sancions a Rússia arriben a les tipografies: bloqueig d'Arial i Times New Roman
Redacció Actualitzat
TEMA:
Tecnologia

Les prohibicions de comerciar amb Rússia com a mesura sancionadora per la invasió a Ucraïna han arribat fins i tot a les tipografies, i molts usuaris russos s'estan trobant que tenen bloquejat l'accés a la compra d'algunes fonts.

Contràriament al que moltes persones creuen, les tipografies que fem servir cada dia, com les conegudes Times New Roman o Arial, no són gratuïtes. Encara que ens vinguin preinstal·lades a la majoria d'ordinadors amb sistemes Windows, iOS o Linux, no són de domini públic i per fer-ne un ús comercial se n'ha de comprar la llicència al propietari.

En el cas d'aquestes fonts, pertanyen a l'empresa nord-americana Monotype Imagin que, com la resta de companyies amb seu als Estats Units, està sotmesa a les sancions comercials que afecten els intercanvis econòmics amb Rússia. Almenys des de l'11 d'abril, segons informen mitjans russos, quan els usuaris del país accedeixen al web de la companyia per comprar una d'aquestes llicències, es troben amb l'accés a la biblioteca de Monotype bloquejat i amb un missatge que informa que "el propietari del web podria haver establert restriccions que us impedeixen accedir al lloc".

En declaracions a l'agència de notícies russa Tass, un portaveu de l'empresa ha explicat el seu posicionament oficial: "Lamento dir que tenint en compte les circumstàncies actuals de sancions i les relacions internacionals amb Rússia, actualment no podem mantenir cap relació comercial amb empreses russes o les seves filials. Continuarem vigilant la situació i actualitzant la nostra política en conseqüència".

L'afectació real d'aquesta mesura, tanmateix, és lleu. El bloqueig a l'accés de la biblioteca de Monotype es pot sortejar amb la utilització d'aplicacions com els VPN, que emmascaren l'origen real de la connexió, per fer com si provingués d'un país aliè a Rússia i existeixen nombroses alternatives de codi obert a les fonts que no requereixen cap mena de llicència. 

És més, dins les fronteres del seu país, els ciutadans russos poden seguir utilitzant qualsevol producte digital restringit que tingui llicència, ja que han relaxat les mesures contra el pirateig. El govern de Moscou ja va decidir a principis de març que utilitzar i distribuir còpies de programari amb llicència que s'hagi deixat de distribuir al país arran de les sancions ja no comporta responsabilitats penals o administratives. 

ARXIVAT A:
Tecnologia Ucraïna Rússia
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut