L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, i la guanyadora a València, María José Catalá

Tomb electoral: el PP guanya les eleccions municipals a Espanya

València i Sevilla passen del bloc progressista al PP, que també aconsegueix la majoria absoluta a Madrid

RedaccióActualitzat

El PP ha estat la força més votada a Espanya en aquestes eleccions municipals i s'ha imposat al PSOE amb més de 760.000 vots de diferència, quan falta mig any per a les eleccions generals. S'elegien 8.100 ajuntaments.

Igual que ha passat en les eleccions autonòmiques, el PP ha guanyat en les principals capitals: els populars han estat els més votats en ciutats com València, Palma, Sevilla i Valladolid, que estaven en mans del bloc d'esquerres, a més d'aconseguir la majoria absoluta a Madrid.

Els resultats de les eleccions municipals garanteixen al PP el govern als 459 municipis on ha obtingut majories absolutes, entre ells capitals com Madrid, Màlaga, Santander, Logronyo, Cadis i Còrdova, mentre que el PSOE ha aconseguit 429 majories absolutes, amb Vigo com a capital destacada.

 


Majoria absoluta de Martínez-Almeida a Madrid

A la ciutat de Madrid, el partit més votat és el Partit Popular, amb 29 regidors, seguit de Més Madrid, que n'obté 12, i del PSOE, que es queda amb 11, segons les dades del Ministeri de l'Interior.

Així, l'alcalde, José Luis Martínez-Almeida, obté més regidors que la segona i la tercera força juntes. Vox, que no serà necessària per a la governabilitat, puja un regidor i se situa en 5. Almeida governava amb el suport de Ciutadans, que ara queda fora i Begoña Villacís ja no serà regidora.

Més Madrid, que era la segona força amb Rita Maestre al capdavant, és la formació més perjudicada; passa de 19 a 12 regidors.

L'alcalde de Madrid i candidat a la reelecció, José Luis Martínez-Almeida, votant aquest diumenge
L'alcalde de Madrid i candidat a la reelecció, José Luis Martínez-Almeida, votant aquest diumenge (EFE / Mariscal)

 

La dreta s'imposa per un regidor a València

A la ciutat de València, el PP s'imposa amb 13 regidors. Compromís, que fins ara governava amb el suport del PSOE, no aconsegueixen ara prou vots per sumar una majoria absoluta i es queda amb 9 regidors. I els socialistes, PSPV-PSOE, en tenen 7.

La candidatura encapçalada per segona vegada per María José Catalá es converteix en la més votada i escala dels 8 regidors actuals als 13, mentre que Vox puja de 2 a 4 regidors. Entre populars i extrema dreta absorbeixen els regidors de Ciutadans, que tenia 6 escons i ara desapareix.

Amb aquests resultats, Joan Ribó, de Compromís, no pot repetir com a alcalde per tercer mandat consecutiu.

El bloc conservador obté un escó més que el d'esquerra, que governava la ciutat des del 2015. Són les terceres eleccions municipals consecutives, amb un únic regidor de diferència entre els dos blocs.


El PP creix a Palma i necessita Vox

L'Ajuntament de Palma estarà governat per la dreta. El PP, amb Jaime Martínez com a cap de llista, ha aconseguit 11 regidors, 5 més dels que tenia, i Vox puja de 4 a 6, mentre que Ciutadans desapareix.

A l'altra banda, el Partit Socialista, que va ser la força més votada a les anteriors eleccions, perd un regidor i es queda amb 8. Més es manté amb 3 regidors i Unides Podem n'aconsegueix 1.


Andalusia es tenyeix de blau

Sevilla, que estava en mans del socialista Antonio Muñoz, serà ara del PP, que ha aconseguit sumar 6 regidors i arriba a 14. Necessitarà els 3 de Vox per arribar a la majoria absoluta.

El PSOE es queda amb 12 regidors, 1 menys que a les últimes eleccions. El partit Amb Andalusia té 3 regidors.

A més, el PP té majoria absoluta a Granada, Màlaga, Almeria i Cadis.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023Eleccions autonòmiques 2023
Anar al contingut