Tens un Huawei? Així t'afectarà el trencament amb Google
Quines són les conseqüències del veto de Trump a les empreses americanes per treballar amb Huawei
La prohibició per part de Donald Trump que les empreses nord-americanes comerciïn amb Huawei afectarà molts usuaris. Huawei és el segon venedor de telèfons a nivell mundial. Amb tot, durant la matinada de dilluns a dimarts, el govern dels Estats Units ha fet públic un permís de 90 dies que permet l'intercanvi d'informació i mercaderies per part de Huawei i les empreses americanes.
Per què és una notícia tan important?
Huawei és l'empresa xinesa que més telèfons mòbils ven arreu del món. Només és superada per Samsung, coreana. Tant els telèfons Huawei com els Samsung funcionen amb el sistema operatiu de Google, Android. Això vol dir que, des del moment en què el telèfon es posa en funcionament, moltes de les tasques que fa estan marcades pel software de l'empresa californiana. El correu Gmail, el servei de vídeos YouTube, la botiga d'aplicacions Google Play o els mapes Google Maps són propietat de Google i, per tant, podrien desaparèixer o deixar de funcionar en tots els terminals de Huawei.
Què li passarà al meu telèfon mòbil o tauleta Huawei?
Si tens un telèfon Huawei, de moment no experimentarà cap canvi. Google, a través d'un tuit, ja ha dit que faran tot el possible perquè els serveis que ara ofereix a la companyia xinesa no deixin de funcionar. Això vol dir que la botiga d'aplicacions, Google Maps, YouTube o Gmail continuaran com ara. També continuaran funcionant amb normalitat les actualitzacions de seguretat que Google envia als terminals amb el seu sistema operatiu.
I a mitjà termini?
Els telèfons Huawei que hi ha al mercat no podran rebre les actualitzacions del programari d'empreses americanes. Les actualitzacions que faci Google dels seus entorns com ara YouTube, Gmail o Google Play no arribaran automàticament als usuaris que tinguin Huawei. Tampoc hi arribaran les actualitzacions de Microsoft, per exemple. Amb tot, és possible que Huawei pugui treballar en alguna solució per no deixar els seus usuaris sense aquests serveis.
I què passarà amb els telèfons nous de Huawei?
Si la prohibició del govern de Trump de treballar amb Huawei per part de les empreses dels Estats Units continua, els nous telèfons de Huawei es podran fer amb el software Android, però només amb la part que sigui de codi obert. Android va néixer com un software gratuït per a totes les empreses que el volguessin utilitzar i per aquesta raó és de domini públic. El govern nord-americà no pot vetar aquesta part. Però els retocs que Google pugui fer en eel seu programari i que no estiguin inclosos a aquesta part lliure no podran ser cedits a Huawei.
Huawei té un pla B?
Sí, Huawei té un sistema operatiu propi que --si la prohibició es manté-- podria implantar als seus telèfons nous. Segons "Huawei Central" una publicació online que treballa amb fonts de l'empresa xinesa, el sistema operatiu de moment es diu "Hongmeng". L'empresa xinesa ja veia a venir aquesta prohibició i diuen que fa set anys que hi treballa. Amb tot, aquest sistema operatiu hauria de buscar la manera de no perdre accés als serveis de Gmail, YouTube o al mercat d'aplicacions de Google. Tots aquests serveis són arguments de pes a l'hora de triar un telèfon mòbil i Huawei podria perdre la seva posició si no troba una solució convincent a aquest problema.
Això pot afectar altres marques xineses?
No és la primera vegada que el govern dels EUA prohibeix a empreses nord-americanes tenir relacions comercials amb una marca xinesa de mòbils. Duran el 2018, ZTE, una altra empresa fabricant de terminals mòbils xinesa, va tenir prohibida la compra de material americà per als seus mòbils perquè --segons el govern-- ZTE havia tingut relacions comercials amb l'Iran. El juliol del 2018, tres mesos després de la prohibició, el govern nord-americà va aixecar la prohibició. Ara bé, no es desrcata que ZTE, OnePlus o Xiaomi, empreses xineses que també fan mòbils, es puguin veure afectades igualment per aquesta guerra comercial.
Per què Huawei?
Huawei és l'empresa que aposta més fort per implantar les xarxes de 5G arreu del món. El 5G són les noves xarxes de telefonia que permetran la connexió de màquines a internet de manera automàtica. És una xarxa imprescindible per al funcionament dels cotxes autònoms o els electrodomèstics domòtics. Màquines que es connectaran a la xarxa per saber què han de fer fins i tot abans que nosaltres els ho diguem. Els Estats Units, amb Trump al davant, veuen amb preocupació com aquesta xarxa s'estén arreu amb la tecnologia de Huawei i no amb tecnologia pròpia. Per això Trump podria haver decidit prendre aquestes mesures tan dràstiques.
A part de Google quines altres empreses nord-americanes se'n veuen afectades?
Qualcomm, Intel o Broadcomm, venedors americans de xips i materials conductors imprescindibles per fer telèfons mòbils i per desenvolupar la xarxa 5G, veuran com perden un dels seus clients més importants. Aquesta és una peça clau que podria fer que el govern americà s'hagués de plantejar la prohibició d'aquest diumenge si no vol que empreses de molt pes en la seva economia comencin a passar-ho malament. Segons Catherine Chen, executiva de Huawei, la seva empresa es gasta més de 10.000 milions d'euros en material i serveis en empreses americanes.
- ARXIVAT A:
- Trump TecnologiaGoogleHuawei