Ton Vieira en el vídeo que ha penjat a Twitter

"Tinc 17 anys i la policia m'ha demanat el DNI 6 cops", tuit viral contra el racisme

La denúncia a la xarxa d'un jove que se sent discriminat pel seu color de pell
Laura Galan Actualitzat
TEMA:
Racisme

Ton Vieira Poblet té 17 anys i estudia interpretació. Pel seu color de pell s'ha trobat en situacions - com que no el deixin entrar a la discoteca - que als seus amics no els passa.

"Per mi sortir de festa és una dificultat. Tots els meus amics i amigues blanques, poden sortir sense cap problema, perquè saben que podran entrar a la discoteca i ningú no els dirà res. En canvi jo, i els meus amics negres i marroquins, sempre anem amb por de si ens deixaran entrar o no."

En el programa Catalunya Migdia de Catalunya Ràdio ha explicat que sempre ho ha hagut de viure amb resignació.

"La solució és deixar d'anar a aquestes discoteques. Però quan tothom hi va, què fas? Et quedes sol a casa?"

Explica que fins ara "callava i només ho parlava amb els amics i la família". Però ara ha decidit fer un pas i explicar-ho públicament. Ha penjat un vídeo a les xarxes on denuncia que la policia li ha demanat el DNI sis cops sense haver comès cap delicte. La publicació s'ha fet viral i en menys de 24 hores ha tingut més de 125.000 reproduccions.
 


Explica que la policia - la Nacional, l'Urbana i els Mossos - el paren per identificar-lo i sempre li fan les mateixes preguntes "Què fas aquí?", "Quants anys tens?", "D'on ets?" o "Has estat en un centre de menors?"

"Sempre em fan les preguntes a mi i no als meus amics que estan fent el mateix que jo."

I afegeix indignat:

"Estic fart que les persones em mirin amb sospites, amb por. I, sobretot, estic fart de no tenir una policia qualificada per identificar els delinqüents pels seus actes i no pel seu color de pell."

Els Mossos d'Esquadra han explicat a Catalunya Ràdio que les identificacions estan regulades pels protocols de la Llei de Policia. Asseguren que hi ha un codi d'ètica, que els agents fan formació en drets humans o que si algú creu que està sent identificat per altres motius pot prendre el número d'identificació del policia i presentar una queixa.

Per al Ton és un problema amb què es troben moltes persones i per això fa una crida a la reflexió. Aquest divendres a la tarda participarà a la trobada, organitzada amb SOS Racisme i el Centre Irídia, a la seu de Lafede, per posar en comú experiències com que les que s'ha trobat ell.

"El que m'ha passat a mi li ha passat, també, al meu pare, al meu germà i a centenars de persones."

 

Campanya "Pareu de Parar-me"

SOS Racisme va presentar al febrer l'informe "L'aparença no és motiu" de la Campanya "Pareu de Parar-me" sobre les identificacions policials fetes pel perfil ètnic o racial.

Segons aquest estudi, les persones de nacionalitat estrangera són 7 vegades més aturades que persones de nacionalitat espanyola. Les dades dels Mossos demostren que un 54,1% de les identificacions de s'han fet a persones estrangeres, quan la població estrangera és el 13,7% del total de la població.

L'informe presentava una anàlisi d'experiències fetes a partir de l'observació i de les dades públiques dels Mossos d'Esquadra i de les policies locals de Ciutat Vella, Salt, Terrasa, Badalona, Salou i Lleida.

 

ARXIVAT A:
Racisme
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut