Toc d'alerta als fiscals: no protegeixen prou les víctimes de violència masclista
La Fiscalia General demana als fiscals de tot l'Estat que siguin "més proactius" i sol·licitin mesures cautelars en situacions de risc, encara que les víctimes no en demanin
Toc d'atenció de la Fiscalia General de l'Estat als fiscals de tot Espanya, a qui alerta que estan deixant desprotegides les víctimes de violència masclista.
Davant l'elevat nombre de feminicidis de les últimes setmanes, la Fiscalia contra la violència masclista ha fet pública una nota enviada a tots els fiscals delegats i provincials de l'estat espanyol en què els demana ser "més proactius" per defensar les dones i els seus fills que denuncien maltractaments o amenaces, i els insta a dictar ordres de protecció a les víctimes amb més risc, encara que les elles no les demanin.
En la instrucció, firmada per la Fiscal de Sala contra la Violència sobre la Dona, Teresa Peramato, també s'exigeix als fiscals que demanin dispositius telemàtics en situacions de risc extrem, alt o mitjà, quan no s'enviï l'agressor a la presó.
La nota reconeix que, amb les dades a la mà, queda clar que no s'està protegint les víctimes:
"Les dades alerten, a primer cop d'ull, de l'escassa protecció penal que es dispensa durant la tramitació dels procediments per violència masclista."
Només una ordre de protecció per cada 10 denúncies
La Fiscalia també recorda que només s'acorden mesures cautelars per a una de cada deu denunciants; en bona part perquè moltes dones no les sol·liciten, però també perquè se'n deneguen un terç de les que es demanen. I reclama millores en l'avaluació del risc, incloent-hi la valoració forense a banda de la policial.
En concret, dels 12 feminicidis del desembre passat confirmats fins ara, en la meitat dels casos existia una denúncia prèvia de la parella o exparella de la dona que finalment va ser assassinada, però només en dos casos es va arribar a dictar una ordre de protecció, que va quedar sense efecte en pocs mesos. En la resta de casos, o no es va dictar cap mesura cautelar o estaven en tràmit quan les víctimes van ser assassinades.
I dels 49 feminicidis registrats el 2022 a tot Espanya, en gairebé la meitat (el 43% dels casos) hi havia denúncies prèvies, però només s'havien dictat 6 ordres de protecció.
Segons dades del CGPJ, només en l'últim trimestre de l'any passat es van presentar gairebé 50.000 denúncies per violència masclista. Només el 20% de les demandants van demanar una ordre de protecció, i més d'una tercera part van ser denegades. És a dir, que només es van dictar ordres de protecció en el 13,9% de les denúncies presentades.
Pel que fa a Catalunya, l'any passat hi va haver 12 feminicidis, 7 dels quals en l'àmbit de la parella. I un terç de les dones mortes havia denunciat el seu assassí però cap tenia mesures de protecció vigents.
Segons han explicat els Mossos aquest dimarts, de les set dones assassinades l'any passat víctimes de violència masclista en l'àmbit de la parella a Catalunya, dues havien demanat mesures de protecció, però no en van rebre. A més, gairebé totes convivien amb l'homicida. També va ser assassinada la filla d'una de les víctimes.
Sis de les dones assassinades a Catalunya convivien amb l'homicida en el moment de la mort i una dona no hi convivia. Dues d'elles havien denunciat el seu homicida amb anterioritat, cap tenia vigent mesures judicials de protecció
Mossos (@mossos) January 10, 2023
Més de 50 dones mortes en un any i 10 dies
L'any 2022, 49 dones van ser assassinades a tot Espanya víctimes de violència masclista. L'any va acabar amb tres dones assassinades en una sola nit, el 29 de desembre, i una nova crida a acabar amb "el terrorisme masclista".
El Ministeri de l'Interior va ordenar a la policia intensificar les mesures de protecció, una decisió que també ha pres la Fiscalia.
Aquest dimarts, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, s'ha reunit d'urgència amb els responsables de les policies estatals i autonòmiques, inclosos els Mossos d'Esquadra, per "millorar la valoració de risc i reforçar la protecció i seguretat de les víctimes".
Participem a Madrid amb la resta de forces i cossos de Seguretat en una reunió per analitzar els feminicidis en l'àmbit de la parella registrats l'any passat https://t.co/O9reO8gbJm pic.twitter.com/rUNhMyHGQU
Mossos (@mossos) January 10, 2023
Entre les propostes que s'han posat sobre la taula hi ha la d'alertar les dones dels antecedents de violència masclista de les seves parelles, una mesura que ha d'estudiar la Fiscalia.
Més mitjans per valorar el risc de reiteració delictiva
En l'escrit fet públic aquest dimecres, la Fiscalia General de l'Estat recorda als i les fiscals que intervenen en les guàrdies de violència de gènere "el deure d'intensificar l'actuació proactiva de cara a la protecció de les víctimes, demanant quan calgui, i encara que elles no ho facin, les mesures cautelars que siguin necessàries per evitar al màxim possible el risc de reiteració de conductes violentes i feminicidi".
Per això, continua el text remès per la Fiscalia per "coordinar actuacions", s'insta els fiscals que valorin tota la informació que hi hagi als registres oficials (com SIRAJ, VIOGEN i d'altres) i demanin totes les diligències necessàries per valorar de la manera més exacte possible el risc que pateixen les dones i els seus fills i files.
El text reconeix que les valoracions policials són sovint insuficients i que el sistema VIOGEN està en procés de revisió, i demana que se sol·licitin més valoracions forenses perquè hi hagi més "certesa i seguretat" sobre el possible risc que pateixen les víctimes.
També es demana que en el cas que la valoració policial sigui de risc "extrem", "alt" o "mitjà d'especial rellevància" i no s'acordi la presó provisional per al presumpte agressor, se li instal·li un "dispositiu telemàtic de detecció de proximitat", és a dir, una polsera digital, per controlar-lo i protegir les víctimes.
També es demana que es controli més l'ús d'aquest dispositiu per verificar que s'està complint la mesura preventiva imposada, o la pena, en el cas que hi hagi sentència condemnatòria.
La nota de la Fiscalia també reconeix que els falten mitjans i demana que cada fiscalia provincial enviï un informe, abans del 15 de febrer, per poder estendre la jurisdicció dels actuals jutjats de violència masclista a nivell comarcal, a les àrees on encara no n'hi ha.
Com demanar ajuda
Per demanar ajuda en cas de violència masclista hi ha un telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores del dia tots els dies de l'any, atén consultes i urgències, és gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial.
També hi ha disponible el WhatsApp 601 00 11 22, que ofereix informació i assessorament. I, en cas d'emergència davant d'una agressió, també es pot trucar al 112.
Si es vol denunciar, es pot anar a la policia o directament als jutjats especialitzats en violència de gènere, on les dones tenen el dret de ser assistides per un advocat d'ofici independentment de la seva situació econòmica.
- ARXIVAT A:
- Violència masclistaJudicial