Timothy Ray Brown, el primer curat del VIH, revela que té un càncer terminal
- TEMA:
- Sida
Timothy Ray Brown, el nord-americà conegut com el "pacient de Berlín" i que el 2008 es va convertir en el primer home a recuperar-se del VIH, està malalt de càncer. Ho va anunciar el seu company, Tim Hoeffgen, que ha explicat que Ray Brown té leucèmia i que es troba en estat terminal.
Al publicista de Seatle, de 54 anys, li van detectar el VIH el 1995. 11 anys després, el 2006, li van diagnosticar una leucèmia quan vivia a Berlín. Per fer front a la malaltia, el seu metge de la Universitat de Berlín va fer un trasplantament de cèl·lules mare d'un donant que tenia una mutació genètica rara que li donava resistència natural al VIH, amb l'esperança que el trasplantament curés totes dues malalties.
Ara, però, la leucèmia ha tornat. Timothy Ray Brown ho ha explicat en una entrevista a l'agència Associated Press en què reconeix que van detectar de nou la malaltia l'any passat i aquests últims mesos s'ha estès àmpliament. Ara rep cures pal·liatives a Palm Springs, a Califòrnia, on viu.
Fa uns dies el seu company va donar més detalls de la situació de Ray Brown a l'activista i escriptor Mark King, que té un blog sobre el VIH. Hoeffgen va afirmar que "el VIH no s'ha detectat a la sang des que es va curar. Ha desaparegut. Allà hi ha leucèmia."
"Déu meu, odio el càncer."
Hoeffgen explica que els tractaments contra el càncer han estat molt durs: "De vegades em pregunto si no són pitjors que la malaltia". Ray Brown va parlar amb King i va assegurar que continuarà "lluitant fins que ja no pugui lluitar".
La curació de Ray Brown
Ray Brown va haver de fer front a dos trasplantaments el 2008. La incertesa i el perill d'aquestes operacions, però, va resultar: Timothy Ray Brown es va curar de les dues malalties. Va ser una notícia d'abast mundial. I inicialment, per conservar l'anonimat, se'l va conèixer com a "pacient de Berlín".
Fins al 2010, la identitat del pacient de Berlín va ser una incògnita. Llavors va revelar la seva identitat i es va convertir en una figura pública i va començar a parlar en entrevistes i conferències. "Soc una prova viva que hi pot haver una cura per a la sida", explicava el 2012. Una curació que sembla un miracle de la ciència. Des de llavors, només hi ha hagut un altre cas de guarició amb èxit. Va ser el 2019 amb al mateix mètode. El "pacient de Londres" també va revelar la seva identitat: Adam Castillejo.
Un tractament que no es pot generalitzar
L'experiència de Ray Bron només s'ha repetit un cop, perquè el tractament no es pot fer per a tothom. I més ara que els antiretrovirals permeten a les persones viure una vida normal amb el VIH.
El tractament del "pacient de Berlín" és complicat i arriscat. Primer s'ha de suprimir el sistema immunitari del receptor mitjançant la quimioteràpia, per poder "substituir-lo" pel del donant.