Toc de queda i talls d'internet i telèfon a Bangladesh per frenar les protestes d'estudiants
La repressió de les protestes contra la reserva de places al sector públic per als fills dels soldats ha provocat uns 120 morts i 1.500 ferits i s'ha estès als Emirats Àrabs, on treballen centenars de milers de ciutadans de Bangladesh
Continua la violència i la tensió als carrers de Bangladesh, on des de fa una setmana joves i estudiants han sortit a manifestar-se contra les quotes d'ocupació al sector públic. Les protestes van esclatar dilluns i, des de llavors, ja han provocat prop de 120 morts i almenys 1.500 ferits, la majoria estudiants.
Les autoritats, que no confirmen el nombre de víctimes, han desplegat l'exèrcit per intentar controlar els carrers, han imposat el toc de queda a tot el país i també han intentat aïllar el país de l'exterior amb el tall d'internet i les comunicacions fixes.
És l'onada de protestes més important que afronta la primera ministra, Sheikh Hasina, que governa Bangladesh des del 2009 i que va ser reelegida al gener per quarta vegada consecutiva, en unes eleccions que els partits de l'oposició van boicotejar.
Places per als fills dels soldats
El país viu immers en una forta crisi econòmica, marcada per una alta inflació i una taxa d'atur juvenil disparades. En aquest context, la decisió del govern de reservar el 30% de les places de funcionaris per als descendents dels soldats que van lluitar per la independència de Bangladesh el 1971 ha encès els ànims entre joves i estudiants. Els manifestants consideren que la mesura adoptada pel govern perjudica la seva entrada al mercat laboral.
Les manifestacions més multitudinàries s'han fet a la capital de Bangladesh, Dhaka. Tot i el toc de queda, que ha començat la nit de divendres, hi ha hagut cinc noves víctimes mortals i una vintena de ferits en nous enfrontaments entre manifestants i la policia al districte de Jatrabai, a Dhaka.
Amb el país en toc de queda i amb l'accés a internet i les telecomunicacions tallat, és molt difícil tenir accés a la informació del que està passant en les últimes hores a Bangladesh.
Assalt i fugida de 826 presos
Les autoritats investiguen la fugida de més de 800 reclusos d'una presó de la ciutat de Narsingdi durant els disturbis de divendres. Entre els fugits, segons el govern de Bangladesh hi ha centenars d'opositors polítics.
Segons el relat que han fet les autoritats de Narsingdi, milers de persones van atacar la presó al voltant de dos quarts de sis de la tarda de divendres. En l'assalt es va facilitar la fugida de 826 reclusos. En aquest centre penitenciari complien condemna més de 400 simpatitzants del Partit Nacionalista de Bangladesh, la principal formació opositora del país.
Divendres, la policia va detenir a Dhaka un dels líders del Partit Nacionalista de Bangladesh, Ruhul Kabir Rizvi Ahmed. Segons les autoritats, el líder opositor s'enfronta "a centenars de càrrecs", però no han especificat les raons de la seva detenció i si està directament relacionada amb la revolta dels estudiants.
Protestes i repressió als Emirats Àrabs
Als Emirats Àrabs han detingut un nombre indeterminat de ciutadans de Bangladesh. Segons les autoritats dels Emirats, els acusen d'organitzar manifestacions en suport a les protestes dels estudiants del seu país contra el govern de Sheikh Hasina.
Els detinguts haurien comès el delicte de "reunir-se en lloc públic per protestar contra el seu país d'origen amb l'objectiu d'alterar l'ordre públic", informa la fiscalia dels Emirats, que no especifica el nombre de persones detingudes.
Als Emirats Àrabs hi treballen centenars de milers de ciutadans de Bangladesh. Són el tercer grup d'expatriats més nombrós al país, després de pakistanesos i indis. La majoria treballen com a obrers o en les feines més dures i mal pagades.
En aquest país, ric en petroli, les manifestacions estan prohibides i també es penalitza qualsevol manifestació pública contra els seus dirigents o els discursos que generin malestar social. El codi penal, a més, tipifica com a delicte les ofenses a estats estrangers que puguin posar en perill les relacions bilaterals.