L'expresident i eurodiputat de JxCat Carles Puigdemont durant una protesta a l'Eurocambra per l'espionatge amb Pegasus a eurodiputats

Toc d'atenció d'Amnistia Internacional a Espanya per espiar l'independentisme amb Pegasus

Els "abusos que empara" la llei mordassa i la massacre de Melilla apareixen també destacats a l'estudi de l'ONG de defensa dels drets humans
Redacció Actualitzat
TEMA:
Pegasus

Amnistia Internacional (AI) constata que a Espanya s'ha agreujat el clima d'impunitat i de falta de rendició de comptes en alguns àmbits dels drets humans. I, entre els exemples, posa el focus en la utilització del programari Pegasus per espiar l'independentisme català, que, assegura, "ha violat el dret a la privacitat de periodistes, autoritats i societat civil".

L'avís que AI inclou en el seu informe del 2022 coincideix amb la constitució, aquest dimarts, al Congrés dels Diputats, de la comissió d'investigació de l'operació Catalunya, un nou intent per aclarir la implicació del Ministeri de l'Interior i la cúpula policial del govern de Rajoy en la guerra bruta contra l'independentisme. 

La llei mordassa i la massacre de Melilla

Amnistia és especialment crítica amb la reacció policial a les fronteres de Ceuta i Melilla durant el 2022, que va causar la mort, almenys, d'una quarantena d'immigrants.

També denuncia la vulneració de drets humans en residències geriàtriques durant la pandèmia de la covid-19 o "els abusos que empara" la llei mordassa, que han deixat la ciutadania "desprotegida" davant "l'ús excessiu de la força" de la policia.

En aquest sentit, l'informe indica que les autoritats han deixat d'investigar les vulneracions de drets humans que s'han comès a Espanya. "S'ha agreujat el clima d'impunitat i la manca de rendició de comptes" en alguns àmbits de drets humans a l'Estat, assegura. 

També en l'àmbit econòmic, social i cultural destaca la crítica a les ajudes a l'habitatge o la partida pressupostària dedicada a la salut pública, que considera insuficients.

Manifestació feminista a Barcelona, el 8 de març passat (Europa Press / David Zorrakino)

El "només sí és sí" i la llei de secrets oficials, entre els aspectes positius

Per la part positiva, Amnistia reconeix els esforços del govern espanyol amb la llei del "només sí és sí" com "un gran pas per a la prevenció, l'atenció i la protecció de totes les dones, nenes i nens víctimes de violència sexual, les millores el projecte de la llei trans.

També esmenta el reconeixement de l'habitatge com un dret universal, i que "per primer cop en democràcia" es considera el dret a l'habitatge un dret humà, "tal com defensen la Constitució espanyola i el dret internacional".

A més, assegura que la llei de secrets oficials "constituiria un punt d'inflexió" en la gestió dels anomenats secrets d'Estat, "amb un enfocament més restrictiu del que és classificable i més en línia amb els estàndards del dret internacional en matèria de transparència i drets humans".

Pel que fa a la resta del món, l'informe anual d'Amnistia constata un retrocés dels drets humans al món, denuncia l'agressió de Rússia, però també "la doble moral occidental" davant altres conflictes:

 

ARXIVAT A:
Pegasus Espionatge Amnistia Internacional
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut