Tirar monedes a la Fontana di Trevi costarà 2 euros: Roma cobrarà per acostar-s'hi
La famosa font es podrà veure gratis des de lluny, però caldrà reservar una entrada prèviament per poder-s'hi acostar per evitar aglomeracions i "garantir una experiència única"
Diu la llegenda que, si llances una moneda a la Fontana di Trevi, tornaràs a Roma. Si en són dues, trobaràs l'amor amb un/a italià/na. I si en llances tres, t'hi casaràs.
Doncs bé, aquest ritual, que segueixen més de 10.000 turistes cada dia, tindrà un preu: 2 euros --a banda del valor de les monedes que hi tiris, esclar.
A partir de quan?
No hi ha encara una data concreta, però l'Ajuntament de Roma vol tenir a punt la mesura de cara al Jubileu del 2025, quan s'espera que la ciutat rebi 80 milions de turistes al llarg de l'any, 30 milions més del que és habitual.
Amb el Jubileu, un any sant marcat per l'Església que té lloc cada 25 anys, moltes persones peregrinen a les basíliques papals de Roma. De fet, ara mateix la capital italiana està minada de diverses obres per posar-se a punt per a la cita.
Objectiu: posar ordre al caos
El regidor de Turisme de Roma, Alessandro Onorato, justifica la mesura així en declaracions a l'agència EFE:
"Volem garantir una experiència única, especial i serena a tots els visitants, que avui lamentablement quan arriben a la Fontana di Trevi han de bregar amb el caos més total."
I afegeix que fer pagar permetrà "protegir un monument extraordinari".
De fet, la Fontana di Trevi és un dels principals atractius turístics de la capital italiana, i és habitual veure aglomeracions davant la font, com la que aquest mateix dijous hi havia i es pot veure en aquest vídeo que un turista ha penjat a les xarxes:
En la Fontana di Trevi. pic.twitter.com/7OybA8yHxD
TESLA_TESLA (@TESLA_CREADOR) September 12, 2024
Una massificació que així descriu Onorato:
"Turistes que s'apressen a fer-se una selfie, d'altres que mengen sense preocupar-se de no embrutar i hi ha qui, per fer-se viral en les xarxes socials amb un vídeo, decideix llançar-se a l'aigua.
Es podrà veure gratis des de lluny
La famosa font es podrà seguir veient de forma gratuïta des de lluny, però aquells que vulguin baixar els esglaons, observar-la de prop i llançar una moneda hauran de reservar prèviament l'entrada de 2 euros.
La font serà accessible a través d'un punt d'entrada i un altre de sortida per poder observar els detalls del conjunt escultòric, dominat per la representació del mar.
Per als romans, en canvi, accedir a la font seguirà sent gratuït.
Quants diners hi ha al fons de la Fontana di Trevi?
Cada any es recapta prop d'un milió d'euros a partir de les monedes que llancen els turistes al fons de la font. I es donen a Càritas.
Què se'n farà dels diners recaptats amb l'entrada?
Amb l'entrada de 2 euros per poder tirar la moneda "es crearan llocs de treball", com personal per gestionar el flux de visitants i protegir el moviment, segons ha assegurat el regidor de Turisme.
Massificació turística a Roma
Roma és la ciutat europea que més turistes rep cada any. En aquest sentit, des de l'Ajuntament ja avancen que hi haurà altres accions per regular el turisme. Així ho exposa el regidor del ram del consistori:
"El turisme és fonamental per a la nostra economia, genera riquesa i llocs de treball, però ha de fer-se sostenible per a la ciutat, el seu centre històric i els residents."
De fet, Roma ja va prendre mesures l'estiu passat contra la massificació turística, amb una tarifa de 5 euros per visitar el Panteó, el monument més visitat d'Itàlia.
Una font barroca que el cine va fer famosa
La Fontana di Trevi és una monumental obra del barroc integrada a la façana del renaixentista Palazzo Poli. Va construir-se el 1762 sobre un dels aqüeductes de l'antiga Roma, per encàrrec del papa Clement XII.
El ritual de llançar-hi monedes va néixer amb la pel·lícula "Tres monedes a la font", del 1954.
I, per cert, segons el mite, no s'hi val fer-ho de qualsevol manera per aconseguir tornar a Roma o trobar un amor italià: cal llançar la moneda amb la mà dreta sobre l'espatlla esquerra.