Una estudiant fent un examen
Els estudiants tindran acreditat un nivell de valencià sense fer cap examen (Jorge Gil/Europa Press)

Títol de valencià automàtic: el govern Mazón el donarà a qui ha aprovat l'assignatura des del 2009

Mazón diu que vol fomentar l'ús del valencià enfront d'una "etapa d'imposició", unes paraules que per a Acció Cultural del País Valencià "són un atac inacceptable" contra la llengua

La Generalitat Valenciana expedirà títols de nivell de valencià als alumnes que aprovin l'assignatura a l'escola o l'institut. La mesura no només beneficiarà els alumnes d'aquest curs escolar, sinó que serà retroactiva i podran obtenir el certificat de manera automàtica tots els estudiants de les promocions a partir del curs 2008-2009.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha fet l'anunci aquest dilluns durant la presentació dels actes del 9 d'Octubre.

Per Mazón, l'entrega de certificats sense necessitat de superar cap examen de nivell acaba "amb una etapa d'imposició que només allunyava el valencià". 

"No és cap premi, sinó un reconeixement que és de justícia per impulsar, des de l'estima i el respecte, l'ús del valencià."

El dirigent popular defensa aquesta recompensa acadèmica per als estudiants que cursin valencià.


L'acreditació del valencià s'inclou dins la polèmica llei de llibertat educativa, aprovada pel PP i VOX aquest estiu, una norma que afavoreix el castellà enfront del valencià en l'àmbit educatiu, perquè planteja l'exempció de cursar l'assignatura de valencià.

La llei elimina el mínim del 25% de valencià als municipis que es consideren castellanoparlants. És una mesura que trenca amb el consens entorn de la llei d'ús i ensenyament del valencià, en vigor des del 1983.

Mazón ha animat a tots el qui viuen en comarques castellanoparlants a "fer l'esforç" d'escollir el valencià. En aquests municipis, que es concentren al sud i a l'interior, el valencià queda reduït només al 10% i a l'assignatura de llengua.
 

Indignació d'Acció Cultural del País Valencià

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) creu que les paraules de Mazón "són un atac inacceptable" contra la llengua i demostren "una incomprensió absoluta de la història i la realitat lingüística" del territori. 

En un comunicat, subratllen que el valencià "ha estat objecte de persecució institucional i discriminació durant segles" i que ara "es troba en una situació de diglòssia i de risc de desaparició". 

Per tot plegat, diuen que estan "indignats" i demanen la dimissió de Carlos Mazón com a president.

 

Quins nivells se'ls reconeixerà?

Podran reclamar la titulació més de 337.000 persones, tots els alumnes que hagin acabat Primària (des del 2009-2010), l'ESO (des del 2008-2009), Batxillerat (des del 2009-2010) o els qui van fer la prova d'accés a la universitat a partir del curs 2009-2010.

L'alumnat que hagi aprovat l'assignatura de valencià a primària obtindrà el nivell A2.

Es reconeix el B1 a l'estudiant que acabi l'ESO i el B2 si supera la matèria a Batxillerat. En cas d'alumnes de Batxillerat amb nota superior al 7 en valencià se'ls reconeixerà un C1.

"Ho farem sense excepció, sense pagar. I ho fem per diverses raons: perquè és just, perquè ho han acreditat i com una gran línia de suport, incentiu i promoció al valencià. Perquè és un reconeixement de capacitació i vàlid per a currículums, llocs de treball privats i públics."

El certificat s'expedirà de manera telemàtica i gratuïta i s'inclourà en els registres de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, l'entitat que acredita els diferents nivells.
 

 

 

 

ARXIVAT A:
Català País ValenciàCarlos Mazón
Anar al contingut