"Tinc/Deixo Llorenç" o "RID Conca", grups de WhatsApp per reaprofitar objectes en petits pobles
Comunitats i pobles petits com Llorenç del Penedès creen grups de whatsapp per donar i aprofitar objectes entre els veïns i reduir el consumisme
Les xarxes socials han fet canviar la manera de relacionar-nos i han obert nous sistemes per mantenir activitats molt habituals, com l'intercanvi d'objectes que o bé hem deixat d'utilitzar o no hem arribat a estrenar.
Els grups de donacions i reutilització proliferen a tot arreu, sigui per Facebook, Instagram o WhatsApp, com el de Llorenç del Penedès. El poble té poc més de 2.400 habitants, i el grup "Tinc/Deixo Llorenç" arriba gairebé als 400 usuaris, per bé que n'hi ha a altres punts del Baix Penedès. L'accés es fa per invitació.
Repensar per què i com comprem
"Tinc/Deixo Llorenç" es va crear el desembre del 2024, amb dues administradores, la Xènia Ràfols i la Neus Baldrich. La Neus va ser qui va donar la idea d'organitzar el grup, perquè ja ho coneixia de Sant Just Desvern, on vivia abans. La Xènia explica que "en l'àmbit dels pobles es crea una mica de consciència amb les coses que arribes a tenir a casa i a comprar perquè sí". Ella mateixa reconeix que va regalar un trípode, que no recorda d'on havia sortit i que estava nou.
"Ara, amb el tema d'internet, Amazon i això, totes aquestes aplicacions, encara és més fàcil acumular trastos a casa."
Una de les últimes transaccions d'aquests dies l'ha fet l'Isma González, un habitual del grup. Ha donat un marc de fotos, nou de trinca, encara amb l'embalatge.
Ell va entrar al grup ben aviat, l'hi van ensenyar els seus pares, i la dinàmica li va semblar molt interessant. Igual que dona, també està pendent de les donacions dels altres i s'ha pogut estalviar despeses importants. "No fa gaire, un porta-bicis, que ens ha salvat!".
Diu que el sistema enganxa, i "la veritat, com que no és un negoci, sinó una cosa de cor a cor, és molt bonic. També perquè si tens una emergència o necessites alguna ajuda, ho comentes i s'ofereixen. O sigui, per unes eines, un recanvi de bicicleta...".
Les normes bàsiques per al bon funcionament del grup
Les pautes de comportament a Tinc/Deixo estan molt clares. Al perfil es pot llegir:
"Tinc/Deixo és una xarxa de préstec o donació entre particulars que vivim a Llorenç del Penedès i rodalia, basada en un model de confiança i responsabilitat."
Aquesta declaració d'intencions implica que no es pot vendre res:
"Demana qualsevol cosa material que puguis necessitar o regala allò que ja no necessites. No es permet demanar ni oferir animals, menjar, beure o medicaments."
La Neus Baldrich, coadministradora del grup, explica que s'han trobat amb casos en què no s'ha fet un ús responsable i que les administradores han hagut d'actuar i vetar algunes coses i parlar amb algunes persones que han fet servir el grup per després vendre. També recorda que un cop penjada l'oferta o petició "la resposta ha de ser per privat".

La persona que inicia l'intercanvi rebrà, potser, tres, quatre o cinc sol·licituds, i expliquen que el primer que arriba és a qui se li dona. Quan es tanca el tracte, s'ha d'avisar al grup que l'objecte ja està reservat. D'aquesta manera, el receptor és anònim i tampoc se satura el grup amb converses innecessàries.
Una roda que no para i que beneficia la comunitat
El material infantil és el que té més sortida i el que més es demana, sigui roba, mobiliari, joguines o llibres.
Persones com la Mercè Roig, amb una filla de sis anys, dona una nova oportunitat a un tricicle i a una moto de joguina "que era de la meva cunyada, i ja em va dir que no calia que li tornés. Per això ara la penjo al grup".
A la comunitat estan molt pendents, en un minut hi ha diferents ofertes per les dues coses i aviat tenen nou domicili on anar a parar.
Cada dia hi ha moviment, ja sigui oferint un matalàs, unes botes de muntanya, un microones o demanant una batedora de got, per posar alguns exemples.
La comunitat de la Conca de Barberà
On tampoc para l'activitat és al grup "RID Conca". El nom ve de Regal/Intercanvi/Donació, i a les pautes, a més de la donació gratuïta, inclou la venda: "Pots utilitzar aquest grup com a alternativa quan has de comprar alguna cosa fora de l'habitual o contractar el servei d'un professional".
Igual que el de Llorenç del Penedès, són grups tancats als quals s'ha d'accedir per invitació, i tenen administradors.
L'Elisenda Reñé va crear el grup el 2018 i hi pot accedir qualsevol dels 20.500 veïns de la comarca, encara que es mantenen en uns 400 usuaris i no han arribat mai al miler, el límit màxim permès a whatsapp.
L'Elisenda explica que "hi ha gent de la Conca de Barberà, del Baix Camp i de l'Alt Camp, també algun cop d'altres zones més allunyades, com Torredembarra o les Borges Blanques. Però l'avantatge és que, com que la gent és de prop, entenc que això fa que sigui molt més fàcil d'anar a intercanviar les coses".
Sobre el tema de la venda, l'Elisenda assegura que es vigila que no sigui una activitat habitual;
"No es pot vendre, no volem que es vengui. Però si tu busques alguna cosa que et fa falta i dius, pagaria, és diferent."
I concreta amb exemples que s'accepten: "Algú demana feina, a vegades, perquè hi ha molta gent al grup, i pot funcionar", o s'incentiva l'intercanvi: "Un dia vaig penjar una talladora d'aquestes d'embotits, d'aquestes de casa, i ho vaig canviar per una radial".
A l'altra administradora del grup, l'Eva Ruiz, el grup li ha servit per ensenyar a la seva filla a reutilitzar i reduir les compres, sobretot per dates assenyalades, com Nadal i Reis: "Fem neteja per deixar espai, i ella sap on van les coses, sap que van al grup, per a altres nens. Tant amb les joguines com amb la roba".
- ARXIVAT A:
- Xarxes socials SostenibilitatConsum