Cotxes cremats, aquesta nit, a Nanterre, on els bombers no han donat l'abast per arribar a tots els focs (Reuters / Gonzalo Fuentes)

875 detinguts a França en la tercera nit d'aldarulls contra la violència policial

L'agent que va disparar un tret contra el jove Nahel ha ingressat a presó provisional, tal com reclamava la Fiscalia, enmig d'una nova onada d'incendis i pillatges

RedaccióActualitzat

Tercera nit seguida d'aldarulls i pillatges a França, després de la marxa blanca de milers de persones aquest dijous contra la violència policial a la ciutat de Nanterre i malgrat el desplegament de més de 40.000 agents a tot el país.

La ràbia i la indignació per la mort d'un noi de 17 anys a qui la policia va disparar quan fugia d'un control han tornat a encendre els carrers d'aquesta ciutat de la perifèria de París.

Els manifestants han cremat cotxes, mobiliari urbà i edificis públics, han trencat vidres de teatres i empreses i han saquejat botigues i supermercats.

Un total de 875 persones, sobretot adolescents, han estat detingudes aquesta nit, segons ha informat el ministre de l'interior Gerald Darmanin, que ha xifrat en 249 el nombre de policies i gendarmes ferits en la tercera nit de disturbis. La nit de dijous, la segona amb aldarulls, va acabar amb 180 detinguts i 170 ferits.

Restes de les oficines del grup Tessi a Roubaix, que han cremat aquesta nit (Reuters / Pascal Rossignol)

El president francès, Emmanuel Macron, ha convocat per a aquest divendres una nova reunió del gabinet interministerial de crisi, la segona en dos dies. Macron és a Brussel·les participant en un Consell Europeu, però tornarà a París per presidir la reunió.

Cotxes cremats als carrers de Roubaix en la tercera nit seguida de disturbis a França (Reuters / Pascal Rossignol)

Entre les localitats més afectades pels aldarulls hi ha la ciutat de Lilla, on la policia s'ha vist desbordada i no ha pogut evitar la crema d'un hotel --que s'ha hagut de desallotjar--, de diverses oficines i fins i tot de la façana de l'ajuntament, el pillatge en establiments comercials o el trencament de vidres del teatre, que els agents han hagut de protegir.

Botiga Nike de París que ha estat saquejada aquest dijous a la nit (Reuters / Lucien Libert)

A Aubervilliers, als afores de París, s'han cremat les instal·lacions d'una piscina olímpica que s'estava construint de cara als JJOO que s'han de celebrar a la capital francesa l'any vinent, com es pot veure en aquestes imatges del compte de Twitter @Aalayloualiche difoses per Reuters: 


Marxa blanca a Nanterre contra la violència policial

També hi ha hagut aldarulls i incidents a Nanterre, on les protestes s'han iniciat després d'una marxa blanca per demanar justícia. Unes 6.200 persones, segons fonts policials, s'han manifestat en una marxa que encapçalava la mare de la víctima, damunt d'una furgoneta i amb una samarreta, també blanca, en què es llegia el missatge "Justícia per al Nahel". Darrere seu la seguia una pancarta amb el mateix lema.

La marxa l'encapçalava la mare de la víctima amb el missatge "Justícia pe al Nahel" a la samarreta (Reuters/Sarah Meyssonnier)

La multitud s'ha desplaçat fins a prop del lloc dels fets, a la prefectura del districte, i s'ha fet un minut de silenci. Instants després han començat els enfrontaments amb els agents antidisturbis, que han llançat gasos lacrimògens i han carregat contra els manifestants, que han tornat a calar foc als carrers.

Els agents antidisturbis han llançat gasos lacrimògens i han carregat contra els manifestants (Reuters/Gonzalo Fuentes)
Just després de la manifestació han començat els aldarulls (EFE/Yoan Valat)

L'agent està detingut

Mentrestant, els jutges instructors del cas, tal com els demanava la Fiscalia, han acordat presó provisional per a l'agent que va disparar al jove.

La Fiscalia l'acusa d'homicidi voluntari perquè, després de revisar les imatges dels fets, considera que el noi no va posar en perill en cap moment la integritat dels agents. L'home, de 38 anys, està detingut i el Ministeri de l'Interior l'ha suspès de funcions.

Segons ha informat a BFMTV el seu advocat, Laurent-Franck Liénard, ha demanat disculpes a la família de la víctima mentre estava sota custòdia policial:

"Les primeres paraules que va dir van ser per disculpar-se, i les últimes paraules que va dir van ser per disculpar-se a la família."

La policia francesa, enmig dels focs artificials que utilitzen els manifestants (Reuters/Gonzalo Fuentes)


Transport públic suspès i tocs de queda

La notícia ha arribat mentre la manifestació i els aldarulls s'estenien pels carrers de la ciutat. Sota la previsió d'una tercera nit de disturbis, el Ministeri de l'Interior francès ha mobilitzat 40.000 policies a tot el país, especialment a les anomenades "banlieues", els barris deprimits de la perifèria de les grans ciutats.

A la regió de París, a l'expectativa d'una nova nit conflictiva, la circulació dels autobusos i tramvies s'ha aturat a les nou del vespre. De moment, almenys tres ciutats han decretat un toc de queda nocturn fins dilluns, mentre que el Partit dels Republicans demana la declaració de l'estat d'emergència.

ARXIVAT A:
França
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut